Ikea har den beste kjøkkengarantien totalt sett, med 25 års garanti på både skrog, fronter og bevegelige deler. Foto: Ikea
Ikea har den beste kjøkkengarantien totalt sett, med 25 års garanti på både skrog, fronter og bevegelige deler. Foto: IkeaVis mer

Ikea har best garanti på kjøkken

Det er store forskjeller på kjøkkengarantier.

Kjøkken er en stor investering for de fleste av oss, og er ikke noe vi kjøper så veldig ofte.

Utseendet, materialene og praktiske løsninger er selvsagt viktig i valg av kjøkken. I tillegg er pris er viktig for veldig mange, og kvalitet - du vil helst ha et kjøkken som varer når du først bytter kjøkken.

Men garantiene er også noe du bør vurdere, før du bestemmer deg for hvem du skal kjøpe kjøkken av - de varierer nemlig stort fra leverandør til leverandør.

Svensk test av kjøkkeninnredninger: Halvparten gikk i stykker

Ikea er best

Trenden med slette hvite kjøkkenfronter har muligens kommet for å bli, men hvor lenge er skapene ment å vare?  Foto: HTH
Trenden med slette hvite kjøkkenfronter har muligens kommet for å bli, men hvor lenge er skapene ment å vare? Foto: HTH Vis mer


Vi har sjekket hva kjøkkenleverandører i Norge gir i garantier, og forskjellene er store. Ikea har desidert best garanti av de leverandørene vi har sjekket, med 25 år på både skrog, fronter og bevegelige deler. Ikea er den eneste av de vi har sjekket, som gir 25 års garanti på frontene.

De aller fleste har 25 års garanti på bevegelige deler, men mye mindre på skrog og fronter. Epoq, som selges av Lefdal og Elkjøp, er de eneste foruten Ikea som har 25 års garanti på skrog.

Prissjekk: Er dette Norges billigste kjøkken?

Ulike deler - ulike garantier


Du har fem års reklamasjonsrett på kjøkkenet ditt, uansett (les mer om reklamasjon og garanti i faktaboksen til høyre). I tillegg er det mange kjøkkenleverandører som gir deg tilleggsgarantier. Vær imidlertid oppmerksom på at de gjerne opererer med ulike garantier på ulike deler av kjøkkenet, for eksempel kan de ha en garanti på skrog, en annen på fronter og en tredje på hengsler og slitedeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har sjekket garantiene til noen av de store kjøkkenleverandørene på det norske markedet. Er det noen du mener mangler, og som har veldig gode garantier? Tips andre i forumet nedenfor.

Livstidsgaranti - hvor lenge varer den?

Her er garantiene

Vi skisserer her garantiene i grove trekk. Flere av leverandørene har ganske detaljerte garantier, hvor de skiller mellom veldig mange ulike produkter innenfor kjøkkensortimentet sitt. Les mer om de ulike garantiordningene nederst i artikkelen, og detaljene kan du lese nærmere om direkte hos de ulike kjøkkenleverandørene.

Der leverandøren ikke har noen utvidet garanti, har vi lagt inn reklamasjonsretten på fem år i tabellen.

Kjøkkengarantier (5 år = Den lovfestede reklamasjonsretten)
KjøkkenSkrogFronterBevegelige deler
Kvik101025
Ikea252525
Epoq25525
HTH5525
Drømmekjøkkenet10520
JKE5525
Sigdal555
Norema55Livstid
Informasjonen er innhentet fra leverandørenes nettsider eller fra leverandørene direkte.


Garantiens vilkår

Den landlige stilen er populær, og dersom smaken din holder i et kvart århundre, skal Ikea-skapene vare like lenge.  Foto: Ikea
Den landlige stilen er populær, og dersom smaken din holder i et kvart århundre, skal Ikea-skapene vare like lenge. Foto: Ikea Vis mer


Merk deg at de aller fleste av kjøkkenleverandørene har en klausul som sier at garantien ikke gjelder dersom produktet har blitt lagret, montert eller brukt på feilaktig måte. I vilkårene fra de fleste heter det også at garantien ikke dekker normal slitasje, riper, kutt, skrammer eller skader forårsaket av støt eller ulykker. De fleste sier også at du må ha fulgt vedlikeholdsanvisningene for produktet, for at garantien skal gjelde.

Kjøkkenleverandørene forbeholder seg også retten til å undersøke produktet som det rettes en garantisak om, for å avgjøre om feilen dekkes av garantien. Dersom leverandøren erkjenner at det er en garantisak, kan de bestemme hvorvidt de vil reparere eller erstatte produktet med et identisk eller tilsvarende.

Les også: Det smarteste kjøkkenskapet vi har sett

Hvordan blir du mottatt?

Dette er de tallfestede garantiene. Så kommer spørsmålet om hvordan de ulike leverandørene imøtekommer garantihenvendelser, eller reklamasjoner for den del. Hvor enkelt er det å komme gjennom med garantikravet eller reklamasjonen?

Misfornøyd med klagebehandlingen? Her er Norges klagenemnder.

Her er det gjerne snakk om kundebehandling, som er vanskelig å tallfeste. Tips om god eller dårlig kundebehandling er slikt som de fleste får gjennom bekjente. Har du erfaringer med dette? Skriv inn i debatten nedenfor.

Her er også et brev du kan ta med i butikken, dersom du får problemer når du klager.

Mer om garantiene:

Ikea:
Gir 25 års garanti mot material- og produksjonsfeil på Faktum kjøkkensystem og Värde frittstående kjøkkenserie. Dette inkluderer skapstammer, fronter, hengsler, ben, sokler, dekksider, og så videre.

Mer om Ikeas garanti her.

Kvik:
Kvik har ti års garanti på skap og dører, og 25 års garanti på bevegelige deler (for eksempel skinner, skuffer og hengsler).

Mer om Kviks garanti her.

Epoq:
Epoq kjøkken selges hos Lefdal og Elkjøp. De gir 25 års funksjonsgaranti, som innebærer 25 års garanti på skuffefunksjoner, hengsler, skapskrog, dekksider og sokler. For øvrige produkter henvises det til den vanlige reklamasjonsretten på fem år.

Mer om Epoqs garanti her.

HTH: Gir 25 års garanti på skuffesider og -skinner, hengsler, trådvarer samt skinner og metallbraketter forbundet med trådvarer. For øvrige deler, som skapskrog, fronter og benkeplater, gis det fem års garanti (samme som reklamasjonsretten).

Mer om HTS garanti her.

Norema: Livstidsgaranti på bevegelige deler. For øvrig henvises til norsk lov og den vanlige reklamasjonsretten (fem år).

Mer om Noremas garanti her.

Drømmekjøkkenet:
Har 20 års garanti på bevegelige deler, som hengsler og så videre. Ti års garanti på stabiliteten på skrog. Ellers henvises det til den ordinære reklamasjonsretten (fem år).

JKE:
Gir 25 års funksjonsgaranti på alle bevegelige metalldeler som for eksempel hengsler, skuffeskinner, trådkurver og karuseller. For øvrig er det reklamasjonsretten som gjelder.

Mer om JKEs garanti her.

Sigdal:
Forholder seg per i dag til kjøpsloven og reklamasjonsretten. Jobber med en gjennomgang av garantier.