<strong>BILLIG I TOPP:</strong> Halogenpæren fra Ikea anbefales av det danske forbrukermagasinet Tænk. Foto: Ikea
BILLIG I TOPP: Halogenpæren fra Ikea anbefales av det danske forbrukermagasinet Tænk. Foto: IkeaVis mer

Ikea-pære best i test

Men ikke god nok for Best i Test-stempel.

Det er mulig å finne gode erstatninger for 25- og 75-Watts glødepærer, viser en ny test fra det danske forbrukerrådets magasin Tænk. Men ingen av de 26 lyspærene som ble testet var gode nok til at testpanelet ville dele ut et Best i Test-stempel.

Dette var også konklusjonen da Tænk testet sparepærer i 2009, mens de i fjor gav Philips Econic 5W-pæren det høythengende Best i Test-stempelet.

Ny generasjon sparepærer: Helt uten kvikksølv

Store prisforskjeller

Tænk har tre klare anbefalinger til deg som skal bytte ut glødepæren. I klassen som skal erstatte 25Wattspærer, anbefaler de to: Ikea 28W halogenpære og Osram Parathom Classic B25 LED-pære. Disse to pærene er ikke direkte konkurrerende produkter da de skal brukes i forskjellige sokler (Osram E14, Ikea E27), men det er likevel én påfallende forskjell. For mens du får to Ikea-pærer til 29 kroner, må du ut med omtrent det tidoble for én Osram-pære.

På den annen side er det er en kortsiktig innsparing. For mens Ikea-pæren hadde en levetid på litt under 2.000 timer, er levetiden på Osrams pære oppgitt til 25.000 timer. Dette er imidlertid ikke verifisert av testpanelet, da testen ikke varte så lenge, men den besto holdbarhetstesten på 5.000 timer med glans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg trekker Osram-pæren langt mindre strøm, 4 W mot Ikeas 28 W, så selv om den ikke nødvendigvis lyser lenger for pengene, vil den gjøre et langt mindre utslag på strømregningen mens den er i bruk.

Som erstatning for en 75Wattspære anbefales en CLF-pære fra Osram, Duluxstar 21W.

I klassene for 40- og 60 Watt var det ingen pærer som bikket 70-prosentmerket, og det danske forbrukermagasinet vil følgelig ikke gi ut noen anbefalinger.

Alternativer til glødelampen
Produsent/ProduktTypeSamlet bedømmelse i %CirkaprisAngitt strømforbruk Erstatter
Ikea 28 WHalogen7914,528 W25W
Osram Parathom Classic B25LED782804 W25W
Osram Duluxstar 21WCFL736021 W75W
Kilde: Tænk.dk


Les også: LED-pærer kan skade synet

Hyggelig nytt

Hos Ikea Norge blir testresultatene mottatt med glede.

- Det er utrolig hyggelig å se at Ikea kommer ut som best i denne nye testen av lyspærer fra Tænk.dk! Vi har jobbet målrettet og konstruktivt for å fase ut glødepærene i 2010 og vi fortsetter nå arbeidet videre for å utvikle nye og mer bærekraftige lyskilder til hjemmet, sier Jan Thommesen i Ikeas kommunikasjonsavdeling til DinSide.

- Vi vet at det innebærer hardt arbeid. Folk er vant med de gamle glødepærene og det vil naturlig nok være en overgang for forbrukerne også, men fordelene er så store. Det er det vi må fokusere på, og denne testen gir oss jo unektelig vann på mølla. For oss handler dette om en kontinuerlig forbedring, at vi hele tiden må strekke oss for å finne nye bærekraftige løsninger. Vi vet også at det er en uendelig jobb, og at vi noen ganger er en del av problemet. Men vi arbeider hardt for å være en del av løsningen.

Ikea har utviklet en serie med mer energieffektive lyskildeløsninger basert på tre hovedteknikker; CFL, halogen og LED. Halogenpærene, slik som den som kom godt ut i Tænk-testen, kan dimmes og skal bruke 30 prosent mindre energi enn tradisjonelle lyspærer, mens CFL-sparepærene i Sparsam-serien gir energisparing på opp mot 80 prosent, og varer i opptil 10 ganger lenger enn tradisjonelle lyspærer.

- Når vi vet at belysning står for rundt 25 prosent av alt elektrisitetsforbruk i hjemmet, så er det med andre ord ikke bare smart i forhold til miljøet, men også i forhold til egen lommebok å vurdere grundig alternativer til den tradisjonelle glødepæren. Vi ser imidlertid at to av våre sparepærer ikke kommer så godt ut i denne testen og det må vi bare ta til oss og jobbe ennå hardere for å forbedre i tiden fremover.

Han påpeker at det er viktigå kildesortere sparepærer, siden de inneholder små mengder kvikksølv. - Derfor har vi en panteordning hos oss der vi tar i mot alle typer lyspærer: I belysningsavdelingen på varehusene deler de ut spesielle esker til de brukte lyspærene, og for hver fylte eske du leverer, gir vi ti kroner til WWF og to nye SPARSAM sparepærer til kunden.

Ikke energieffektivt alternativ


I testen er det sett nærmere på alternativer til glødelampen: CLF, halogen og LED-pærer. Og er målet med å bytte ut glødelampen når du skal spare strøm, er konklusjonen klar: Styr unna halogen. Dette var også konklusjonen sist Tænk testet alternativer til glødelampen.

Halogenpærer er imidlertid en god erstatning for pærer du ikke lenger får kjøpt, blant annet fordi den gir lys fort, har en god fargegjengivelse - lyset oppleves som behaglig, og det er et rimelig alternativ.

Les mer om lysmengde ved ulike lyskilder: Sparepærer lover mer lys enn de kan gi.