Her sitter de riktignok rett ved siden av hverandre, men prinsippet skal fungere likt selv om du og den du prater med befinner dere i motsatt del av verden. Foto: Øyvind Paulsen
Her sitter de riktignok rett ved siden av hverandre, men prinsippet skal fungere likt selv om du og den du prater med befinner dere i motsatt del av verden. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

I år skal du ringe via TV-en

En TV er ikke lenger bare en TV. Med Skype på plass skal den også erstatte telefonen din.

Tiden da du bare brukte TV-en til å se på nyheter og film er over, for med økt nettverksfunksjonalitet kan TV-en din utføre stadig flere nyttige og unyttige oppgaver:

YouTube-løsninger, mulighet til å se på bilder, film og høre musikk via nettet eller fra PC-en din er i dag nesten gammelt nytt. Nå er det i stedet videotelefoni som er det nye buzz-ordet.

Skype er på plass

Skype startet opp med billig IP-telefoni for mange år siden, noe spesielt utenlandsstudenter visste å benytte seg av. Etterhvert kom også muligheten til å se hvem du pratet med, forutsatt at begge parter satt foran hver sin PC med headsett.

Har du lyst på video-telefoni via TV-en? (Avsluttet)
Ja(58%) 696
Nei(34%) 409
Vet ikke(8%) 91
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nå vil imidlertid TV-produsentene at du skal flytte deg fra PC-rommet og inn i stua, og hvem vet: Kanskje er det akkurat dette argumentet du trenger for at foreldrene dine skal sponse deg med en ny TV når du flytter hjemmefra?

Så vidt vi vet var Samsung først ute blant TV-produsentene, og lanserte videotelefoni via Skype på sine toppmodeller allerede i fjor. I år kommer derimot også konkurrentene på banen, og både Sony, Philips og Panasonic har allerede bekreftet at de skal tilby det samme.

Men hvordan virker det?

Vi fikk sett nærmere på Panasonics løsning under deres London-event i februar, og her er våre førsteinntrykk:

Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Du trenger et webkamera, og dette må plugges inn i en av TV-ens USB-innganger. På Samsungs 9000-serie følger det forresten med et webkamera, men hvorvidt dette også gjelder toppmodellen VT30 til Panasonic er vi usikre på.

  Skypes nettsider selges uansett kameraer tilpasset Panasonics modeller, og prisen starter på 120 dollar, noe vi synes er vel mye.

  Vi er imidlertid nesten 100% sikre på at du kan bruke et hvilket som helst kamera med mikrofon, og Logitech er blant leverandørene som garantert vil se sitt snitt til å lage rimeligere alternativer her.

 • Webkameraet må så plasseres på toppen av TV-en. Det er ikke akkurat så stilrent, men foreløpig er det ingen TV-er vi vet om som har kameraet innebygget.

  Vi tar neppe feil når vi spår at dette helt sikkert vil være innebygget på neste års modeller om Skypetilbudet blir populært. Men trøsten får være at det jo uansett bare er å ta ned kameraet når det ikke er i bruk, hvis du irriterer deg over designbristen på din ellers firkantede TV.

 • For å aktivere en Skype-samtale må du starte Panasonics nettjeneste, og velge Skype-applikasjonen. (Det er selvsagt en forutsetning at TV-en er tilkoblet nettet, enten via en nettverkskabel eller en Wifi-adapter.) Vi tar det forøvrig som en selvfølge at TV-en selv vil si ifra når du får en innkommende Skype-samtale, selv om du sitter midt i gullrekka til NRK. Dette kommer vi selvsagt til å dobbeltsjekke når de første demomodellene kommer oss i hende.
 • Alle betjening av Skype-funksjonene (som å ringe, besvare og legge på, osv), gjøres via TV-ens fjernkontroll. Som standard er skjermen delt opp i tydelige menylinjer og et medium bilde av den du prater med. Via et trykk på fjernkontrollen kan du også øke bildestørrelsen. Vi anbefaler derfor at du skaffer deg et webkamera med HD-funksjon, da noe annet vil gi svært dårlig bildekvalitet på en stor TV.

  Her sitter de riktignok rett ved siden av hverandre, men prinsippet skal fungere likt selv om du og den du prater med befinner dere i motsatt del av verden. Foto: Øyvind Paulsen
  Foto: Øyvind Paulsen
  Foto: Øyvind Paulsen
  Foto: Øyvind Paulsen
  Foto: Øyvind Paulsen

  Se bildespesial for eksempler her.

 • Men pass på! Før du trykker på bestillknappen bør du imidlertid være klar over en ting: Per dags dato er det nemlig kun mot andre TV-er eller Windows PC-er med Skypes siste PC-versjon som fungerer.

  I følge nettsidene til Skype jobbes det imidlertid med å få på plass versjoner som også fungerer om mottakeren sitter på en MAC eller Linux-PC.