– Ikke bruk grillmarinaden til saus

Bakterier fra kjøtt og fisk kan ligge igjen.

Hva gjør du med marinaden når kjøttet er ferdigmarinert? Foto: Alf Børjesson/matprat.no
Hva gjør du med marinaden når kjøttet er ferdigmarinert? Foto: Alf Børjesson/matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god marinade gir fin smak til kjøtt eller fisk før du griller. Men hva gjør du med marinaden når maten er lagt på grillen?

– Ikke bruk marinaden i saus, er rådet fra svenske Livsmedelverket. Grunnen er enkel, vi griller eller steker kjøtt og fisk etter de er marinert, slik at eventuelle bakterier blir drept. Selv om det er mange gode råstoffer i marinaden som fint kunne egne seg å pensle kjøttet med, eller helles over som saus når maten er ferdig, bør du styre unna dette.

Les også: Slik blir grillmaten perfekt, hver gang

Bruk klype, ikke gaffel, så unngår du at kjøttsaften renner ut. Foto: colourbox.com
Bruk klype, ikke gaffel, så unngår du at kjøttsaften renner ut. Foto: colourbox.com Vis mer


Ønsker du for eksempel at salatdressingen og marinaden skal ha noen lunde samme base (dette er en smart måte å binde måltidet sammen på, dersom du har veldig mange forskjellige smaker) som for eksempel olivenolje, eddik og hvitløk, bør du ta ut noe av marinaden som du lager videre til dressing, før du legger kjøttet eller fisken nedi.

Her bør hygienen være en førsteprioritet!

Du kan selvfølgelig bruke marinaden i en saus som blir forskriftsmessig varmebehandlet etter at du har marinaden i, slik at du dreper eventuelle bakterier. Men det å tilsette marinaderester til slutt, eller bruke som smakstilsetting i en kald dressing, bør du unngå.

Bytt eller vask redskapene

Det samme prinsippet gjelder for redskapene du bruker når du lager maten. Ikke bruk samme redskaper, tallerkner, skjærebrett et cetera når kjøttet er ferdigrillet - med mindre du vasker det godt etter at det har vært i kontakt med de rå matvarene.

Dette burde forhåpentligvis være rimelig bra hamret inn etter tidligere opplysningkampanjer i kjølvannet at folk har blitt alvorlig syke av for lite stekt kjøttdeig eller kylling, men akkurat når det kommer til å grille er det lett å synde: fordi man står ute, og ikke er i nærheten av kjøkkenet. Men det er veldig viktig at du tar med deg et ekstra fat eller skjærebrett ut, som du kan legge kjøttet på når det er ferdig grillet.

Test hva du kan om mathygiene: Du forgifter vel ikke gjestene dine?

Slik griller du sikkert

Kniv og skjærebrett skal være helt rent, før du skjærer opp det nygrillete kjøttet. Foto: MATPRAT
Kniv og skjærebrett skal være helt rent, før du skjærer opp det nygrillete kjøttet. Foto: MATPRAT Vis mer

Det svenske livsmedelverket har laget en oversikt over hvordan du unngår å bli dårlig av grillmat:

 • Når du handler: Sørg for at du får varene i kjøleskap så fort som mulig. Bruk gjerne kjølebag.
 • Tine kjøtt: Det er viktig å tine frossent kjøtt ordentlig, slik at kjøttet blir varmebehandlet helt gjennom. Dette gjør du best i kjøleskap. Du kan også legge pakken i kaldt vann, eller tine i mikro. Det bør gjøres rett før du starter grillingen.
 • Marinering: Marinering gir god smak, men ikke glem at bakterier fra kjøtt eller fisk kan sitte igjen i marinaden. Ønsker du å bruke marinaden til å helle over kjøttet i etterkant, eller i saus, bør du ta litt til side før du marinerer kjøttet. Du kan også bruke i varm saus, dersom du sørger for å koke den ordentlig, slik at eventuelle bakterier blir drept.
 • Hold kjøttet kaldt: Skal du på stranden eller piknik, sørg for å holde kjøttet kaldt, for eksempel i en kjølebag. Sett den i skyggen, og ikke åpne den i tide og utide.
 • Vask hendene: Ikke bare før du lager mat, men umiddelbart etter du har håndtert kjøtt, før du fortsetter med andre råvarer som for eksempel salat.
 • Vent til grillen er varm nok: La flammene brenne ut, og kullet gløde til det har dannet seg et hvitt lag med aske på toppen. Da er grillen klar! Dette anbefales også for smakens skyld, både for at tennvæsken skal brenne ut, og for best mulig resultat.
 • Stek kjøttet godt, men ikke svi det: Det gjelder ulike regler for gjennomsteking av kjøtt. Kylling, burgere og rå pølser må gjennomstekes. En biff holder det at utsiden er godt stekt, siden det er her eventuelle bakterier sitter. Er du gravid eller har nedsatt immunforsvar bør du sørge for at også svin, lam og vilt er helt gjennomstekt. Ønsker du mer rosa kjøtt, kan du fryse det i minst tre døgn først.

 • Bytt redskaper: Ikke bruk de samme redskapene eller serveringsfatene når maten er ferdig som du brukte da den var rå, med mindre du har vasket dem ordentlig først. Det samme gjelder også når du skal lage tilbehør. Finn frem nye redskaper.
 • Grillrister: Grilllrister, grillkurver og grillspyd av rustfritt stål, støpejern, porselensemalje fungerer fint når du skal grille. Vær veldig forsiktig om du bruker grillutstyr som smelter. De fleste non-stick-produkter tåler ikke mer enn 330 grader, og du bør følge bruksanvisningene nøye for avstand et cetera.

  Les også: Advarer mot grillrister i teflon

Hele oversikten finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer