<b>IKKE SLIK:</b> Jo renere vann, jo bedre kaffe.  Foto: Øyvind Paulsen
IKKE SLIK: Jo renere vann, jo bedre kaffe. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Ikke bruk kolben til å fylle opp vann i trakteren

Kan gi kaldere kaffe og i verste fall ødelegge trakteren.

Hvordan fyller du opp vanntanken i kaffetrakteren din? Har du en avtagbar en som du kan løfte ut og fylle opp med vann fra springen, trenger du ikke lese videre. Men er du blant dem som bruker glasskolben, eller kannen, som kaffen traktes ned i, bør du følge med. Spesielt om du er blant dem som heller ut den sure kaffen som står igjen på kolben, skyller ut, fyller på nytt vann som du heller i trakteren for å lage ny. For dette kan forringe kaffens kvalitet, og i verste fall ødelegge trakteren, skriver Moccamaster i en pressemelding.

Årsaken er at det kan følge med kafferester og oljer med vannet.

Les også: Hvor ofte bør du rense kaffetrakteren?

Kan brenne seg fast

Det er mange steder kafferestene kan avleires inni selve trakteren. Foto: Moccamaster
Det er mange steder kafferestene kan avleires inni selve trakteren. Foto: Moccamaster Vis mer


Ifølge Jan Fredrik Hagen, daglig leder for Moccamaster i Norge, er det mange som gjør nettopp dette. Bruker kolben til å fylle opp tanken. Det trenger ikke være et problem, men det kan være det. Spesielt om du er nøye på kvaliteten på kaffen du drikker.

– Har man bare skylt ut av kolben, og ikke vasket den godt, kan det komme kafferester inn i trakteren. Dette kan da brenne seg fast i varmeelementet, og skade trakteren, sier Hagen til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moccamaster har nå laget et eget målebeger som skal gjøre det lettere å se nøyktig hvor mye vann du trenger, men du trenger selvfølgelig ikke bruke dette.

– Det spiller ingen rolle akkurat hva du bruker for å heller over vannet. Det viktigste er at det er helt rent, sier Hagen.

Et stort vannglass, eller en ren mugge, gjør like god nytte. Det samme gjør kolben, dersom du er flink til å vaske godt ut av den, og ikke minst skylle ut alle såperestene.

Ikke bruk kolben til å helle over vann i kaffetrakteren, er rådet fra Moccamasters Jan Fredrik Hagen. Foto: Moccamaster
Ikke bruk kolben til å helle over vann i kaffetrakteren, er rådet fra Moccamasters Jan Fredrik Hagen. Foto: Moccamaster Vis mer


For ekstra god kaffe bør du også skylle kaffefilteret

Kaldere kaffe

En annen grunn til at Moccamaster fraråder å bruke kolben, er at kolben blir kald av vannet.

– Normalt når bryggeprosessen starter vil kolben være i romtemperatur. Men fyller du den opp med kaldt vann først, vil den bli litt nedkjølt, og kaffen kan bli noe kaldere enn den bør være, forklarer Hagen, og legger til:

– Man skal være veldig nøye på det for å merke forskjell, men det bør man være, hvis man tar kaffe seriøst.

Og mens vi snakker om seriøst: Kaffetrakteren Top Brewer er ikke for amatører.