<b>IKKE BRUK ETTER:</b> Hvorfor kan du ikke bruke denne flaska etter oktober 2019? Hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE BRUK ETTER: Hvorfor kan du ikke bruke denne flaska etter oktober 2019? Hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Hvorfor går plastflaskene ut på dato?

Plastflaskene har også en utløpsdato, og ifølge produsentene kan det medføre skader dersom dette ikke overholdes!

Har du en plastflaske til for eksempel en SodaStream, en Aqvia eller en annen kullsyremaskin, har du kanskje lagt merke til følgende formulering ed liten skrift bak på flaska:

«Ikke bruk flasken etter» - og en eller annen dato.

Men hva kan egentlig skje, om du har en slik flaske som er utgått på dato? Kan den eksplodere? Blir vi sjuke av å bruke den? Og hvorfor går egentlig plastflasker som dette ut på dato?

LES OGSÅ: Se hva som skjedde da Dinside forsøkte å bruse opp vin, sjokomelk, gammel brus - og mye annet ...

- «Kan forårsake skade»

Flaskene som brukes sammen med kullsyremaskiner, og som også brukes som vanlige brus- og vannflasker, er laget i polyetyleneftalat - også kjent som PET-flasker.

Bryr du deg om at det står utløpsdato på kullsyremaskin-vannflaskene?

(Avsluttet)
Nei, det er jo bare tullete.(74%) 1449
Ja, jeg følger den til punkt og prikke!(26%) 508
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge produsentene av kullsyremaskiner, er utløpsdato tett forbundet med kullsyra.

- De holder i prinsippet i det uendelige, men sollys, bruk og varme med mer bryter etter hvert ned plasten. En flaske som taes opp fra en lukket beholder holder vanligvis i 2-3 år ved normal bruk. Produsenten har valgt å sette en best før-dato etter når flasken er produsert, forteller Frank A. Jacobsen ved kundeservice hos AGA, til Dinside.

SodaStream forklarer at bakgrunnen for utløpsdatoen er at plasten blir stivere med tiden, og at de etter en stund ikke lenger vil kunne ekspandere tilfredsstillende under kullsyreprosessen - og at de dermed ikke vil virke optimalt.

- Det er en risiko for at flaska og maskina kan ødelegges og forårsake skader dersom flaska brukes etter utløpsdato eller dersom den brukes feil, forklarer SodaStream i en epost til Dinside.

- Et annet poeng er hygiene og vask, da flaskene ikke tåler mer enn 50 grader, tilføyer Jacobsen.

UTGÅTT PÅ DATO! HVA NÅ? Denne flaska er utgått på dato. Men hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDAL
UTGÅTT PÅ DATO! HVA NÅ? Denne flaska er utgått på dato. Men hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merGURU: Er det farlig å bruke vannflasker om igjen?

Kan gjenbrukes i årevis!

Yngve Krokann, undervisningsleder i Emballasjeforeningen, sier til Dinside at alle materialer kan bli svakere med tiden. Det gjelder også plast. Og gammel plast blir sprø.

- Men dersom man bruker PET-flasker om igjen ved at man tar vare på dem hjemme (i et skap), vasker dem med såpe og varmt vann og så videre, kan man gjenbruke flasker i årevis uten at det har noen påvirkning på flaske eller PET-materialet, sier Krokann til Dinside.

Han sier videre at det som vanligvis skjer fortere, er at flasken blir slitt, får riper og blir mindre appetittlig.

- En ripete flaske kan også ha redusert motstand mot det indre trykket som påføres av kullsyre i en kullsyremaskin hjemme. Men da skal slitasjen være stor! understreker han.

LES OGSÅ: Slik vasker du flaskene

HVA SKJER NÅR VI TILSETTER KULLSYRE I ANNET ENN VANN? Dinside testet å tilsette kullsyre i sjokomelk, vin, juice og andre drikker - men det gikk ikke veldig bra ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVA SKJER NÅR VI TILSETTER KULLSYRE I ANNET ENN VANN? Dinside testet å tilsette kullsyre i sjokomelk, vin, juice og andre drikker - men det gikk ikke veldig bra ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Plast brytes ned

Ifølge seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved matforskningsinstituttet Nofima, er det spesielt to aspekter som vurderes ved flergangsbruk av PET-flasker.

KORTERE LEVETID PÅ GRUNN AV KULLSYRE: Trykket i SodaStream-flaskene gjør at levetiden er kortere. Foto: KRISTIN SØRDAL
KORTERE LEVETID PÅ GRUNN AV KULLSYRE: Trykket i SodaStream-flaskene gjør at levetiden er kortere. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Det ene går på at materialet ikke skal medføre en risiko for overføring av farlige stoffer fra materialet til næringsmiddelet - og det andre går på slitasje og eventuelle endringer av materialets tekniske egenskaper.

- Når materialer skal benyttes til næringsmidler må man dokumentere at de er egnet til tiltenkt bruksområde med tanke på helsemessig sikkerhet, sier Pettersen.

Dette medfører blant annet at det må dokumenteres at flergangsbruk ikke medfører en risiko for overføring av farlige stoffer.

- Ved gjentatt bruk og vask vil det kunne føre til at materialet blir slitt og sprøtt, som gjør at det kanskje ikke lenger er egnet eller i stand til å beskytte produktet slik det er tenkt. Ved bruk av de tidligere flergangs-flaskene til brus kunne man stadig finne flasker med startende slitasje; bunnen på flaskene var ujevn og sprø. Dette kan gå så langt at produktet kan begynne å sive ut av flasken, sier Pettersen.

Hun understreker at plast ikke er et «inert» materiale som ikke brytes ned, og at endring av egenskaper og nedbrytning skjer for plast som for mange andre stoffer.

- Så plast kan også «gå ut på dato» og da er det ofte deres materialtekniske egenskaper som endres som barriere, styrke og mekaniske egenskaper og eventuelle andre additive egenskaper, sier Pettersen.

Isabell Lien hos Nofima legger til at det for plastflasker til kullsyremaskiner vil være en kortere sikker periode å bruke dem, da det vil være trykk i flaskene grunnet kullsyren.

LES OGSÅ: Er det nødvendig å vaske drikkeflasken?