<strong>MÅ ÅPNES:</strong> Porten som gjør strømmåleren til en del av smarthuset ditt er i utgangspunktet plombert. Foto: Hafslund
MÅ ÅPNES: Porten som gjør strømmåleren til en del av smarthuset ditt er i utgangspunktet plombert. Foto: Hafslund Vis mer

Nye strømmålere og smarthus

I denne boksen sitter det en «hemmelig» port

Slik skal måleren snakke med resten av huset ditt.

Publisert
Sist oppdatert

De nye strømmålerne som alle norske hjem (med enkelte unntak) får innen utgangen av 2018 åpner for nye muligheter til å styre hjemmet.

Strømmåleren kan bli en del av et smarthusystem der både varmekabler, varmtvannsberedere, gardiner, lys, TV og kjøkkenutstyr kan styres og forhåndsprogrammeres.

Datatilsynet frykter at uvedkommende på denne måten kan få vite mer om deg enn godt er.

Selve strømmåleren er «dum»

Likevel er det ikke strømmålerne som er den onde hjernen i det som noen frykter kan bli starten på et Orwellsk overvåkingssamfunn.

På egenhånd kan måleren bare registrere hvor mye strøm du bruker.

<strong>GJØR BARE ÉN TING:</strong> Strømdata registreres og sendes inn. Så er det opptil deg om du vil bruke disse dataene til å styre strømforbruket i huset ditt. (Foto: Aidon)
GJØR BARE ÉN TING: Strømdata registreres og sendes inn. Så er det opptil deg om du vil bruke disse dataene til å styre strømforbruket i huset ditt. (Foto: Aidon) Vis mer

Det er hva du selv kobler den til som er avgjørende.

Du må med andre ord selv kjøpe inn utstyr eller leie inn et firma som tilbyr en total løsning for huset ditt.

Først da kan strømmåleren gjøre annen nytte enn å registrere strømforbruket ditt og sende det videre til Elhub, strømbransjens felles database.

Du må selv få åpnet porten

Tilkobling til smarthjemsutstyret skjer gjennom en såkalt HAN (Home Are Network)-port som sitter på måleren. Dette er en standard nettverksport av samme type som du finner i enhver PC, kalt RJ45.

<strong>NETTVERK:</strong> De nye strømmålerne kan kommunisere videre via en standard nettverkskabel.
NETTVERK: De nye strømmålerne kan kommunisere videre via en standard nettverkskabel. Vis mer

- I utgangspunktet er denne porten stengt. Det er opptil hver enkelt kunde å be nettleverandøren om å åpne den, sier seniorrådgiver Arne Venjum i Elmarkedstilsynet til Dinside.

Venjum kan fortelle at porten bare sender data om kundens strømforbruk ut.

Ingen form for data eller styringssignal kan passere inn.

- Porten kan ikke brukes til styring. Men den kan, altså dersom kunden tillater det, brukes til å sende ut data som kan danne grunnlag for styring gjennom utstyr som kunden anskaffer selv.

Sikkerhet og kommunikasjon ikke klarlagt

Det er likevel ikke slik at vanlige strømkunder i dag kan gå ut til Expert eller Clas Ohlson og kjøpe seg en smarthus-styringsenhet og forvente at den skal kunne snakke med strømmåleren via denne porten.

- Hva slags sikkerhetskrav som skal stilles til kommunikasjon mellom strømmåleren og kunden er ikke klarlagt ennå, opplyser Venjum.

<strong>ULIKE STANDARDER:</strong> Det er fortsatt usikkerhet rundt sikkerhet og kommunikasjonsstandarder når det gjelder smartmålere og smarthus. Foto: Alexander Kirch/Shutterstock/NTB scanpix
ULIKE STANDARDER: Det er fortsatt usikkerhet rundt sikkerhet og kommunikasjonsstandarder når det gjelder smartmålere og smarthus. Foto: Alexander Kirch/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Han mener det må forventes at det kommersielle markedet vil tilby ulike styringsløsninger til bruk i hjemmene når de nye målerne er på plass innen 2019.

Strømmåleren bruker en europeisk standard som kalles Meter-Bus (også kalt M-Bus eller EN 13757) når den skal «snakke» med annet utstyr i huset.

- Vil spille på lag uansett

Det er gode nyheter for Per Hopsø. Han er gründer og største aksjonær i selskapet HomeControl, som leverer totalløsninger for smarte hjem.

- Det ligger jo allerede i forskriftene fra NVE at dette skal være åpent for tredjepartsleverandører som oss. Så dette forventer jeg, sier Per Hopsø til Dinside.

Han er ikke så opptatt av hvilken standard som velges. Uansett vil utstyret fra Home Control spille på lag, mener han.

<strong>FULL STYRING:</strong> Du kan selv kontrollere og styre strømforbruket med en app. Foto: HomeControl
FULL STYRING: Du kan selv kontrollere og styre strømforbruket med en app. Foto: HomeControl Vis mer

- Målerne jeg har sett så langt bruker M-BUS, som både finnes i kablet og trådløs utgave. Men det er ikke noe problem om de bruker andre standarder som Zigbee eller Z-Wave heller.

Hopsø forteller at utstyret fra Home Control åpner både for mer nøyaktig avlesning og styring av strømkilder.

- Med nettselskapets eget system vil du bare kunne sjekke strømforbruket én gang i døgnet. Med vårt utstyr kan de følge med i sanntid. Du kan også styre varmekabler og panelovner slik at du sparer mest mulig strøm, sier Hopsø.

LES OGSÅ:
Smarthjem-løsningene snakker ikke sammen
Dette er det beste overvåkingskameraet vi har prøvd
Denne vasen kan styre stua

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer