Ikke alle kan bruke induksjonstopp

Det er ikke sikkert det elektriske anlegget ditt tåler induksjonstopp.

Stadig flere velger induksjon når de skal bytte komfyr - men det kan fort bli dobbelt så dyrt.  Foto: Siemens
Stadig flere velger induksjon når de skal bytte komfyr - men det kan fort bli dobbelt så dyrt. Foto: Siemens Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt halvparten av oss har induksjonsovn. Er du ikke blant dem, men drømmer om induksjonstopp før jul, bør du ta en tur i sikringsskapet først. Det er slett ikke sikkert at det elektriske anlegget er dimensjonert for å tåle de lovpriste koketoppene. Belastningen fra induksjonstoppen, spesielt om du bruker boost-funksjonen, er langt større enn ordinære keramiske koketopper - og altfor stor dersom du har et gammelt elektrisk anlegg.

Les også: Vær forsiktig med boost-toppen

– Alle komfyrkurser bør ha minium 20 ampère. Det er vanlig, sier Terje Hansen teknisk direktør i Foreningen for EL og IT-bedriftene (Nelfo) til DinSide.

Aller helst bør du gå for 25 ampère. Hansen forklarer at det ikke nødvendigvis er et ja-nei-spørsmål til induksjonsovn, men at alle komfyrer, og eventuelt koketopper dersom du deler dem opp, bør være knyttet til en sikring med såpass stor kapasitet.

Hvis du installerer en induksjonsovn på en sikring med lavere kapasitet vil resultatet være at sikringen går lettere.

– Det har med å gjøre at installasjonen er for dårlig dimensjonert. Inntaksledningen der du bor er for tynn, og tåler ikke å kjøre så mye strøm som det man forventer at den skal.

Kjøpe ny komfyr? Ikke glem det praktiske

Gjelder det deg?

Det skal stå en lapp på innsiden av sikringsskapet der nummer på sikringene, rommet/installasjonen som hører til, og antall ampère står skrevet. Har du gammeldagse sikringer, vil du kunne se det på selve sikringen.

Hansen anbefaler å kontakte en elektriker dersom du er usikker, og få utført en el-sjekk av boligen.

Det er samtidig en gyllen anledning til å få sjekket at det elektriske anlegget er i orden. Norske el-anlegg ble for få år siden ansett for å være blant de svakeste i Europa.

Kan du fikse problemet?

Er boligen din ny eller har relativt nytt elektrisk anlegg, bør komfyren være tilknyttet en 20 ampère-sikring, men bor du i en eldre bolig, eller i en blokk eller bygård der det er flere boeneheter koblet til samme stigeledninger, kan det hende du vil få deg en overraskelse.

– Har du bare en 16-ampère-sikring har du to valg: Velge en annen komfyr, eller legge inn en ny kurs fra sikringsskapet til komfyren der ledningen og sikringen er dimensjonert for å tåle belastningen fra induksjonsovnen, sier Hansen.

NB! Deler du stigeledninger med flere boenheter, for eksempel dersom du bor i blokk, er det ikke sikkert at du kan legge inn en ny kurs. Her må du be elektriker sjekke felles sikringsskap og kapasitet, for å se om du kan få lagt inn en ekstra kurs. Dersom du overbelaster felles strømanlegg kan konsekvensen være at alle boligene mister strømmen.

Dobbel kostnad

Må du legge til en kurs, og ligger alt til rette for det, er det viktig at du tar med elektrikerkostnadene i regnestykket. For ikke bare er de fleste induksjonstopper noe dyrere enn ordinære keramiske koketopper - du må også regne med å betale fra et par tusenlapper og oppover for å legge inn en ny kurs, avhengig av hvor kjøkkenskapet ligger i forhold til sikringsskapet.

Er budsjettet stramt bør du be elektrikeren om et prisoverslag eller skriftlig tilbud før du handler komfyr. Induksjonstopper koster fra rundt 4.000 kroner. Legger du til at elektrikeren må trekke om kabler og legge til en sikring, kan du risikere at det blir dobbelt så dyrt å velge induksjon.

Visste du at ... Rike mennesker jukser mest med det elektriske anlegget??

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!