Ikea hyller folket

Nå skal vi virkelig kose oss, hvis møbelgiganten får viljen sin. Se hvordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Var du en av dem som fnyste av trendsnobberiet da "furuhelvetet" begynte å bli et innarbeidet begrep? Enten du liker det, eller ikke: Nå er det du som er trendy, skal vi tro Ikea.

Vi har smugtittet på den nye Ikea-katalogen som lanseres neste uke.

STOR BILDESPESIAL: Årets Ikea-nyheter

Kom deg hjem!

Budskapet i årets Ikea-katalog er: Kom deg hjem. Et budskap som kanskje særlig passer godt for oss nordmenn. Ifølge Prognosesenteret skal vi bruke 50 milliarder kroner på å pusse opp og innrede hus og hytte i år. Ja, vi er på verdenstoppen i oppussing, men vi er ikke særlig flinke til å invitere folk hjem.

- Ikea ønsker å inspirere folk til å invitere hjem, sier Camilla Lindemann, Ikea Norge. Foto: Per Ervland
- Ikea ønsker å inspirere folk til å invitere hjem, sier Camilla Lindemann, Ikea Norge. Foto: Per Ervland Vis mer


80 prosent av nordmenn har plass til mer enn åtte rundt spisebordet, og 60 prosent av nordmenn synes vi har en svak besøkskultur. Dette ifølge en undersøkelse utført av NorStat på oppdrag fra Ikea.

- Vi bor tettere og tettere, vi får større og større sofaer, lengre spisebord - men flere tomme stoler, sier Camilla Lindemann, kommunikasjonssjef i Ikea Norge.

Etter flere års fokus på kjøkkenet, gjerne "allrommet", som hjemmets midtpunkt er det nå stuen som står i sentrum. Og Ikea har tatt det mest utskjelte inn i varmen igjen: Furuen.

- Årets katalog preges av den skandinaviske stilen, med mye furu og røde og sorte møbler, sier Lindemann.

Mainstream i skuddet

Et smart sjakktrekk av Ikea. Undersøkelsen Future Living av Prognosesenteret viser nemlig at det er store forskjeller på hva de trendsettende innovatørene foretrekker, og det folk flest helst vil ha hjemme.

- Det som selger? Nordmenn foretrekker furu, profilerte fronter, røde og grønne farger - langt fra det minimalistiske hvite interiøret vi ser i interiørbladene, sa trendanalytiker og antropolog Gunn Helen Øye i Prognosesenteret da vi snakket om hvordan det norske hjemmet vil se ut i 2007.

Hyggelig, koselig, lunt og vennlig er ord Ikeas designere bruker for å beskrive årets produkter.

Et godt redskap

Tatjana Kaper, daglig leder av Scenesans. Står blant annet bak prosjektet Utgang på Øyafestivalen i år. Foto: Per Ervland
Tatjana Kaper, daglig leder av Scenesans. Står blant annet bak prosjektet Utgang på Øyafestivalen i år. Foto: Per Ervland Vis mer


- Mitt forhold til Ikea går langt tilbake, fra jeg var for liten til å gå inn i ballrommet, sier Tatjana Kaper, daglig leder i Scenesans, til DinSide.no.

- Da jeg ble stor nok, var jeg ikke interessert lenger. Da ville jeg heller gå rundt og planlegge min fremtidige leilighet. Jeg drømte meg bort, og mamma fikk meg nesten ikke ut.

Drømmene ble virkelighet. Nå innreder og iscenesetter Kaper mer enn sin egen leilighet. Hun er utdannet scenograf fra London, og driver sitt eget firma, Scenesans, som produserer scenografi til forskjellige typer oppdrag innenfor kultur og næringsliv.

Scenesans står blant annet bak Øya-festivalens miljøvennlige utgangsportal, og Ladies Floor på Grand Hotell. Profesjonelt bruker hun også Ikea mye.

- Det fine med Ikea er at det er et glimrende utgangspunkt for det meste, bare en tenker litt nytt.

«- Det som er med Ikea er at alle kan drømme seg bort, og man har råd - og lov - til å skeie ut. Tatjana Kaper, Scenesans»


Tidligere hadde Ikea en garderobeløsning som het Kodal, som Kaper brukte mye som bardisk på eventer. Dette var det tydeligvis flere som lot seg inspirere av, og Ikea Norge solgte uventet mye av denne garderobeløsningen.

- Vi brukte Kodal så mye at Ikea Sverige til slutt måtte spørre: Hva er det med Norge og Kodal?

Lær av eksperten: Ikea er et godt redskap - det er mange fine ferdige moduler som gjør det enkelt å skreddersy løsninger. Det er nesten som Lego-klosser.

Årets favoritt

Vi har dessverre ikke fått fatt i bilder av vår favoritt blant årets nyheter. Ingen stor sak. Definitivt ikke i furu. Men en liten dings som gjør livet litt lettere. Stabil grytesil er en liten sil som lar deg helle vannet av poteter, pasta eller grønnsaker, uten å søle, uten å skolde hendene på damp.

Grytesilen er en del av en serie tilbehør til panner og gryter, som også omfatter pastainnsats, dampinnsats og vannbadsinnsats. Her lukter vi skapfyll - men en grytesil til 29 kroner står på handlelisten.

Se bildene av årets Ikea-nyheter

Furuen tas inn i varmen igjen, om enn i en litt ny innpakning. På bildet ses serien Mandal. Priser  fra 425 kroner for nattbord (ikke avbildet) til 2.450 kroner for sengestammen med skuffer. Hodegavlen koster 750 kroner. Foto: Ikea
Furuen tas inn i varmen igjen, om enn i en litt ny innpakning. På bildet ses serien Mandal. Priser fra 425 kroner for nattbord (ikke avbildet) til 2.450 kroner for sengestammen med skuffer. Hodegavlen koster 750 kroner. Foto: Ikea Vis mer