Hyttetyskerne er tilbake

Slik kan du tjene på dem.

Tyskerne vil på hytteferie på Vestlandet, og har du en hytte du ikke bruker hele våren eller sommeren, kan du tjene gode penger. Foto: Novasol
Tyskerne vil på hytteferie på Vestlandet, og har du en hytte du ikke bruker hele våren eller sommeren, kan du tjene gode penger. Foto: NovasolVis mer

Tyske turisters interesse for utleiehytter på Vestlandet har eksplodert. Nå i vår kommer de fleste for å prøve fiskelykken, skriver utleiemegler Novasol.

– I den mest etterspurte uka i mai har vi tre ganger så mange bestillinger fra Tyskland som i samme uke i fjor, sier Grete Sexe, daglig leder i Novasol i en pressemelding.

I Norge tilbyr Novasol 1700 ferieboliger og har nå nærmere 1200 bestillinger for vårukene. Størst etterspørsel er det etter hus og hytter ved kysten i Hordaland, Rogaland, Vest-Agder og Møre og Romsdal.

– Fra siste uka i april og til utløpet av mai har vi omtrent dobbelt så mange bestillinger på ferieboliger i Norge som i samme periode i 2009, sier Grete Sexe.

Og dette kan også du med en lite brukt hytte utnytte. Bare husk en ting: Det er dessverre mange utlendinger som ikke har nødvendig kunnskap og respekt om farene på sjøen. Leier du i tillegg ut båt bør du være sikker på den er utstyrt med redningsvester og at leietagerne har den nødvendige kunnskapen før du slipper dem løs.

Hvor mye er hytten din verdt? Finn ut med vår hyttetakstkalkulator

Slik får du en attraktiv utleiehytte

Det viktigste når du skal klargjøre hytten for utleie, er å rydde godt, slik at det ser innbydende ut. Fjern personlige eiendeler, samt eventuelt utstyr du er litt redd for, uten å ribbe hytten helt.

Det skader ikke at hytten er i tipp topp stand og vedlikeholdt, men dette er ikke nødvendig så lenge du er ærlig om hyttens standard.

- Det er viktig å gi korrekte opplysninger om fasiliteter og avstander. Er dette feil, blir det baluba uten like, har Svein Rune Skarsgaard, kundekonsulent i utleiemegleren Norgesbooking, tidligere sagt til DinSide.

Du bør også ta gode bilder, det lønner seg å ta bilder i finvær, når hytten viser seg fra sin beste side. Du bør rydde godt først, og sørge for at det ikke ligger rot eller klær og slenger, og at det ikke er mye folk på bildene.

- Gode bilder er alfa og omega, sier Skarsgaard.

Noen utleiemeglere sender en inspektør som ser på huset og kommer med råd til endringer som gjør at du kan få mer i leie.

Les mer: Slik tjener du på hytten din

Skatteregler

Utleiemeglere tar typisk mellom 35 og 40 prosent provisjon. Det er stort sett ikke provisjon på ekstratjenester, som for eksempel utleie av sengetøy, vask, et cetera. Du kan tjene inntil 10.000 kroner på utleie av fritidsbolig før du må skatte av det, altså 10.000 kroner etter at en eventuell utleiemegler har fått sin provisjon. Utover dette kan du trekke fra 15 prosent på alt du tjener over 10.000 kroner, mens du må skatte 28 prosent av de resterende 85 prosentene.

Eventuelle utlegg du har i forbindelse med utleie kan også trekkes fra på skatten, for eksempel ekstrasett med nøkler, et cetera. Før du leier ut bør du også ta kontakt med forsikringsselskapet ditt, for å sjekke at forsikringen også dekker utleie.

Kos eller bare pengesluk? Regn ut hvor mye hytten koster deg

Dette vil de ha:

De aller fleste bestiller bolig med utsikt mot fjord og vann. Kysten frister mange.

– Vårt inntrykk er at det finnes en veldig stor andel fiskeinteresserte blant disse vårturistene. Tyskere utgjør den klart største gruppen. De står alene for mer enn halvparten av bestillingene, sier Grete Sexe.

I tillegg kommer det en god del nederlendere og dansker, og også turister fra Østeuropa.

– Andelen hytteturister fra Polen og Tsjekkia har økt merkbart de siste årene. Jeg har også inntrykk av at en god del av tyskerne kommer fra det tidligere Øst-Tyskland, sier Eivind Bergtun, som driver utleie av rorbuer på Bømlo.

Nå på våren er leietakerne som regel menn som skal prøve fiskelykken.

– Fisketuristene dominerer i ukene som kommer, og mai er gjerne en veldig god måned for utleie. Et stykke ut i juni overtar familiene. De blir i gjennomsnitt noe lenger. En del leier rorbu for tre uker, sier Eivind Bergtun.

Leie - ikke leie ut? Dette bør du tenke på

Kilde: Newswire, DinSide