Hytteparadis i Danmark

Kan du ta del i hytteparadiset i Danmark?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk i Danmark

Lyst på hytte, men synes det er blitt for dyrt her til lands? Kanskje du burde vurdere et sommerhus i Danmark fremfor en vanlig norsk hytte?

Rett nok er det ikke alle forunt å ha tilgang til det ganske danske land. Men det finnes heldigvis så mange unntak og smutthull, at det kan være smart å sjekke en ekstra gang om du kunne være en av de privilegerte.

Interessert i hva du kan få for rundt en million danske kroner? Her finner du eksempler på fem hus til rundt en million kroner, og ett til 1,5 millioner:

Seks dejlige danske sommerhus.

Kjedelig særregel

Billig og hyggelig, men kanskje litt lenger reisevei? Bilde: Per Ervland.
Billig og hyggelig, men kanskje litt lenger reisevei? Bilde: Per Ervland. Vis mer

Hytteparadis i Danmark

  1. Så billig sommerhus kan du få


Men først til de kjedelige fakta: I utgangspunktet er det ikke mulig for utenlandske statsborgere å kjøpe fast eiendom i Danmark, med mindre at de har bodd minimum fem år i landet, opplyser det danske justisdepartementet.

Denne regelen har danskene nemlig klart å opprettholde, senest i forbindelse med Maastricht-traktaten i 1991/92. Regjeringen klarte da å få inn et forbehold knyttet til utenlandske statsborgers mulighet til å kjøpe fast eiendom. Uten at det står skrevet noe sted, er denne reglene nok hovedsakelig myntet på at man ikke ønsker å åpne det danske sommerhusmarkedet for noen millioner tyskere. Om noen få danskeglade nordmenn finner veien til et dansk sommerhus, er antagelig et mindre problem.

Om denne reglene kan opprettholdes til evig tid, er imidlertid uvisst. Likevel opplyser det danske justisdepartementet at det ikke noen regelendring på gang foreløpig.

Kjenner du en danske?

Tilbake til smutthullet. For ifølge departementet er det likevel andre veier til et dansk sommerhus, enn å ha bodd i landet i fem fulle år.

- Hver sak behandles individuelt, og beror alltid på en konkret vurdering av hvor nær tilknytning søkeren har til landet, forklarer Heidi Troelsen, fullmektig i justisdepartementet.

Hytte i Danmark

Kunne du tenke deg å kjøpe sommerhus/hytte i Danmark? (Avsluttet)
Ja(84%) 496
Nei(11%) 66
Usikker(5%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er du interessert i å kjøpe et dansk sommerhus, må du altså sende en skriftlig søknad til departementet, der du redegjør for hvorfor nettopp du skal få lov til å kjøpe fast eiendom i landet.

- Det kan være relatert til familiemessig eller kulturell tilknytning til landet. Det kan også være at du er spesielt knyttet til et bestemt hus, du har besøkt mange ganger før, eller at du har en spesiell tilknytning til et bestemt sted. Men det er ingen fasitsvar her, og folk må derfor sende en skriftlig søknad, der de forteller om dem selv, og deres bakgrunn for å søke, sier Troelsen.

Ifølge Heidi Troelsen kan man både søke om å kjøpe et bestemt hus, men også be om forhåndstilsagn om å kjøpe et (tilfeldig) hus.

Behandlingstiden for en søknad vil ligge på rundt en måned, og i løpet av ett år er cirka 50 av 100 søknader blitt godkjent. Dette gjelder da søknader fra "alle" land, og departementet kan ikke opplyse oss om hvor mange av disse som gjelder søknader fra nordmenn.

- Men kan du gi et eksempel på en søker som eksempelvis ikke vil få innvilget en søknad?

- For eksempel skal en som har holdt ferie i Danmark hvert år de siste 2-5 årene ikke regne med at det vil anses som værende tilstrekkelig tilknytning, avslutter fullmektig Troelsen.

Ønskes velkommen

Advokatfirmaet Advokatene på Torvet i den nordjyske feriebyen Sæby, har erfaring med å hjelpe nordmenn som ønsker seg dansk hytte.

- Jeg har i en lang årrekke hjulpet mange nordmenn med å kjøpe sommerhus her i området. Men om man ønsker å søke, er det viktig å fremheve alle forhold som kan vise til at man har en tilknytning til landet og eventuelt et spesielt område, sier advokat Jens Christian Christensen.

Hva har gjort seg gjeldende for de som ikke har fått godkjent deres søknad?

- Da har tilknytningen vært for svak, for man kan ikke bare kjøre forbi Sæby, se et hus, og så tro at man kan få tillatelse til å kjøpe det, ler advokaten.

Ifølge Christensen er det oppsiktsvekkende at det er mye enklere for nordmenn og svenskere å kjøpe dansk sommerhus, enn tyskere.

Kurt Strøm, som er statsautorisert eiendomsmegler i kjeden Realmæglerne på ferieøya Læsø, selger gjerne sommerhus til nordmenn.

- Det siste året har jeg solgt 5-7 sommerhus til nordmenn, som altså har klart å få godkjenning til å kjøpe fast eiendom, opplyser Strøm.

Han forteller om en nordmann som forsøkte å kjøpe to sommerhus på øya.

- Men det gikk altså ikke, han fikk bare godkjenning for det ene, avslutter Kurt Strøm.

Prisfall i Danmark

Mens det norske hyttemarkedet går så det suser, har det danske sommerhusmarkedet vært inne i en nedgangsperiode det seneste året.

- Det vil bli lagt frem nye tall neste tirsdag (for 1. kvartal, red. anm.), men forventningene til disse er at prisene vil falle litt. Markedet har ligget helt stille i vinter, og påsken har heller ikke vært noen suksess. I tillegg har antallet sommerhus som ligger ute for salg steget kraftig, sier sjeføkonom i BRF Kredit, Ulrikke Ekelund.

Tidligere har flere eksperter også påpekt at det er mulig å prute på prisen på sommerhus. Det har blant annet vært hevdet at det ikke er noe problem å få opp mot 25 prosent i avslag på den gitte utsalgsprisen.

Det er altså antagelig billigsalg på danske sommerhus om dagen, men ingen kjenner selvsagt fremtiden på dette konjunkturfølsomme markedet.

Det skal så nevnes at denne korreksjonen kommer etter flere gylne år i markedet, blant annet med årlige prisvekster på rundt 30 prosent.

Sjekk seks billige danske sommerhus. (Hyttene vi har tatt med ligger alle i den nordlige delen av Danmark, i kystnære strøk).

Hvor er drømmehytten din? Her er Danmarks største boligsøketjeneste på nett: www.boligsiden.dk.

Ønsker du å sende en søknad til justisdepartementet i Danmark, er dette adressen:

Justitsministeriet
At: Civilkontoret
Slotsholmsgade 10
1216 København K
Telefon: 0045 72268400
Email: jm@jm.dk

Mer om hytteliv: