Hyttetur til 5.000 kr. dagen

Er hyttetur like dyrt som høyfjellshotell? Med DinSides hyttekalkulator finner du ut hva vinterdagene på hytta koster deg.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

DinSide reise melder om knallvær i fjellet, og fine snøforhold. Med andre ord ligger alt til rette for en hyttetur på fjellet.

Hyttetur er billig vinterferie, tror mange. Men hytteferien kan koste deg mer enn du aner. Våre regneeksempel viser at et hyttedøgn kan koste deg opptil 5.000 kroner. Hvor mye hytta er verdt, og hvor ofte du bruker den, avgjør døgnprisen. Jo oftere du bruker hytta, jo lavere døgnpris.

Prøv selv hva det koster å ha hytte.

Tapte kapitalinntekter

DinSides hyttekalkulatoren regner ut hva hytta koster deg i tapte kapitalinntekter. Med andre ord hva du kunne tjent på salgsverdien av hytta, hvis du plasserte pengene på en annen måte. Vi har forutsatt at du kunne fått syv prosent rente på salgsverdien.

Kalkulatoren forutsetter at hytta er nedbetalt. Vi har lagt inn 28% skatt på renteinntekter i regnestykket.

Om du solgte hytta, hadde du sluppet skatten ved å eie den. Kalkulatoren regner ut to typer slik skatt: "Fordel ved egen bolig"-skatten og formueskatten. Selger du hytta, og setter pengene i banken, vil du også kunne få formuesskatt på innskuddet. Det har vi tatt hensyn til.

Noen hytteeiere betaler kommunal eiendomsskatt, men det må du putte inn selv i kalkulatoren. Det samme gjelder andre driftskostnader, som for eksempel strøm og vedlikehold, vei, vann, kloakk og forsikringer og alt det andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hytte til 200.000 kr.

Prisene på hytter varierer voldsomt. Meglerne fremhever at pris avgjøres av beliggenhet, beliggenhet og atter beliggenhet. Klikk på lenkene øverst til høyre for å se et utvalg hytter i din prisklasse.

Har du en hytte med en salgsverdi på 200.000 kroner, som du besøker 18 dager i året, koster hvert hyttedøgn 1087 kroner. Mange besøker ikke en hytte på fjellet mer enn noen helger i året, i påska og kanskje en knapp uke på sommeren. 18 dager dekker fire helger, fem dager i påsken og fem dager i sommerferien. Vi har forutsatt driftskostnader på 10.000 kroner i året.

Hadde du solgt hytta, og fått 200.000 kroner for den, ville du kunne fått 14.000 kroner i renteinntekter. Årskostnadene for denne billige hytta er 19.570 kroner, noe som gir en døgnpris på over 1.000 kroner.

Er salgsverdien på 500.000 kroner, blir døgnprisen 1.795 kroner, under de samme forutsetninger som i eksempelet ovenfor.

Hytte til en million

Ligger hytta di ved et av de mest trendy skianleggene, er det stor sjanse for at den kan være verdt en million kroner. Kanskje bruker du hytta noe mer også da. Vi har forutsatt at du bruker millionhytta 25 dager i året, og at driftskostnadene er 20.000 kroner i året.

Døgnprisen for denne millionhytta blir på hele 2.482 kroner.

Hytte til 2,5 millioner

Eier du en luksushytte til 2.500 000 kroner, som noen faktisk gjør, er døgnprisen på hele 5.287 kroner. Da har vi forutsatt at du er på hytta i 25 dager i året. Vi har satt driftskostnadene til 30.000 kroner.