Med nøyaktige mål og litt nevenyttighet, er det fullt mulig å velge fronter fra en annen produsent enn den som skapstammen er av. Foto: Produsenten
Med nøyaktige mål og litt nevenyttighet, er det fullt mulig å velge fronter fra en annen produsent enn den som skapstammen er av. Foto: ProdusentenVis mer

Ikeakjøkken med designerfronter?

Du må ikke velge fronter i samme merke som skapstammene.

Lyst til å fornye kjøkkenet, men ikke til enhver pris? Du har kanskje en eldre merkeinnredning fra før, men ønsker å fornye med billigere dører? Eller kanskje du har lyst på et dyrt og lekkert designkjøkken, men har ikke helt råd til å kjøpe både skapstammer og fronter i det dyre merket?

Det er mulig å mikse og matche, men gjør grundig fotarbeide først, råder ekspertene.

Få nytt kjøkken på en ettermiddag

Mulig med en porsjon nevenyttighet

- Det er ingen bransjestandard på kjøkkeninnredninger, målene på skap og stammer varierer fra leverandør til leverandør, så det kan være en utfordring å sette våre dører på andres stammer, og andres dører på våre stammer, sier kommunikasjonsrådgiver Charles Michelson i Ikea til DinSide.no.

- Når det gjelder underskap er det generelt lettere for der er målene like fra de fleste leverandører, men da er det de innvendige mål som er utfordringen, fortsetter Michelson.

Men på tross av vanskelighetene, finnes det de som med litt nevenyttighet og jobb har greid å tilpasse innredninger av andre typer med Ikeas kjøkkeninnredning.

- De kundene som vi har pratet med, har måttet jobbe litt for å få festet dørene, forteller Michelson.

Kvinner best på Ikea-møbler

Har du erfaringer med å mikse fronter og skapstammer av forskjellige merker? Del dine erfaringer med andre i debattforumet nedenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sjekk målene først

Overskap er ifølge Michelson generelt vanskeligere å få til å passe enn underskapene, på grunn av varierende høyde på overskapene. Resultatet kan dermed bli at dørene blir for lange eller for korte i forhold til skapstammen.

- De varierer også innvendig i tykkelsen av gavlene, slik at innmaten vil passe kanskje fra noen produsenter, men ikke for andre, forteller Michelson.

Han råder alle som tenker på å mikse kjøkkeninnredninger av forskjellige produsenter og merker til å gjøre hjemmeleksen sin nøye på forhånd.

- Siden det ikke er noen standard, må man gjøre en grundig jobb i forhold til å sjekke målene, før man planlegger å mikse og matche, sier Michelson i Ikea.

Dersom du ønsker å sjekke hvorvidt eksempelvis en Ikea-front passer til dine gamle Norema-skap, kan du kjøpe en dør, ta den med deg hjem og faktisk prøve den på. Ikeas returordning gir deg muligheten til å levere tilbake varer du likevel ikke vil ha, dersom du leverer den tilbake i originalforpakningen.

Kjøkkenet er vår nye scene

- Går helt fint

Ifølge kjøkkenselger Anne Line Stangeby ved Montér Stormarked Drammen, går det ofte veldig fint å sette fronter fra en produsent på skapstammer fra en annen.

- Det avhenger av skapstørrelsen du har, hvis bredde og høyde passer, går det helt fint, sier kjøkkenselger Anne Line Stangeby ved Montér Stormarked i Drammen.

- Bredden på skapene er jevnt over den samme, så det er vanligvis ikke noe problem. Noen ganger må alle skuffene byttes fordi høyden på skuffene ikke er den samme som før, fortsetter Stangeby.

Montér fører kjøkken fra Sigdal og Aubo, og har sitt eget kjøkkenmerke Opus - som lages av samme produsent som Aubo. Opus er imidlertid det rimeligere valget - med et litt mindre og enklere produktutvalg.

- Ettersom Opus og Aubo er av samme produsent, kan man bruke de produktene om hverandre?

- Opus er Montér sitt eget kjøkkenmerke, og mye av Aubo og Opus kan kombineres, sier Anne Line Stangeby.

Ta med målene til butikken

Stangeby i Montér råder alle som ønsker å sjekke muligheten for å kjøpe dører eller stammer av en annen produsent enn det som opprinnelig er på kjøkkenet, til å ta mål før de henvender seg i butikken.

- Det letteste er at du måler selve stammen på skapet, da ser vi fort om vi har noe som passer i de målene du har, sier hun.

Dersom du har en kjøkkeninnredning av eldre årgang, kan du imidlertid forberede deg på å måtte bore opp nye hull til hengslene.

- Hvis du har et eldre kjøkken kan det hende du må bore opp nye hull, og sannsynligvis må du kjøpe nye hengsler. Men stort sett går dette veldig greit, sier Stangeby i Montér til DinSide.no.

Har du erfaringer med å mikse fronter og skapstammer av forskjellige merker? Del dine erfaringer med andre i debattforumet nedenfor.