<strong><B>MODULSYSTEM:</strong></B> Den runde formen er nå én ting, men modulene med senger og sittegrupper er heller ikke vant kost for norske hyttemennesker. Så er da heller ikke denne hytta norsk. Foto: Arkitekten
MODULSYSTEM: Den runde formen er nå én ting, men modulene med senger og sittegrupper er heller ikke vant kost for norske hyttemennesker. Så er da heller ikke denne hytta norsk. Foto: Arkitekten Vis mer

Hyttedrøm for utlendinger

Heldigvis finnes det alternativer til den norske hyttekosen.

Publisert
Sist oppdatert

En norsk hytte skal ha snirklete treskjæringer på kjøkkenet som er malt i spreke farger, 90 prosent furudekning, og en peis som knitrer like høyt som en Metallica-konsert på Valle Hovin. Da kommer kosen automatisk.

De franske arkitektene h2o har kanskje ikke fått beskjed fra Norge om hvordan dette skal gjøres, for denne hytta, som er plassert i det franske alpelandskapet, bryter jo med alt vi holder kjært i dette landet.

Les også: Utrolig at en kan bo slik

Kurvevegg

Hytta er først og fremst laget for den lange skisesongen, og ligger i et skianlegg i Les Menuires. Arkitektene har tatt utgangspunkt i et allerede bestående bygg, som framsto som betydelig mer symmetrisk enn dette nye verket fra h2o.

Det skyldes først og fremst den kurvede treveggen, som raser gjennom de 55 kvadratmeter store hyttas midte som en ljå som hugger seg vei gjennom kornåkeren. Inni treveggen er det blant annet gjort plass til sofagrupper og sengeplasser, mens gardinskinner i taket sørger for at det buede rommet midlertidig kan seksjoneres inn i mindre deler ved hjelp av store, hvite forheng. Dette er minimalisme i hytteform, og vi synes det ser riktig så tøft ut.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Kjøkkenet inneholder bare det aller nødvendigste, og ser ikke så mye større ut enn en hybelkomfyr. Ved å bruke køysenger har arkiktektene klart å beholde mange av de opprinnelig åtte sengeplassene, og det er dessuten blitt plass til både vaskerom, diverse skap, badekar og innendørs toalett.

Vi har tidligere skrevet om blant annet dette leilighetsprosjektet fra h2o, som åpenbart har spesialisert seg i å få veldig mye ut av veldig lite.

Mer enn 400.000 hytter

Norge er et hytteland, det er hevet over enhver tvil. Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrås årbok i 2011, fantes det ved utgangen av samme år 405.883 såkalte fritidsbygninger i Norge, som inkluderer både hytter og sommerhus.

De to desidert største fylkene for fritidsbygninger er Oppland og Buskerud, med henholdsvis 45.925 og 43.524 registrerte bygninger. Hovedstaden Oslo er ikke overraskende en bitteliten hytte- og sommerhusby, med 2.298 fritidsbygninger. Det er forøvrig nøyaktig samme antall som i 2004.

Les også: Nesten alle bruker det feil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer