Hytte-TV i svart til vinterferien?

RiksTV påstår at de dekker 90% av norske hytteeiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hyttelivet er ikke som det var. Det er ikke bare kortspill, kinasjakk og bunker med gamle Allers som får tida til å gå, mens regnet siler eller vinden uler om hjørnene. Nå sitter vi med hver vår PC eller mobil, mens vi gløtter på TV i blant - akkurat som hjemme.

RiksTV melder at nå stenges de gamle analoge TV-senderne i de tre største hyttefylkene, og selskapet står klar med sitt tilbud også til disse brukerne.

- På landsbasis kan 87 prosent av hytteeierne bruke vanlig TV-antenne også i den digitale verden. De tre største hyttefylkene i Norge er Oppland, Buskerud og Hedmark. I disse fylkene er hyttedekningen fra 85 til 89 prosent i det digitale bakkenettet, sier informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV i en pressemelding.

- Vi har også landets minste tv-tilbud til de som vil ha få kanaler, sier Gjelseth.

Vanlig antenne eller parabol?

Hva som er mest vanlig kan muligens diskuteres, men forskjellige er de. En parabol er som regel vanskeligere å montere og stille inn, mens den typen antenne som RiksTV benytter seg av kan som regel settes opp av de med et ensifret antall tommeltotter.

Men det er ikke sikkert at du får tilfredsstillende kvalitet på den antennen du allerede har. Digitalt betyr ofte enten eller, så de som kunne leve med et slapt signal på en gammel reiseTV finner neppe noen tilsvarende digital løsning.

Da er det opp med mast og større antenne, kabler skal strekkes, hull skal bores. Så skal det stilles inn og justeres.

Les om valg av antenne til RiksTV

Fleksible abonnementer

Siden man per definisjo ikke bor på hytta hele året er det nærliggende å sjekke om det finnes tidsbegrensede abbonementer.

- Er du blant dem som bruker hytta bare deler av året, kan det lønne seg med månedskort. Da får du alle kanalene i Rikspakken på månedsbasis til 300 kroner pr. måned. Man velger selv hvor mange måneder abonnementet skal være aktivt, og slipper å betale for abonnementet når hytta ikke er i bruk, sier Gjelseth.

I tillegg har man gratistilbudet som ikke krever abonnement i det hele tatt.

- Da får man TV 2, Lokal-TV og Frikanalen i tillegg til hele NRKs radio og tv-tilbud, som er fritt tilgjengelig i det digitale bakkenettet. TV 2 vil være gratis ut hele 2009. Det eneste man må kjøpe er en mottaker, som nå selges til under 500 kroner, sier Gjelseth.

Valget er ditt

Da er det bare å gå i tenkeboks og ta fram kalkulatoren. Det er veldig lurt å sjekke dekningskartet til RiksTV først, og så ta debatt med hyttebrukerne om hvilke kanalpakker som er interessante.

HAR SLUKKET: I disse fylkene er det gamle analoge nettet allerede slukket: Rogaland, Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark, Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane

SKAL SLUKKE: I disse fylkene skal det analoge tv-nettet slukkes i år: Oppland og Hedmark (3. februar), Aust-Agder og Vest-Agder (9. juni), Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag (3. november), Nordland (17. november), Troms og Finmark (1. desember)