Ikea vil gjøre kjøkkenet bærekraftig

Tilbyr produkter for energisparing og sortering.

<strong>ENKEL LØSNING:</strong> Ikeas hjemmeinnredningsspesialist, Camilla Gjerset, viser Noman Mubashir hvordan man enkelt kan sortere avfall.  Foto: Per Ervland
ENKEL LØSNING: Ikeas hjemmeinnredningsspesialist, Camilla Gjerset, viser Noman Mubashir hvordan man enkelt kan sortere avfall. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bør bli enklere å redusere energiforbruket på kjøkkenet, mener Ikea. Det er nemlig der hele 40 prosent av det totale energiforbruket i et hjem foregår.

Et av selskapets bidrag til dette, er å få ned vannforbruket i norske hjem. En husholdning bruker hele 200 liter per dag. 40 av disse literne bruker vi nettopp på kjøkkenet.

Spar strøm med nye kraner

30 prosent mindre vann

De færreste av oss er bevisste hvor mye vann vi faktisk bruker på en gjennomsnittlig dag. Økt bevissthet rundt vannforbruket er en måte å bruke mindre vann på, men også blandebatteriene fra Ikea skal kunne bidra med nettopp dette.

Samtlige av Ikeas blandebatterier har nemlig en innebygget sparedyse. Ved hjelp av lufttilførsel skal denne redusere vannforbruket med 30 prosent, tilsvarende tolv liter daglig.

Med tanke på at varmtvann utgjør 15 prosent av det totale energiforbruket i norske husholdninger, ifølge SINTEF Energiforskning, vil spesielt en reduksjon av varmtvannsforbruket utgjøre en forskjell. Vannsparingen er også gunstig for de som bor i kommuner der hver bolig har installert vannmåler, og man betaler vannavgift ut fra reellt forbruk.

Nekter å installere Ikea-kraner

Gode løsninger for sortering

RETUR: Hyllene har egne plasser til både papp, plast, batterier og lyspærer. Foto: Per Ervland
RETUR: Hyllene har egne plasser til både papp, plast, batterier og lyspærer. Foto: Per Ervland Vis mer
PLASS TIL ALT: IKEA tilbyr enkle løsniniger for kildesorteringen. Foto: Per Ervland
PLASS TIL ALT: IKEA tilbyr enkle løsniniger for kildesorteringen. Foto: Per Ervland Vis mer


Møbelkjeden er kjent for å ha fokus på løsninger også for de med plassmangel. Som en del av satsingen på bærekraft, ønsker de å gjøre kildesorteringen i hjemmet enklere.

Selv om nordmenn jevnt over er flinke til å kildesortere, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat for Ikea at 24 prosent ikke kildesorterer på grunn av for dårlige oppbevaringsløsninger, mens 31 prosent ikke har nok lagringsplass for det returnerbare avfallet - og derfor dropper kildesorteringen.

Ikeas løsning på problemet er å tilby produkter som gjør både sorteringen og oppbevaringen enklere. Seriene Rationell og Retur er eksempler på dette.

- Vi ønsker å gi folk tips og ideer som gir bedre løsninger på kjøkkenet. Tenk gjennom hva som er ditt behov, og velg mellom de ulike løsningene vi kan tilby, sier hjemmeinnredningsspesialist i Ikea, Camilla Gjerset.

Er du i tvil om kildesorteringen i din kommune, finner du en oversikt over de enkelte kommunene på Sortere.no.

Disse må du ikke kaste i restavfallet