Do not use butt roller. <b>Butt roller?</b> Foto: Elisabeth Dalseg
Do not use butt roller. Butt roller? Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Ikke bruk hvaffornoe?

Vi stusset litt da vi så vaskelappen på vårt nye håndkle. Likevel har det blitt en favoritt!

Det lønner seg å lese vaskelappen før du kjøper tøy - eller tekstiler, så slipper du dyre renserioverraskelser, eller å ende opp med håndklær som kun kan vaskes på 30 grader. (Ja, vi har gått i begge fellene.)

Kan du vaskelappen? Test deg selv her.

Hva-sa?

Stort sett er det ingen store overraskelser. Det er relativt standard. Håndvask eller maskinvask, stryke- og tørketrommelinstruksjoner. Vårt nye linhåndkle fra Balmuir hadde imidlertid en litt annen instruksjon: Do not butt roll.

Buttrolleren er pensjonert for lengst, nå selges rullene som antikviteter på Finn for rundt 500-lappen. Foto: Finn.no
Buttrolleren er pensjonert for lengst, nå selges rullene som antikviteter på Finn for rundt 500-lappen. Foto: Finn.no Vis mer


Da vi var ferdig med å spøke med at vi kun kunne bruke håndkleet på overkroppen, kom vi frem til at det betyr at man ikke må rulle tekstilet. Det vil si, det er ikke nødvendig å rulle det.

Linhåndkleene er nemlig siste tilskudd i Balmuirs stryke- og rullefrie linserie. Du kan selvfølgelig stryke eller rulle tekstilene om du vil, men de skal være produsert slik at de krøller mindre enn ordinær lin.

Supert når det gjelder duk og servietter, men vi må innrømme at det går lang tid mellom hver gang vi stryker håndklærne våre. En livstid, cirka. Så det er ikke derfor vi liker dem. Det har en helt annen, men like praktisk, årsak.

Smart på tur

70x140 cm linhåndkle til venstre, 60x120 frottéhåndkle til høyre. Gjett hvilket vi tar med oss i kofferten. Foto: Per Ervland
70x140 cm linhåndkle til venstre, 60x120 frottéhåndkle til høyre. Gjett hvilket vi tar med oss i kofferten. Foto: Per Ervland Vis mer


Stoffet er tynnvevd, men har likevel god oppsugingsevne. Etter første gangs vask (det er viktig å alltid vaske tekstiler før man tar dem i bruk) virket det kjempefint. Vi var litt redd for dårlig-kjøkkenhåndkle-effekten; at man bare skyver vannet rundt på kroppen, men dette suger til seg den fuktigheten som er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er klart at du ikke kan "frottere" kroppen, men vaffelvevingen gjør at det er litt mer motstand, enn om du skulle tørke deg med en linserviett. Det er også mye mykere, det er steinvasket, så det føles ikke stivt eller stikkete.

Hovedgrunnen til at dette håndkleet blir med oss i feriekofferten i år, er imidlertid størrelsen. Det måler 70x140 centimeter, noe som er mer enn stort nok til å bli tørr - og dekke seg til med. Det tørker også raskere enn tykke frottévarianter. Likevel tar det langt mindre plass, fordi det er mye tynnere. Og som bonus, om du er en ferieshopper, så veier det også litt mindre enn et vanlig håndkle.

Det finnes også smarte reisehåndklær i mikrofiber på markedet, men vi har aldri helt klart å venne oss til dem. Ikke bare er de på størrelse med et gjennomsnitts fikenblad, men selve teksturen gir i hvert fall denne journalisten gåsehud på armene. Hva du foretrekker, er opp til deg.

Balmuirhåndklærne koster fra 177 kroner (30x30 centimeter) til 556 kroner (100x180 centimeter) og fås kjøpt her. Synes du det virker litt upraktisk med hvitt, finnes det også i en grå tone.

Kjøpe håndklær i ferien? Pass deg for disse stoffene