IKEA-TV: Ikea-TV-ene kommer i fire størrelser, men selges ikke separat. Her må du kjøpe en komplett hjeminnredningsløsning. TV-ene produseres av TLC.  Foto: Ikea
IKEA-TV: Ikea-TV-ene kommer i fire størrelser, men selges ikke separat. Her må du kjøpe en komplett hjeminnredningsløsning. TV-ene produseres av TLC. Foto: IkeaVis mer

Ikea-TVen får tyn i test

Vi tror at Ikea kommer til å selge i bøtter og spann av TV-konseptet sitt, men dette var neppe starten de ønsket.

I midten av april måned brast nyheten om at Ikea satser for fullt på TV-er fra høsten av.

Men her er det ikke bare en TV i forskjellige størrelser du kjøper: TV-ene selges nemlig i pakker, som også inkluderer TV-møbler (selvsagt), høyttalere, samt hjemmekinosystemer.

Les mer om Ikeas TV-konsept her!

Vi tror at mange vil se på dette som et spennende alternativ, men i dag kom altså den første testen av TV-konseptet, og den gikk ikke akkurat Ikeas vei.

Tilnærmet slakt

Det er våre kollegaer i svenske M3 som er først ute med en test, og selv om totalkarakteren ender på 5 av 10 mulige, er det likevel ting verdt å merke seg.

TV-pakken M3 testet heter Uppleva og koster 9.000 svenske kroner. Omregnet til norske kroner er det cirka 7.700, og for den summen får du altså en 32-tommers kant-LED basert TV fra TLC, et komplett lydsystem (2.1 = lydplanke + subwoofer, og Blu-ray spiller.) Den medfølgende TV-benken er Bestä.

Selve monteringen anses som grei, men det er viktig å følge bruksanvisningen nøye før du starter: Du kan nemlig montere anlegget på flere måter, og framgangsmåten vil da variere. Ikea får forøvrig skryt for at alt du trenger av kabler følger med i pakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

M3 mener ellers at bildekvaliteten er godkjent, tatt i betraktning at det er en billig TV. Minuspunktene er imidlertid viktige å ha i mente, spesielt siden vår oppfatning er at rimelige TV-er i dag kan gi deg overraskende god bildekvalitet.

Se vår test av tre billige LED-TVer her!

Sammenlignes med andre budsjettmodeller

I følge M3 er sortnivået for eksempel svakere enn på budsjettmodellene til LG og Samsung, og dette går ut over kontrastnivået når du ser på film under mørke forhold. M3 påpeker også at det er mye støy i bildet, og at den digitale støyreduksjonen flimrer så mye at den ikke bør stå på. Fargene oppleves også som bleke, og M3s konklusjon på dette punktet er ganske enkelt at dette ikke er en TV for deg som prioriterer bildekvalitet.

Lydkvaliteten får imidlertid godkjent, og den trådløse subwooferen trekker opp inntrykket.

Når det kommer til Smart-TV-funksjoner går det imidlertid i stå for Ikea.

Vil du heller kjøpe en vanlig TV? Her er DinSides TV-tester!

Smart-TV-fail

Ikeas Smart-TV-løsning er basert på samme løsning som Sharp, Loewe og Phillips, og det er - i vår erfaring, en løsning som henger langt bak hva du får hos Samsung, LG og Panasonic. Dette gjelder spesielt utvalget av TV-apper, i tillegg til at manøvreringen er tungvint.

I følge M3 er imidlertid hovedproblemet at alt går så tregt, i tillegg til at nettleseren ikke støtter Flash. Dette tyder på at Ikea-TVene bruker en langt eldre Smart-TV-versjon, og at TV-ens prosessorer ikke er like oppdatert som på de overnevnte merkene med samme Smart-TV-system. På dette punktet har nemlig de blitt langt bedre i år.

Ikea sier også at TV-en er DLNA-kompatibel, men det fikk ikke M3 til å fungere i det hele tatt. TV-en dukket ganske enkelt ikke opp på nettverket, slik at overføring av video, musikke og bilder ikke er mulig.

Helt svart var det likevel ikke: Ikea-TVen takler nemlig musikkfiler og MKV-video via USB-inngangen.

Dårlig grensesnitt

Om svakheten på Smart-TV-funksjonene er til å leve med, blir det verre når det kommer til brukeropplevelsen.

"Grensesnittet er under all kritikk og lider av utrolig mange dumheter", skriver M3.

Menyknappen fungerer bare av og til, det samme gjelder tilbake og exit-knappen. Skjermmenyene er også så store at de dekker hele TV-bildet, og det er blant annet kronglete å skifte mellom å endre TV-lyden, og lyden fra det innebygde hjemmekino-anlegget.

Det er heller ikke mulig spole uten å aktiver undermenyer, og Blu-ray spilleren har ingen resume-funksjon. Den husker altså ikke hvor du var i filmen, men starter på nytt hver eneste gang.

Som om ikke dette er nok, klager M3 også over svært dårlige oversettelser, blant annet er "Common interface" i Sverige oversatt til "Gemensamt Gränssnitt", noe som gjør det ekstra forvirrende for ikke-tekniske brukere.

Hele testen hos M3 får du her.

Vil du heller kjøpe en vanlig TV? Her er DinSides TV-tester!