- Hytteprisene skyter i været

En sannhet med store modifikasjoner.

<strong>HELE HISTORIEN:</strong> Det er ikke alltid så enkelt at man entydig kan rapportere at hytteprisene stiger.  Foto: Colourbox
HELE HISTORIEN: Det er ikke alltid så enkelt at man entydig kan rapportere at hytteprisene stiger. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg overskriftene i dag og i går som forteller at hytteprisene skyter i været?

I timene etter at Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) og Finn presenterte den årlige analysen av hyttemarkedet på fjellet, poppet artikler med følgende overskrifter opp i landets mange nettaviser:

- Hytteprisene stiger
- Har du hytte her, kan du le hele veien til banken
- Hytteprisene stiger videre - sjekk de råeste vinnerne
- Hyttejubelen er tilbake
- Hytteprisene skyter i været

Elisabeth Dalseg er redaktør for DinSides boligredaksjon.  Foto: Per Ervland
Elisabeth Dalseg er redaktør for DinSides boligredaksjon. Foto: Per Ervland Vis mer

Det er ikke løgn. Det er ingen som har hørt feil, lurer deg, eller bedriver ren gjetning. For ifølge hyttemarkedsundersøkelsen steg prisene med 7 prosent (4,8 prosent justert for inflasjon) fra
2008 til 2009. Ingen sjokkmelding etter prisknekken i 2008, men likevel hyggelig nytt. Men det er likevel bare en liten del av sannheten.

Så før du slipper jubelen helt løs, bør du lese dette.

Hyttemarkedet er ikke friskmeldt ennå. Akkurat som i det ordinære boligmarkedet, så er det de beste objektene som blir solgt først. Og i krisetider er det bare de beste objektene som blir solgt. Det kan være vanskelig å få solgt de aller dyreste boligene, men gode boliger med bra standard i populære områder selges fortsatt til en fornuftig pris. Kanskje ikke like mye over takst, kanskje ikke like fort, men de selges.

Dette bekreftes av meglerne i Eff.

- Standarden på omsatte fritidsboliger i fjellet har økt, og dette har bidratt til at gjennomsnittlig kjøpesum har økt, sier Torbjørn Ek i Eff.

En gjennomsnittlig kvadratmeter norsk hytte kostet 19.646 kroner i 2009. Dette er et hopp opp fra 18.365 kroner i 2008, og også høyere enn rekordåret 2007, da en gjennomsnittlig kvadratmeter kostet 19.285 kroner. Men det er kun på papiret.

- Prisene på fjellhytter nådde en all time high i nominell verdi i 2009, men reelt sett var prisene høyere i 2007, sier Ek.

Det som ikke blir solgt, er de mindre attraktive boligene. De med lavere standard, og dårligere beliggenhet. Den samme undersøkelsen viser at kun rundt halvparten av fritidsboligene som ble lagt ut i fjor faktisk ble solgt. 1.770 av 3.493, for å være helt nøyaktig. Så å sammenligne kvadratmeterprisene på boliger med høy standard med kvadratmeterprisene på hytter med mer gjennomsnittlig standard inneholder også en rimelig god feilmargin.

Rett skal være rett. Tar du deg bryet med å lese artiklene vi har sitert over, ikke bare overskriftene jeg viser til, poengterer de fleste dette. Og gjerne mer til.

Alt er heller ikke svart når det kommer til hyttepriser. For eksempel viser den samme undersøkelsen at fritidsboligenes prisantydninger økte med 4 prosent, mens gjennomsnittlig salgspris økte med 5 prosent. En gjennomsnittlig hytte på fjellet som ble formidlet i fjor, er 87 kvadratmeter og koster 1.684.000 kroner. De dyreste hyttene som ble omsatt har adresse Geilo, med en snittpris på 2.763.000 kroner.

Og ja, jeg kaster stein i glasshus. Jeg har valgt akkurat samme overskrift som en av de andre nettavisene. Og jeg håper du har tatt deg bryet med å lese hele denne artikkelen også, slik at du får med deg at det ikke alltid er så enkelt at du bare kan lese overskriftene. Ikke slipp jubelen helt løs før du har lest alt. Går du inn i hytte- eller boligmarkedet med lite annen ballast enn vage formeninger basert på avisoverskrifter de siste ukene, er ikke det nødvendigvis smart.

Hyttemarkedet er ikke helt friskmeldt. Men det er heller ingen grunn til panikk. Og ønsker du å orientere deg litt mer finner du alle våre artikler om hyttemarkedet her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer