Dette toalettet som kan kjøpes gjennom Handicare kan ikke erstatte legen, men kan monteres på ditt eksisterende toalett og har temperatur i setet, samt vaske og tørkefunksjon. Her fra visningsleiligheten til Årvoll Borettslag i Oslo. <a target="_blank" href="http://www.dinside.no/880941/med-denne-kan-du-styre-hele-huset">Se flere smarte løsninger</a> Foto: Per Ervland
Dette toalettet som kan kjøpes gjennom Handicare kan ikke erstatte legen, men kan monteres på ditt eksisterende toalett og har temperatur i setet, samt vaske og tørkefunksjon. Her fra visningsleiligheten til Årvoll Borettslag i Oslo. Se flere smarte løsninger Foto: Per ErvlandVis mer

Hvorfor gå til legen når du kan gå på toalettet?

De fleste har etter hvert hørt om toaletter med vask og føn-funksjon. Nå kan du sjekke om du er syk.

Fremtidens toaletter må kunne mer enn å spyle ned. I Japan har det lenge vært populært med toaletter med fjernkontroll, oppvarmete seter og innebygget bidetfunksjon - eller vask og føn om du vil.

LES OGSÅ:

Slike smarte toaletter er etter hvert så vanlig at det ifølge den danske nettavisen Bolius.dk finnes i hvert syvende japanske hjem (selv om noen fortsatt sverger til pene porselensbedekkede hull i gulvet); og har langsomt spredt seg til vesten. Ryktet forteller at blant annet den argentinske fotballstjernen Maradona har lagt sin elsk på de praktiske toalettene. De er også populære på gamle- og sykehjem.

Bruk tiden godt: Toalettet som også vasker føttene dine

Kan sjekke om du er syk

Fremtidens toaletter kan imidlertid langt mer enn å eliminere behovet for toalettpapir. Ifølge Bolius kan de aller nyeste og smarteste toalettene sjekke om du er syk. For eksempel å måle sukkerinholdet i urinen, for å avsløre sukkersyke, eller å analysere avføringen for blod, fett eller bakterier. Og kommer slike medisinske toaletter til vesten før lavkarbohysteriet har lagt seg, er vi villig til å sette penger på at de kan sjekke for ketose også. Andre funksjoner som er knyttet til toaletter er måling av blodtrykk eller blodsirkulasjon.

De aller mest avanserte skal attpåtil kommunisere med mobiltelefonen din. Du får en SMS med resultatene, som du eventuelt kan ta med deg til legen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi regner med det er en stund til slike toaletter kommer til Norge, og enda lenger til de blir allemannseie, til det vil nok prisen være alt for stiv, men ulike helse- og omsorgsinstistusjoner vil nok kunne ha stor nytte av dem i fremtiden.

Blir dere ikke enige om hvorvidt lokket skal være åpent eller lukket? Smart sete redder forholdet.

Er det noe tess?

Fjernkontrollen lar deg velge vasking foran eller bak, tørk - samt variere styrken på de forskjellige funksjonene.  Foto: Per Ervland
Fjernkontrollen lar deg velge vasking foran eller bak, tørk - samt variere styrken på de forskjellige funksjonene. Foto: Per Ervland Vis mer

Vi har selv testet de smarte toalettene flere ganger under besøk i Japan, og må innrømme at vi ikke blir helt enige med oss selv om det virkelig er smart. Det er mulig det er en vanesak. Én funksjon hadde imidlertid ikke vært å forakte her i det kalde nord, spesielt på gjestetoaletter, eller på toaletter på bad som ikke har varmekabler: Oppvarmet sete. Det er ikke det at det trenger å være varmt, men du kan vifte farvel til kuldesjokk om morgenen.

Vask- og tørkfunksjonen tar det litt lenger tid å venne seg til, men når man først blir vant til det, føles det faktisk litt rart å gå tilbake til Lambi-rullene. Det må også legges til at her er det stor forskjell mellom toalettene. Mens noen kun har enkle foran/bak/tørk-knapper, har andre fargekodet (rosa for kvinne, lyseblå for mann) og på de aller mest avanserte kan du selv regulere trykket. Det er å foreterekke. På minussiden: Det tar litt tid. Helt greit når man er på ferie, men ser ikke for meg at det er spesielt praktisk når storfamilien skal komme seg gjennom badet om morgenen.

En funksjon som riktignok ikke var på alle, men på mange toaletter, var lydeffekter. Dette skulle, ifølge våre japanske venner, ha en todelt effekt. Det mest opplagte, er at det skal overdøve eventuelle lyder du måtte lage. I tillegg var en regn/bekk/fossefall-lyd lagt inn som valg på en rekke toaletter, som hjelp til dem som måtte ha litt problemer.

Enkelte toaletter har også opplyst kum. Det kan komme godt med om du skal på toalettet om natten; du ser hvor toalettet er, men slipper å skru på det brutalt skarpe taklyset. Dette finnes også som et enkeltstående produkt, LavNav, som kan monteres på toalettlokkets innside.

Høytrykkspylt bakende? Se hva Tokyo-turisten synes om de fancy toalettene

Dette får du kjøpt nå

Toalett med vask & føn

Er dette noe for deg? (Avsluttet)
Ja!(54%) 287
Må nok prøve først ... (26%) 135
Nei(20%) 107
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Enkle varianter av de japanske toalettene finnes imidlertid allerede i norske butikker. SanitærNorge er blant forhandlerne som selger Wash'n'clean toalettseter, som skal kunne monteres på flere vanlige toalettmodeller. Wash'n'clean-setene har de enkleste, men viktigste funksjonene: Varme, vask og tørk. I tillegg til å være sikret mot støt og overheting har de en annen viktig sikkerhetsfunksjon: Du kan ikke spyle uten at noen sitter på setet. Du slipper altså uhell der vannet spruter på deg eller ut i rommet, fordi du kommer borti en knapp.

Du får også flere ulike modeller, både tilsatser du kan montere på ditt eksisterende toalett, samt hele toaletter, fra Handicare. Nopen har fastmontert kontrollpanel, mens noen av de mer avanserte har trådløse betjeningspaneler som kan plasseres der du ønsker det. Lyd, lys og legehjelp må du enn så lenge fikse på andre måter.

Prisen er fra rundt 5.000 kroner for et sete, men noen av forhandlerne har ulike rabatter, så vi anbefaler å sjekke prisene med de nærmeste forhandlerne der du bor.

Husker du sist du byttet toalettsete? Du kan enkelt bytte dosetet selv.

Vil du ha vegghengt toalett? Pass på å legge membranen bak sisternen, advarer ekspertene