Ikke bland klorin og salmiakk!

Skaper den farlige gassen kloramin.

<b>HVER FOR SEG:</b> Disse to gjør det skinnende rent - hver for seg. Blander du klorin og salmiakk, kan det skade helsa di. Foto: KRISTIN SØRDAL
HVER FOR SEG: Disse to gjør det skinnende rent - hver for seg. Blander du klorin og salmiakk, kan det skade helsa di. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du først få det ordentlig rent, kan det i noen tilfeller gi ekstra god effekt å blande sammen ullike ting. Et godt eksempel er klassikeren oppvaskmiddel og eddik, som gjør dusjkabinett og dusjvegger skinnende rene.

Også salmiakk og Zalo blandet sammen kan gi ekstra god effekt om du skal vaske områder med mye fett, ifølge Malin Skaar i Lilleborg.

Men du må også være forsiktig: Det er nemlig flere velkjente rengjøringsmidler som ikke hører sammen, og det gjelder spesielt klorin og salmiakk.

- Enkelte har en veldig trang for å få det skikkelig rent, og blander sammen klorin og salmiakk. Det bør man ikke gjøre, sier Mari Tosterud, fagdirektør i Giftinformasjonen til Dinside.

Tipsene du trenger for å vaske raskest mulig

Danner gassen kloramin

Det som skjer om du blander disse to vaskemidlene, som inneholder henholdsvis hypokloritt og amoniakk, er at det dannes en gass, nærmere bestemt kloramin.

- Denne gassen er veldig irriterende, og går ned i luftveiene. Den kan gi kraftige reaksjoner, og kan føre til sykehusinnleggelse, forteller Tosterud.

Noen av reaksjonene kan eksempelvis være hoste, svie i nese og hals, kvalme og oppkast, spyttflod, hodepine, brystsmerter og tung pust.

Tosterud minner også om å være forsiktig når man heller salmiakk oppi vaskevannet.

- Salmiakk er etsende og man bør ikke få det på øynene, for eksempel hvis det spruter fra flaska, forteller Tosterud.

Bruker du eddik til rengjøring, som er et kjent vidundermiddel for diverse rengjøringsjobber, er det heller ikke alle overflater som tåler å vaskes med eddik.

Hvordan bruke klorin?

HVILKET VASKEMIDDEL? Det er det vaskejobben som avgjør. Og husk - noen ganger holder det med mikrofiberklut og vann. Foto: PER ERVLAND
HVILKET VASKEMIDDEL? Det er det vaskejobben som avgjør. Og husk - noen ganger holder det med mikrofiberklut og vann. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Også når du skal bruke klorin, påpeker Malin Skaar at du bør vise forsiktighet. Prøv på et lite synlig sted om du er usikker på om materialet du skal vaske, tåler klorin.

- Områder hvor man kan bruke klorin, er inni kjøleskap, fryser, i sluk og i toalett. Det kan også brukes til å desinfisere oppvaskbørsten, forteller hun.

Også dobørsten kan rengjøres med klorin innimellom.

Klorin bleker og desinfiserer, kan fjerne flekker og misfarging og kan brukes til bleking av tøy.

Hvordan bruke salmiakk?

Salmiakk, er effektivt for å fjerne fett.

- Det fjerner fett og smuss på bad og kjøkken, og er veldig effektivt på vanskelig fettbelegg, for eksempel oppå kjøkkenskapene, sier Skaar.

Skaar anbefaler også å bruke salmiakk til å vaske over vegger og tak før oppussing, til å fjerne røykbelegg og til nedmatting av flater.

- Det kan også helles i sluk for å forebygge tette sluk, sier Skaar.

LES OGSÅ: Husk å rense sluket før ferien