- Ikke bruk oppvasktabletter

Dette er den vanligste feilen når folk skal vaske opp, ifølge vinglassguru Georg Riedel.

Hold oppvasktabletter langt unna glass, er vinglassguru Georg Riedels beste råd.  Foto: Colourbox.com
Hold oppvasktabletter langt unna glass, er vinglassguru Georg Riedels beste råd. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alltid det lønner seg å velge enkleste utvei. Og skal vi tro ellevte generasjon av den kjente vinglassprodusentfamilien Riedel, er ikke oppvaskmaskinen stedet å gå for ferdigløsninger. I hvert fall ikke om du ønsker skinnende rene, blanke vinglass, uten skjemmende vannflekker langs kanten av glasset.

- Pris og utseende har ikke noe å si når du skal kjøpe vinglass. Her er Riedels beste tips

- Til alle dere som bruker oppvasktabletter og tror det er enklere: Slutt med det. Ihvertfall når dere skal vaske glass. Det er det dummeste dere gjør, sier Georg Riedel.

Bruk oppvaskmiddel, glansemiddel (og eventuelt salt) hver for seg, er Georg Riedels råd.  Foto: Per Ervland
Bruk oppvaskmiddel, glansemiddel (og eventuelt salt) hver for seg, er Georg Riedels råd. Foto: Per Ervland Vis mer


For selv om det er enkelt og greit, kan det gi deg ekstraarbeid i etterkant; enten du velger å tørke eller gni det av før du setter glassene på hyllen, eller du må pusse glassene før du setter dem på bordet.

Løsningen er imidlertid enkel, skal vi tro Riedel: Gjør det på gamlemåten: Bruk oppvaskpulver, glansemiddel og eventuelt salt (der det er mye kalk i vannet).

- Det sier seg jo egentlig selv: Vaskemaskiner og programmene er forskjellige. Hvordan skal én tablett passe til alle de ulike programmene, sier Riedel retorisk, og gjentar: - Ikke bruk oppvasktabletter.

Test av oppvaskmaskiner: Testens taper vasker renest.

Viktig å skylle godt

Ifølge Anne Gjemdal, informasjonssjef i Lilleborg, oppstår "spotting", hvite flekker eller dråper etter oppvasken dersom vaskevann som inneholder mye kalsium- og magnesiumioner (gjerne kalt hardt vann) ikke blir skylt skikkelig av oppvasken, men blir værende igjen som dråper på glassene når det tørker.

- Vann med mye kalsium- og magnesiumioner betegnes som hardt vann, og faren for hvite flekker/dråper er størst ved hardt vann. I Norge har de fleste såkalt bløtt vann (lite kalsium- og magnesiumioner), og vi opplever generelt lite problemer med spotting.

Les også: Oppvaskpulver er bedre enn tabletter

Ifølge utviklingsavdelingen på Lilleborg er det viktig at skyllevannet renner jevnt av oppvasken for å unngå spotting helt. Hvor godt glassene blir skylt avhenger selvfølgelig av maskinen, men også av overflatespenningen mellom glassene og skyllevannet, i tilleg til at formen på glassene kan påvirke hvor lett vannet renner av glasset.

- For å senke overflatespenningen på skyllevannet, og dermed sikre at vannet renner jevnt av oppvaskgodset, kan man bruke glansemiddel. Lilleborgs Sun Alt i 1-tabletter inneholder både oppvaskmiddel og glansemiddel i samme tablett, og faren for spotting er derfor betydelig mindre enn om man bare bruker vanlig oppvaskpulver eller vanlige tabletter, uten ekstra glansemiddel.

For skinnende blanke vinglass, er det essensielt at du bruker glansemiddel.  Foto: Per Ervland
For skinnende blanke vinglass, er det essensielt at du bruker glansemiddel. Foto: Per Ervland Vis mer


Mengden glansemiddel i Sun Alt i 1- tabletten skal være tilpasset normale norske oppvaskforhold, men dersom du opplever problemer med spotting selv ved bruk av tablett med glansmiddel kan det være fordi mengden ikke har vært tilstrekkelig ved de gitte oppvaskbetingelsene.

- Dere kan da oppnå enda bedre skylleeffekt ved å tilsette glansemiddel i oppvaskmaskinens separate beholder for glansemiddel. Separat glansemiddel kan brukes både sammen med Sun Alt i 1-tabletter hvis det skulle være behov for det, eller man kan bruke separat glansemiddel sammen med vanlige Sun Tabletter, eller sammen med Sun Pulver slik som anbefales.

Blir ikke oppvasken ren? Slik vasker du oppvaskmaskinen