Ikea dropper halogen- og sparepærer

Den svenske møbelkjeden vil bare selge LED-pærer fremover.

Nå skal også disse ut: Fra 2016 vil Ikea kun selge LED-pærer. Foto: Colourbox.com
Nå skal også disse ut: Fra 2016 vil Ikea kun selge LED-pærer. Foto: Colourbox.comVis mer

EU har faset ut produksjon og import av glødelamper, og 1. september i år var det full stans for Tomas Edisons lysende oppfinnelse.

Men den svenske møbelkjeden IKEA går enda lenger, og vasler utfasing av halogen- og sparepærer i sine varehus innen 2016.

– LED-belysning bruker 85 prosent mindre strøm enn glødepærer og varer i 20 år, 20 ganger lenger enn de tradisjonelle glødepærene, skriver møbelkjeden i en pressemelding

CFL, LED og halogen: SE hvilken lyspære du bør bruke hvor

Lover markedets laveste priser

Nye koster: Ikea kutter ikke bare ut glødelampen, nå skal også halogenpærer og CFL-pærer (tradisjonelle sparepærer) fases ut. Foto: Ikea
Nye koster: Ikea kutter ikke bare ut glødelampen, nå skal også halogenpærer og CFL-pærer (tradisjonelle sparepærer) fases ut. Foto: Ikea Vis mer


Når den siste glødelampen er solgt og gått, er det tre ulike typer lyspærer man sitter igjen med:

CFL (tradisjonelle sparepærer); halogen og LED.

Ikea fører i dag alle disse lyspærene, men har nå altså bestemt seg for å fase ut de to første også; og skal konvertere hele belysningssortimentet sitt til LED i løpet av de neste fire årene.

– LED er en belysningsrevolusjon. Ettersom familienes strømregning og det globale energiforbruket fortsetter å øke, kan en liten LED-pære gjøre en stor forskjell. Den bruker mye mindre strøm enn en tradisjonell pære og skaper nye muligheter innen hjeminnredning, sier Carl Janzen, landssjef i IKEA Norge i en pressemelding.

Som en videreføring av visjonen vår om å bidra til at alle skal ha råd til å leve et mer bærekraftig liv hjemme, vil vi sørge for at LED-prisene våre er markedets laveste,

Møbelkjeden vil dessuten erstatte mer enn én million lyskilder på varehusene sine med LED og andre mer energibesparende belysningsløsninger.

Les også: Kan LED erstatte glødelampene?

Erstatningspærer til dagens lamper

Ikea har allerede et stort utvalg LED.pærer som kan brukes i stedet for ordinære glødepærer og halogenpærer i eksisterende lamper.

– Teknologien i selve pæren er annerledes, men sokkelen er lik. Det vil si at selv veldig gamle lamper kan benytte seg av moderne LED-teknologi, sier Nina Schefte i Ikea til DinSide.

– Per i dag kan ikke IKEA tilby LED-pærer tilsvarende 60 watt, eller dimbare pærer. Vi ønsker å tilby LED-pærer til rimelige priser, og så snart vi også kan tilby LED-pærer som tilsvarer 60 w eller med dimmefunksjon, vil vi inkludere disse i sortimentet vårt.

Innen 2016, når halogen- og sparepærene skal ut av sortimentet vil de ha LED-løsninger for hele dagens sortiment. Per i dag har de LED-pærer til rundt 80 prosent av sortimentet.

Derfor velger Ikea LED

Nesten 20 prosent av det globale elektrisitetsforbruket kommer fra belysning, så å konvertere til LED-teknologi er en kostnadseffektiv måte å endre i storskala på. LED-belysning har til nå vært en av de best bevarte hemmelighetene innen bærekraft og hjeminnredning. Lyspærene er langt mer kostbare enn ordinære lyspærer, og det kan være vanskelig å tenke kostnader 20 år frem i tid når en står i butikken og skal velge.

Ifølge Ikea vil effekten dersom en million nordmenn bytter ut én glødelampe med en LED-pære en reduksjon i CO2-utslipp tilsvarende å fjerne nesten 6.700 biler fra veien - eller å plante 17 millioner trær i året. I tillegg er LED-produktene sikre: De blir ikke varme som glødelampene, og inneholder heller ikke kvikksølv som er skadelig når pæren kastes - eller verre: om den knuser.

I tillegg åpner LED en helt ny verden av lysdesign. Det er ikke samme begrensninger i forhold til form som med tradisjonelle lyspærer - og i tillegg kan de gi lys i alle regnbuens farger.