I bruk

Skjermen har sine positive og negative sider. Den mest positive opplevelsen fikk vi da vi koblet til PCen og spilte filmklipp i HD-format.

Å sette opp TVen var en rimelig grei affære. Vårt testeksemplar var en demomodell som tydeligvis allerede brukt mot UPC sitt kabelnett, derfor nullstilte vi innstillingene fra menyen, og kjørte automatisk kanalsøk. Hele søket tok cirka 7 minutter, og alle våre 16 UPC-kanaler var på plass. Bare noen ble gjenkjent med navn, det var imidlertid en enkel affære å legge inn i ettertid, samt ordne sorteringen etter vår smak.

Menyen plasseres midt på skjermen, og er rimelig oversiktlig og grei. Vis merDet var ingen nordiske språk å velge mellom på menyen, så derfor valgte vi engelsk språkdrakt. Hovedmenyvalgene ble presentert horisontalt under arkfaner, og det hele styrte vi enkelt med fjernkontrollens piltaster og OK-knapp i sentrum.

Trykke trykke trykke

Fjernkontrollen har for øvrig en ryddig design, men ikke alle knappene er like intuitive. Her måtte vi kikke i den tynne manualen, som var rimelig oversiktlig og forståelig - også denne var på engelsk. Det største problemet med fjernkontrollen var imidlertid at den måtte rettes ganske direkte mot mottakere på TVen, skrå vinkler taklet den dårlig. Vi trodde først dette skyldtes dårlige batterier, men skifte gjorde den ikke særlig mye bedre. Så selv om TVen reagerte kjapt på kommandoer, inkludert tekst-TV, ble det ofte til at vi måtte trykke mange ganger. Irriterende.

Tekst-TVen har for øvrig et stort sideminne, og fant de fleste sidene umiddelbart. Hvor mange sider som bufres fant vi ikke svar på, men vi savnet ikke flere, for å si det slik.

Hva med dynamikken?

En av de store utfordringene for utviklerne av LCD-paneler, er å sørge for best mulig dynamikk. I praksis viser det seg ofte at detaljer i mørke partier har en tendens å bli borte, i langt større grad enn tillfellet er med plasma og CRT-teknologiene. Denne TVen er ikke noe unntak i så måte. Vi har sett bedre dynamikk på dyrere LCD-skjermer, og denne svakheten ble ekstra tydelig når vi sammenlignet TV-bildet med vår gamle CRT-TV.

Skarpheten på vanlige TV-signaler er som grøt å regne i forhold til HD. Legg forresten merke til at TVen har problemer med å gjengi detaljer i dressjakken til nyhetsoppleseren. Klikk for større versjon av bildet. Vis merSpesielt problematisk er nattscener i spillefilmer, men også detaljer i mørkt hår, klær etc - har en tendens å bli borte. Animasjons- og tegnefilmer derimot, er aldri noe problem. For eksempel var inntrykket vårt under avspilling av DVD-filmen "De Utrolige" utrolig bra!

Etterslep og hakkende bevegelser er ofte et problem på billige modeller, men denne TVen takler dette fint. Rulletekster, "svevende" kameraføring over et landskap; alt glir jevnt og fint.

Innsynsvinkel på 176 grader?

I spesifikasjonene er det oppgitt en innsynsvinkel på 176 grader både horisontalt og vertikalt. I teorien betyr dette altså tilnærmet død vinkel. Så bra er innsynsvinkelen i praksis ikke. Faktisk avtar kontrasten temmelig raskt, spesielt vertikalt. Det er nok at du reiser deg fra godstolen - da blir sortnivået betydelig lysere enn når du sitter. Dette er kanskje TVens største svakhet.

En hyggeligere "feature" er derimot PIP-løsningen (Picture In Picture). Her kan du faktisk se på to TV-kanaler samtidig, siden TVen er utstyrt med to tunere. Du kan enten velge å se dem i to like store vinduer ved siden av hverandre, eller i ett stort og ett lite nede i hjørnet.

To TV-kanaler kan også vises blant annet på denne måten. Lyden kommer fra TV-kanalen til venstre. Vis merDu bytter mellom dem med ett trykk på fjernkontrollen, som dessuten har to kanalvelgere. Dermed kan du surfe gjennom alle kanalene i et lite vindu, uten at hovedbildet berøres. Smart!

Imponerende til PC og HD-materiale

En av de store fordelene med LCD er sylskarpe bilder ved PC-tilkobling. Denne skjermen er i tillegg optimalisert for HDTV-formatet. Ekte HD-materiale har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, og forskjellene i bildekvalitet i forhold til vanlige, analoge TV-sendinger er påfallende. Dette er forskjeller man ikke behøver å være entusiast for å legge merke til. Kvalitetsforskjellen, først og fremst på skarphet, er så stor at et vanlig TV-bilde virker grøtete etterpå.

Denne TVen gjorde det svært skarpt, både til generell PC-bruk (digital DVI-tilkobling), og spesielt under avspilling av HD-materiale fra denne. Fargene var fine, skarpheten , og dynamikk/kontrast var langt bedre enn under avspilling av DVD og ved analoge TV-sendinger. Her ble vi faktisk svært imponert, og siden vi har vært inne på en del svakheter, trekker vi dette frem som den største styrken. En TV for fremtiden, kan man godt si.

Fra avspilling av HD-materiale. Det er her TVen kommer til sin rett, og du kan studere detaljer som aldri hadde vært synlig i vanlig PAL-sendinger. Klikk for å se bildet i større utgave. 1080i. Vis mer


Konklusjon og karakterer

Store bilder fra testen