Ikke dusj rett på uglaserte fliser

Tenk deg om to ganger før du velger marokkanske trendfliser på baderommet.

SKJOLDER OG MISFARGING: Uansett hvor godt man vasker, sementflisene tar til seg mer og mer farge og blir skjoldete. Her har kobberrørene gitt vannet farge, som smitter av på flisene. Foto: PRIVAT
SKJOLDER OG MISFARGING: Uansett hvor godt man vasker, sementflisene tar til seg mer og mer farge og blir skjoldete. Her har kobberrørene gitt vannet farge, som smitter av på flisene. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Marokkanskinspirerte baderom har vært populært i lang tid, spesielt mønstrete sementfliser. De matte, uglaserte flisene kan fort bli stygge om du ikke bruker dem riktig.

Selv om flisene impregneres, blir de fort slitt og tåler langt mindre enn de glaserte variantene.

Og noe av det dummeste du gjør, er å legge dem i dusjsonen.

Ikke dusj rett på flisene

Forhandlerne Far-far og Historiske fliser har spesialisert seg på nettopp slike sementfliser. Ingen av firmaene anbefaler å dusje rett på flisene.

GLASERT: I Marokko brukes også litt mer praktiske glaserte fliser, mens dem som er i trendbildet her hjemme er matte sementfliser. Foto: ALLOVERPRESS
GLASERT: I Marokko brukes også litt mer praktiske glaserte fliser, mens dem som er i trendbildet her hjemme er matte sementfliser. Foto: ALLOVERPRESS Vis mer


Dersom du ønsker å legge slike fliser på baderommet, bør du enten sørge for at du dusjer i badekar, dusjkabinett eller dusjkar, eller gå for en annen type flis akkurat i dusjsonen.

Det siste kan gi en pen kontrast, men merk at badet er mindre utsatt for fuktskader om du velger en barriere mellom dusjen og gulvet.

Årsaken til at du ikke bør dusje rett på gulvet er at flisene, selv om de er impregnerte, vil trekke til seg litt vann. Og vannet er, de aller fleste steder i landet, nesten umerkelig misfarget fra kilden, altså rørene. Over tid vil denne fargen sette preg på flisene du dusjer på, som du ser på bildet øverst.

Misfarget vannkoker? Slik renser du vannkokeren din

Slik holder flisene lengst

Fremgangsmåten og produktene vil variere etter hvilke fliser du kjøper, men det viktige er uansett å sørge for at flisene er godt impregnert. Dette bør gjøres både før og etter fuging.

Tips!

 • Dersom du velger en løsning med tradisjonell såpeimpregnering av flisene, er det smart å bruke den samme såpen når du rengjør flisene.
 • På denne måten unngår du å løse opp impregneringen når du vasker gulvet.

 • Vi anbefaler alltid å velge den impregneringen som følger med fliser fra din forhandler, men står valget mellom matt og glanset finish, bør du gå for den glansete akkurat i dusjsonen.

  Jobben er imidlertid ikke ferdig når flisene er impregnert. Du bør gjenta impregneringen med jevne mellomrom. Og om du trosser advarsler og dusjer rett på flisene, bør du impregnere langt oftere enn produsenten anbefaler.

  Se også: Trendene som kan ødelegge baderommet ditt

  Ikke glem fugene

  FUGEIMPREGNERING: Dette påfører du enkelt selv, med en tynn pensel. Foto: CHERA WESTMAN / IFI.NO
  FUGEIMPREGNERING: Dette påfører du enkelt selv, med en tynn pensel. Foto: CHERA WESTMAN / IFI.NO Vis mer


  Akkurat som at flisene fort kan bli misfargete om du ikke impregnerer dem, vil det samme skje med fugene. Det er derfor viktig at du ikke hopper over disse.

  Impregneringen du bruker på fliser og fuger er ikke den samme, fugene har sin egen impregnering.

  Merk at impregnering ikke gjelder som en vann- eller fuktsperre; men er der for å beskytte fuger og fliser fra misfarging, og det gjør det mye lettere å gjøre rent. Impregnering er altså viktig av praktisk-estetiske årsaker. Badet vil ikke bli ødelagt om du dropper impregnering, men det vil holde seg pent mye lenger om du gjør det.

  Varer ikke evig: Slik fikser du ødelagte flisefuger

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer