Ikke bland klorin og salmiakk, vask kjøkkenvifta og vær forsiktig med rengjøringsspray

Disse tre vasketabbene bør du passe deg for.

RENGJØRINGSSPRAY: Bruk av forskjellige rengjøringssprayer kan faktisk være helseskadelig, hevder forskere. Foto: MASKOT/NTB SCANPIX
RENGJØRINGSSPRAY: Bruk av forskjellige rengjøringssprayer kan faktisk være helseskadelig, hevder forskere. Foto: MASKOT/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside deler jevnlig gode vasketips med våre lesere, men det fins også tilfeller der du bør være forsiktig med rengjøringsmidlene.

Samtidig er det enkelte vaskejobber du slett ikke bør droppe.

Her har vi samlet tre vasketabber hvor det lønner seg å være føre var.

LES OGSÅ: Ren termos på et blunk

#1: Blande klorin og salmiakk

Dinside har i flere sammenhenger anbefalt å blande to typer vaskemidler for et ekstra effektivt resultatet. Blant annet fungerer oppvasksåpe og eddik svært godt til å vaske dusjen med.

MÅ IKKE BLANDES: Klorin og salmiakk hører IKKE sammen. Foto: KRISTIN SØRDAL
MÅ IKKE BLANDES: Klorin og salmiakk hører IKKE sammen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Samtidig er det to vaskemidler du absolutt ikke bør blande: klorin og salmiakk.

Årsaken er at det rett og slett kan være farlig. Om du blander disse to vaskemidlene, som inneholder henholdsvis hypokloritt og amoniakk, dannes det en gass, nærmere bestemt kloramin.

- Denne gassen er veldig irriterende, og går ned i luftveiene. Den kan gi kraftige reaksjoner, og kan føre til sykehusinnleggelse, har Mari Tosterud, fagdirektør i Giftinformasjonen, tidligere uttalt til Dinside.

#2: Ikke vaske kjøkkenvifta

Når du lager mat, vil filteret i kjøkkenvifta gradvis bli skitnet til av fett og annet smuss.

Hvis du dropper å vaske dette filteret, ikke minst om du lager mye fettholdig mat, kan det rett og slett utgjøre en brannfare.

VASKE FILTERET? Det enkleste er å leggge det i oppvaskmaskina - men husk å tørke det etter vask. Foto: KRISTIN SØRDAL
VASKE FILTERET? Det enkleste er å leggge det i oppvaskmaskina - men husk å tørke det etter vask. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Er ikke vasking det du liker best, er det altså likevel smart å prioritere å rengjøre kjøkkenfilteret mer eller mindre jevnlig. Den enkleste måten å gjøre dette på, er å legge det i oppvaskmaskina. Men er det skikkelig skittent, må du kanskje gå hardere til verks,

#3: Stor bruk av rengjøringsspray?

Ifølge forskere ved NTNU og Sintef Byggforsk, kan rengjøringssprayer være helsefarlige av flere årsaker:

Blant annet skal renhgjøringsspray kunne gi økt risiko for astma og KOLS, fordi de brukes på en måte som gir dannelse av dråper som kan pustes inn, og de inneholder en rekke kjemiske forbindelser som påvirker slimhinnene våre.

Jan Vilhelm Bakke, som er én av de nevnte forskerne, har tidligere i år uttalt til NRK at rengjøringsspray bør forbys.

Les flere rengjøringstips på Dinside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer