<b>BRUKTANNONSER HOS IKEA:</b> Ikea i Sverige er først ute med forsøksprosjekt om bruktannonsemarked for Ikea-produkter på Ikeas nettsider. Foto: Ikea.se
BRUKTANNONSER HOS IKEA: Ikea i Sverige er først ute med forsøksprosjekt om bruktannonsemarked for Ikea-produkter på Ikeas nettsider. Foto: Ikea.seVis mer

Ikea med bruktbutikk

Nå åpner Ikea rubrikkannonsemarked for brukte Ikea-produkter.

Ikea i Sverige lanserte lørdag sitt rubrikkannonsemarked for kjøp og salg av brukte Ikea-produkter, på nettsiden Ikea.se. Her kan du rett og slett kjøpe eller selge brukte Ikea-produkter - til bruktpris. Kanskje er det faktisk mulig å få tak i Ektorp-sofaen eller Billy-hylla enda rimeligere enn til nypris.

Nytt liv til Ikea-møblene med Bemz.se

Ifølge den svenske avisen DN.se, testes ideen først ut i Sverige, men møbelvarehuset skal ikke være fremmed for å starte opp i flere land.

- Det får fremtiden vise. Et sted må man begynne, og vi i Sverige er først og det kjennes utrolig kult, sier Peter Agnefäll, sjef for Ikeas svenske varehus til DN.se.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Frode Skage Ullebust i Ikea i Norge, er det foreløpig ingen planer om å starte opp det samme i Norge.

- Den satsningen som heter Livet Hemma i Sverige er jo veldig spennende på flere måter, de har bygget opp nettstedet som både gir inspirasjon og interiørkompetanse. Der er mulighet til å poste bilder og video, og de bruker det nå også til å skaffe nye hjem til Ikea-produkter. Det er spennende at Ikea er med og tar et ansvar gjennom hele livssyklusen, sier Ullebust til DinSide.

- Men dette er noe som Ikea Sverige har bygget opp over flere år. Per i dag har vi ingen konkrete planer om å gjøre det samme, men vi ser at det er en løsning som kan ha potensiale her i Norge. Dersom du søker på "Ikea" på Finn, får du over 4.000 treff, så det viser at ikeaproduktene er veldig relevant for bruktmarkedet og kan ha opptil flere liv, sier Ullebust i Ikea Norge videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man kan for eksempel skru dem fra hverandre, og sette dem sammen på nye og helt uventete måter.

15.000 bruktannonser

Den svenske tjenesten er et samarbeide med rubrikkannonsemarkedet Blocket.se, som er svenskenes svar på Finn.no. Når vi sjekker innom annonsemarkedet mandag, ligger det allerede over 15.000 annonser med ting til salgs på Ikea.se. Alle annonser som legges inn på Ikeas bruktannonsemarked, vises også på Blocket, og omvendt.

Fordelen for brukerne å legge annonsen på Ikea.se, er at det er gratis å annonsere for Ikea Family-medlemmer. Dette forutsetter at du er Ikea Family-medlem, men medlemskapet koster deg ingenting.

Dersom man tenker seg en parallelløsning som denne i Norge, med samarbeide med Finn.no, vil du som er medlem i Ikeas fordelsklubb kunne spare 35 kroner per annonse - som er avgiften for å legge ut en til-salgs-annonse på torget på Finn.no. Per i dag får vi 4.016 treff når vi søker på Ikea på Finn.no.

Smart med brukte møbler: Slik innreder du boligen gratis

Miljøsatsning

Ifølge den svenske varehussjefen, er satsningen også et ledd i Ikeas miljøarbeide.

- For det første handler det om å ta et miljøansvar for hvordan våre produkter blir brukt også i det litt lengre perspektivet, og å gjøre det lettere for våre kunder å ta sin del av ansvaret i miljøarbeidet, sier Peter Agnefäll til DN.se.

Den svenske varehussjefen tror at bruktmarkedet bare vil øke fremover, uavhengig av Ikeas satsning på dette området - og tror ikke at Ikeas salg av nye produkter vil påvirkes av den nye bruktannonsesatsningen.

Miljøbevissthet står også sterkt i 2011-katalogen til Ikea, blant annet står søppelsorteringsløsninger særlig i fokus. I 2009 innførte også varehuset pant på sparepærer, som fungerer slik at for hver fulle returboks du tar med til varehuset, får du to nye sparepærer med hjem. Vi har også belyst kildesortering på DinSide, blant annet har vi kunnet presentere lesernes beste kildesorteringstips.