Hytte til 1 krone?

DinSide stiller meglere og boligselgere til veggs.

Meget spesiell hytte med inntil 22 sengeplasser til 1 krone. Neppe. Foto: Finn.no
Meget spesiell hytte med inntil 22 sengeplasser til 1 krone. Neppe. Foto: Finn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skulle bli slutt for 1-kronersboligene på Finn.no. Det var i hvert fall det vi trodde etter at Forbrukerombudet tok affære, og meglerbransjen sluttet seg til forbudet.

Men ser du på fritidsboliger, er det fortsatt mange lokketilbud å finne på Finn.

For meglere benytter seg fortsatt av både 1-kronerstrikset, og å oppgi månedlige utgifter for havne øverst på listene når man sorterer etter pris.

Vi har spurt en rekke meglere og boligselgere om hvorfor de har tillatt fritidsboliger å ligge ute på finn.no med prisantydning 1 krone.

Stokker kortene

- Kan jeg få kjøpe denne for en krone? spør vi Hanne Vadset Knotten i DnB NOR Eiendomsmegling. Hun formidler en fritidsbolig på Godøy.


- Nei. Nå har du misforstått. Selv om det står prisantydning 3 millioner, er det ikke sikkert at selger er villig til å godta 3 millioner kroner som endelig salgssum, sier Vadset Knotten til DinSide.

- Nå er vel heller poenget er at prisantydningen ikke skal settes lavere enn den minste salgssummen selger er villig til å godta, for at det ikke skal være villedende markedsføring.

- Den eneste årsaken til at det står kroner en er at systemet ikke tillater å sette åpen pris, parerer Vadset Knotten.

Hun forklarer at det var så få sammenlignbare objekter at takstmann ikke ville sette markedsverdi, kun teknisk takst. - Derfor har vi sagt til markedet at vi er åpen for bud. Vi kunne også satt kroner 1.000, og det gjorde vi først, sier Vadset Knotten. Men nå har hun altså valgt å sette prisantydningen ned til 1 krone.

Hvor mye er hytten din verdt? Sjekk med vår hyttetakstkalkulator.

Savner "bud ønskes"

Tom Henrik Jacobsen i Notar eiendomsmegling er enig i at Finn.nos felt for prisantydning er mangelfullt. Han formidler en hytte med 22 sengeplasser, der prisantydningen er 1 krone. Han ville heller ha skrevet "bud ønskes".

- Det (å skrive 1 krone, red. anm.) er den eneste muligheten vi har for å synliggjøre at budrunden er helt åpen, sier Jacobsen til DinSide. Vi skriver øverst i teksten at bud ønskes.

- Hadde det vært mulig å skrive det (bud ønskes, red anm) i stedet for pris, så hadde vi gjort det.

Slik han ser det er eneste alternativ å fylle inn 1 krone. Men det er millioner mellom 1 krone og summen selger vil godta.

- Vi hadde opprinnelig en prisantydning på 3.750.000, men byggekostnadene var 5,1 millioner, sier Jacobsen. Hytten har stått ferdig siden i fjor vår.

Det var altså da ingen ville by 3,75 millioner at de satt ned prisantydningen til en krone. Hytten er fortsatt ikke solgt.

Får du ikke solgt? Slik tjener du penger på hytten din

Fokus på brukervennlighet

Salgsdirektør i Finn Eiendom, Johan Fredrik Høvås sier at Finn ikke har noen planer om å åpne for å legge inn boligannonser uten relevant prisantydning.

- Vi ønsker å ha en tjeneste som er best mulig for brukerne, og de er opptatt av pris, sier Høvås til DinSide.

Han peker på at når det gjelder prisantydning er det selgerne og meglerne som setter prisantydning, og at de er ansvarlige for å markedsføre boligen i henhold til gjeldende lover og regler.

Kos eller bare pengesluk? Se hvor mye hytten koster deg

- Ikke bare meglere

Med åpning for at privatpersoner kan annonsere på Finn.no, er det også duket for litt forviklinger i forhold til lover og regler. For når de som jobber fulltid med markedsføringer av boliger ikke retter seg etter markedsføringsloven, hvordan kan man da forvente at privatpersoner skal skjønne at det ikke er lov?

- Dette var ukjent for meg, sier Nils Arvid Jordal til DinSide. Han har lagt ut en fritidsbolig til salgs for en krone, og forklarer at han har valgt å sette prisantydningen til 1 krone, inspirert av de mange andre som gjør dette for å komme høyt opp på søkeresultatene.

- Jeg kan bekrefte at jeg ikke ville solgt for en krone, men vil selvfølgelig endre på prisantydningen etter disse opplysningene, sier Jordal.

Høyeste bud er nå 1.5 million, mens det første budet som kom inn var på en million.

Les mer: Nå kan du selv avertere boligen din på nett

Det er imidlertid ikke alle som averterer med bolig til 1 krone som beveger seg på kant med loven. Noen ønsker oppriktig å kvitte seg med hytten sin, og selv om de selvfølgelig vil ha mest mulig, vil også bud på 1 krone bli akseptert.

Vi har samlet noen av de andre, de som ikke koster 1 krone selv om det ser sånn ut, i bildespesialen under.

Denne hytten ville ikke solgt for en krone, men prisantydningen er nå endret etter at DinSide opplyste om reglene. Høyeste bud er på 1,5 millioner. Foto: Finn.no
- Som det står øverst i annonsen står det "bud ønskes". Denne funksjonen finnes ikke på finn, derfor satt vi prisantydningen til en krone sier Notar-megleren til DinSide. Foto: Finn.no
Denne eiendommen er så unik at takstmann ikke ville sette markedsverdi, kun teknisk takst. Når det gjelder den lave prisantydningen, skylder megler på begrensningene på Finn.no. Foto: Finn.no
Selgeren av denne boligen har faktisk en nedre grense på 2,6 millioner, men han forteller at de ikke har satt denne summen som prisantydning fordi han helst vil ha mer. Taksten er på 2.990.000. En krone er valgt for å få en god budrunde, som skrevet over prisantydning i feltet for "visning". Daglig leder i Eikås Hytter og Hus sier til DinSide at dette skal fjernes, etter at vi gjør han oppmerksom på markedsføringsloven, men dette er ennå ikke gjort. Foto: Finn.no
Ikke en krone, men 12 ... Foto: Finn.no
Skal vi tro annonsen, er denne hytten er din for 9 kroner i måneden de neste 20 årene... Foto: Finn.no
Foto: Finn.no