Ikeas Snitsig-gryte slår Tefal/Jamie Oliver Professional-gryte både på pris og kvalitet. Ikeas variant til høyre.  Foto: Produsentene
Ikeas Snitsig-gryte slår Tefal/Jamie Oliver Professional-gryte både på pris og kvalitet. Ikeas variant til høyre. Foto: ProdusenteneVis mer

Ikea-gryte best i test

En tiendel av prisen - og tyve prosent bedre enn - testens nest beste.

At pris og kvalitet er to størrelser som hører sammen, skal man ikke nødvendigvis ta for god fisk. En fersk svensk-dansk test av gryter fant nettopp det motsatte, dersom man ser på de grytene som fås kjøpt i Norge.

Les også: Ikeas Favorit fikk full pott i dansk grytetest

Ikea-gryten Snitsig til 89 norske kroner gikk seirende ut av testen, som var utført av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut på vegne av danske Søndagsavisen. Kasserollen fikk en totalscore på 4,8 poeng ut av 5 mulige.

Nesten ti ganger dyrere, og et snaut poeng bak, var Jamie Oliver Professional-gryten fra Tefal, til drøye 800 kroner.

- Dette er kjemperesultater. Vi er stolte av resultatet av denne testen, som viser at lav pris faktisk kan henge sammen med høy kvalitet, sier Jan Christian Thommesen, kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, til DinSide.

- Det er stor forskjell i prisen på de to grytene, men kvaliteten er stort sett like god. Så med den dyre betaler du kanskje mer for design, sier testansvarlig Daniel Asplund fra SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, til Politiken.dk.

Eva Trios gryte, som scoret hakket dårligere enn Tefal/Jamie Olivers, koster hele 1.099 kroner - og det uten lokk:

Test av 20cm-gryter
MerkeSamlet bedømmelse (av 5)Kommentarcirkapris, i norske kroner
Ikea Snitsig4,8Best i test89
Teafal Jamie Oliver professional Series3,8God til å fordele varmen883
Eva Trio3,6Mest langsom oppvarming1.099
Kilde: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut


DinSide har kun tatt med de grytene som fås kjøpt i Norge - Se alle testresultatene her

Dette ble testet

Grytene ble testet på både kokeegenskaper, varmeeffektivitet, varmefordeling, håndtakets temperatur, og evnen til å motstå varme temperaturer - blant annet hva som skjer når man varmer opp gryten uten innhold.

Alle grytene som ble testet er i rustrfritt stål, har sandwichbunn med aluminiumskjerne, og kan brukes på alle varmekilder.

Rett fra komfyr til bordet: Fremtidens kasserolle er laget av silikon

Lav pris med mening

Ikea Norge oppgir aldri omsetningstall på enkeltprodukter, men Thommesen kan fortelle at Snitsig-serien er svært populær. Det er også den aller rimeligste gryteserien Ikea har.

- Man har kanskje en litt for stor tendens til å tenke at dersom man skal ha god kvalitet, så må man betale for det, men dette treffer jo rett på Ikeas tanke om at selv om vi holder et lavt prisnivå, skal det ikke gå på akkord med funksjonalitet og kvalitet. Lav pris med mening, sier kommunikasjonsrådgiveren og legger til: Dette viser at vi får til å kombinere disse to tingene.

Han presiserer at dette skal gjelde for alle produkter.

- En annen ting er at det skal være en vesentlig forskjell mellom våre priser og konkurrentenes priser. Ingen lommebok skal være for tynn til å handle på Ikea. Snitsig-serien er et veldig godt eksempel på det. Du kan få et komplett sett, med 1-liter, 3-liter, 5-liter og 8,5-liter, billigere enn den som er i direkte konkurranse i testen her.

Ikea har kommet godt ut i en rekke tester i det siste, men Thommesen trekker spesielt frem dette resultatet som positivt - nettopp på grunn av sammenhengen mellom lav pris og god kvalitet. - Det viser at det langsiktige arbeidet vi gjør med å jobbe med forholdet pris og kvalitet virker. Det er bare å stå på videre, avslutter han.

Grytekrøll: Klagestorm på salg av Saladmaster-grytene

En hel serie

Årets julegave til studenten? Testvinnnende grytesett til 298 kroner. Foto: Ikea Vis mer


I denne testen var det 3-litersvarianten av Snitsig som ble testet, men det finnes også flere størrelser: både 5 og 8,5 liter, samt en liten 1 liter med ett håndtak, og man får også kjøpt et gryte-kasserollesett med 1-liter, 3-liter, 5-liter (alle med lokk), samt stekepanne.

På Ikeas nettsider står det følgende å lese om gryten:

  • Fungerer på alle platetopper - også induksjon.
  • Tykk trelagsbunn, rustfritt stål med et mellomsjikt av aluminium, forhindrer maten fra å bli lett fastbrent.
  • Av rustfritt stål; tåler støt og slag og er enkel å rengjøre.
  • Lokk av rustfritt stål reflekterer varmen ned i kjelen; gir raskere oppkok.
Du kan også få kjøpt ekstrautstyr som passer til: både pastainnsats, vannbadsinnsats, dampinnsats og grytesil.