<b>SKOPUSS:</b> Det er ikke alle kjerringråd som er like gode. Banantrikset på skoene bør du for eksempel holde deg langt unna. Foto: Kristin Sørdal
SKOPUSS: Det er ikke alle kjerringråd som er like gode. Banantrikset på skoene bør du for eksempel holde deg langt unna. Foto: Kristin SørdalVis mer

Ikke alle råd er gode

Vær så snill: Ikke prøv dette hjemme.

I vår søken etter gode tips til hvordan du kan få gjort ting hjemme uten nødvendigvis å gå i butikken og handle spesialprodukter, kom vi over dette:

    Bananskall kan brukes til å pusse sko og sølvtøy. Bruk innsiden av skallet til å pusse.

Rådet er referert både hos Nettavisen og visstnok i Allers.

Noe overveldet av dette vågale forslaget, tenkte vi at dette fikk nå i alle fall teste, før vi kan uttale oss om saken: Kan (og bør) man virkelig pusse skoene med bananskall?


Testen

Vi tar et par svarte skinnsko som burde hatt seg en puss ganske lenge, og et ferskt bananskall. Som rådet sier, pusser vi skoen med innsiden av bananskallet.

Til å begynne med, skal vi innrømme at vi tenkte; jøss, det funker virkelig?

For akkurat mens pussinga pågikk, så skoen umiddelbart veldig blank og fin ut. Men endel rester fra bananskallet legger seg i foldene og i sømmene på skoen.

På den tiden vi bruker på å hente litt tørkepapir for å forsøke å tørke av restene som har samlet seg rundt folder og sømmer på skoen, har skoen tørket - og den fulle bananskalleffekten kommer til sin rett: Skoen ser rett og slett forferdelig ut, og med stygge merker over det hele. Dette greier vi ikke å tørke bort med tørkepapiret, og foruten de stygge flekkene er skoen også blitt svært matt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skoen nærmest er pusset med bananskall, og den bakerste er pusset med vanlig skopuss. Legg merke til bananrestene og misfargingen på den nærmeste skoen. Foto: Kristin Sørdal
Skoen nærmest er pusset med bananskall, og den bakerste er pusset med vanlig skopuss. Legg merke til bananrestene og misfargingen på den nærmeste skoen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Vi må frem med vanlig skopuss for skinnsko, og forsøker å fjerne mattheten og bananskallrestene på skoen. Dette er slett ikke enkelt. Selv etter iherdig gnikking med skosvampen, får vi ikke fjernet alt, og det som har samlet seg i folder og sømmer må skrapes bort, med fare for å lage riper i skinnet. Den andre skoen, som ikke har vært utsatt for bananskalleffekten, blir god som ny etter kun et par drag med skopussen. Selv etter flere runder med pussing og skraping, er testskoen fremdeles langt unna å bli like fin som den andre.

Konklusjon:

Ikke puss skoene med bananskall, det er et særdeles dårlig råd. Om skoene var stygge i utgangspunktet, blir de enda styggere da.