<b>BYTTELÅNE HYTTA?</b> Byttelåne fjellhytte mot sjøhytte?
BYTTELÅNE HYTTA? Byttelåne fjellhytte mot sjøhytte? Vis mer

Hytte på fjellet og ved sjøen

Slik får du i både pose og sekk.

Publisert
Sist oppdatert

Mange kan ønske seg fjellhytte til bruk og vinteren og hytte ved sjøen for bruk om sommeren - men de fleste av oss er vel ikke så heldig stilt at vi har råd til å ha to hytter.

Da kan denne nye tjenesten være muligheten du har ventet på: Hyttebytte.

Kanskje er du mer interessert i å få betalt? Slik kan du tjene penger på hytta i høstferien

Boligbytte og denslags

Vi kjenner til konseptet fra før, det handler om å bytte med andre, slik at begge partene kommer heldig - og gratis - ut av det. Boligbytte er et eksempel som har vært på feriemarkedet i flere år, da med mer fokus på å bytte bolig med andre i andre land, for å få en gratis og annerledes ferie. Så sent som i april skrev vi om Egil Rundberget som har byttet leiligheten i Oslo med blant annet boliger i Nepal, Frankrike, Spania, Skottland, Danmark og Egypt. Kun med positive erfaringer.

Sofasurfing er en annen type byttetjeneste vi kjenner fra reisebransjen, her bytter du ikke bort hele huset, men låner kun ut en plass på sofaen/gjesterommet.

– Veldig mange tomme hytter

– Tjenesten ble lansert i september, vi har allerede noen hytter, men håper å få mange flere, slik at utvalget blir bra, med tanke på antall, beliggenhet og standard, sier Jens Ove Lillegraven i Hyttebytte.no til DinSide.

Lillegraven forteller at det er bytte av hytter som er hovedintensjonen med hyttebytte.no. Du slipper unna leiekostnader ved å leie en annen hytte, og noen kan ha glede av å benytte hytten din når du alikevel ikke bruker den selv.

– Det er veldig mange hytter rundt om i landet som står tomme store deler av året, så dette burde være aktuelt for mange, sier Lillegraven til DinSide.

Byttet trenger ikke skje på samme tid, du kan låne bort hytten din når det passer deg, og så låne motpartens hytte på et annet tidspunkt.

Hittil er det begrenset med eiendommer til byttelån på hyttebytte.no, i skrivende stund er det 19 eiendommer, flest på Vestlandet.

– Det hadde vært flott å få noen hundre eller tusen, sier Lillegraven. Vi ser også for oss å utvide til andre nordiske land, slik at du for eksempel kan bytte med en hytte i Danmark, sier han.

REGN UT: Hva koster hytta deg?

Medlemskap

For å benytte deg av tjenesten, må du være medlem. Medlemskapet koster, og prisen avhenger av standarden på hytta. Det er billigere for en hytte med lav standard, enn for en med høyere standard. Orinærpris for en hytte med den laveste standarden er 100 kroner per år, for den høyeste standarden er prisen 2.550 kroner per år. Frem til 1. oktober er det kampanjepriser, da er det 90 kroner for laveste standard og 1.550 kroner for høyeste. Derimellom er det tre kategorier med differensierte priser.

Du kan bytte så mange ganger du vil i løpet av året. Dersom du ikke får byttet bort hytta i løpet av medlemsåret, har tjenesten en "pengene-tilbake-garanti", men her bør du lese vilkårene før du går inn på avtalen. I vilkårene heter det at "Hyttebytteforslag og hyttebytteavtaler avslått av eller kansellert av medlemmet selv regnes med i antallet hyttebytteavtaler". Dersom du har avslått et forslag om hyttebytte, har du dermed ingen tilbakebetalingsrett.

Liknende tjenester

Det finnes andre tjenester du også kan prøve for å bytte bort huset eller hytta, eksempelvis BoligBytte.no og Intervac.

Medlemskap i Norsk Boligbytte koster fra 650 kroner for ett år. Organisasjonen har drevet siden 1953. Omlag like lang fartstid har Intervac, der årsmedlemsskap koster 800 kroner, 600 for det de kaller "second home".

Dessuten er det selvsagt også mulig å annonsere selv, eller gjøre private avtaler via eksempelvis Finn.no eller andre annonsetjenester.

– Ja, vi er fristet!

I en uhøytidelig spørreundersøkelse på DinSide, spurte vi DinSide-leserne om de ville vurdere å bytte bolig i ferien. 43 prosent svarte at ja, det høres fristende ut, 36 prosent svarte nei, jeg liker ikke tanken på at andre skal bo i mitt hjem, 8 prosent svarte ja, men kun med noen jeg kjenner fra før, for 7 prosent er det uansett ikke aktuelt da de ikke har bolig å bytte bort, og for 6 prosent er det uaktuelt fordi de foretrekker andre ferieformer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer