I morgen skal nye boliger bli bedre

Fra 1. august blir det stilt strengere krav til isolasjon i nye boliger. Men bedre kvalitet har selvfølgelig en pris.

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye forskriftene innebærer at kravene til isolasjon økes. I praksis betyr dette tykkere isolasjon i gulv, vegger og tak, med et minstemål på 20-25 centimeter isolasjon, melder Forbrukerrådet.

KALKULATOR: Hvor mye er boligen din verdt?

Dyrere boliger

Dyrere isolasjon medfører at utbyggerne får høyere byggekostnader. Statens bygningstekniske etat spår at kostnadene kan øke inntil 450 kroner per kvadratmeter for småhus, og 340 kroner for leiligheter i boligblokker, melder Forbrukerombudet.

- Dette kan føre til en dyrere inngangsbillett for kjøpere av nye boliger, men markedet vil i stor grad styre prisene. Skulle en ny bolig bli dyrere fra 1. august bør du uansett ha fremtidige driftskostnader i minne. En tettere og bedre isolert bolig vil også øke bokvaliteten, sier regionsdirektør Roger Helde i Forbrukerombudet.

Hytter kan også bli dyrere

Fritidsboliger vil også bli berørt av den nye ordningen. Norgeshus har tidligere hatt 10 cm isolasjon som standard for sine fritidsboliger, men må nå regne med å minst doble denne standarden, for å tilfredsstille kravene.

Markedssjef i Nordbohus, Stian R. Moursund, anslår at hytteeiere må regne med en betydelig høyere pris for å få bygget ut den nye fritidsboligen sin.

- Anslagsvis kan jeg si at det blir en økning på 1.000 kroner per kvadratmeter, i hvert fall - og avhengig av byggets egenart. Og i mange tilfeller blir det snakk om mye mer, uttalte Moursund til DinSide tidligere i sommer.

To års forberedelse

De nye forskriftene ble allerede innført i februar 2007, men byggebransjen har fått to år å tilpasse seg. Fra 1. august er det ingen vei utenom. Da vil kommunene avslå alle søknader som ikke tilfredsstiller de nye kravene.

- Vi håper at bransjen og byggesakskontorene er godt forberedt på endringene slik at forbrukerne får den boligkvaliteten de skal ha etter de nye kravene, sier Helde i Forbrukerombudet.

Ny lov på vei

Regjeringen kom for kort tid tilbake med nok et forslag om å skjerpe standarden på nybygg. Forslaget til ny plan- og bygningslov skal gjelde fra 1. januar 2010, og vil blant annet påby radonsperre i nybygg.

I tillegg vil loven skjerpe kontrollen av nybygg, og sørge for at eventuelle regelbrudd blir avdekket.

Regjeringen innser at dette vil medføre en kostnad for utbyggere og kjøpere. Blant annet anslås påbudet om radonsikring å føre til en prisøkning på 15-17 kroner per kvadratmeter for eneboliger og småhus. Loven omfatter også nye krav til brannsikring og heisvolum, noe som kan føre til en prisøkning på 1.400-1.700 kroner per kvadratmeter i en valig blokk.

Les alt om forslaget til ny plan- og bygningslov her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!