<strong><b> BEDRE SØVN:</strong> </b> Valg av dyne kan ha mye å si for hvor godt du sover om natta. Foto: FRANK MAY / NTB SCANPIX
BEDRE SØVN: Valg av dyne kan ha mye å si for hvor godt du sover om natta. Foto: FRANK MAY / NTB SCANPIX Vis mer

Hvordan velge riktig dyne og pute

Det lønner seg å velge dun!

Publisert
Sist oppdatert

Det er først og fremst viktig å tenke på dine egne behov og preferanser når du velger dyne. Likevel kan det være vanskelig å finne frem i jungelen av dyne-og putevalg.

Denne artikkelen vil forhåpentligvis gjøre prosessen litt enklere for deg.

LES OGSÅ: Slik bytter du dynetrekk på under 15 sekunder

Du svetter fem desiliter hver natt

- Poenget med en dyne er at den skal holde deg varm, i tillegg til at den skal kunne slippe din varme ut, sier Åse Heistø Falkenberg, distriktsansvarlig for Høye på Østlandet, til Dinside.

I løpet av en natt svetter du faktisk hele fem desiliter. Derfor er det viktig å velge en dyne som gjør at du ikke koker i din egen varme.

- Gjør du det vil du heller ikke klare å oppnå en dyp søvn, understreker Falkenberg.

En faktor som er helt avgjørende for at dyna di skal klare å frakte varmen ut, er at den er ren. Du kan lese mer om hvordan du går frem for å vaske dyner og puter her.

- Dette gjelder ikke bare for de som er allergikere. Sover i du i en skitten dyne lenge kan du bli tung i hodet, tett i nesa, tørr i munnen og generelt sett veldig trøtt, hevder Høies medarbeider.

Denne artikkelen tar først og fremst for seg dundyner.

<strong><b> VÆR NØYE:</strong> </b> Hvilken dyne du velger kan ha mye å si for hvor godt du sover - så her gjelder det å finne riktig type til ditt behov. Foto: HANNA SIKKELAND
VÆR NØYE: Hvilken dyne du velger kan ha mye å si for hvor godt du sover - så her gjelder det å finne riktig type til ditt behov. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


LES OGSÅ: En av fire har aldri vasket dynen

Begrepsguide for dun

Har du planer om å kjøpe deg ny dyne, bør du ta en titt på disse begrepene før du drar i butikken. Da blir det lettere å forstå hva den ansatte i butikken snakker om.

I tillegg kan du unngå å ende opp med en dyne som strengt tatt er dyrere enn du har behov for.

Dunprosent: Jo høyere dunprosent, jo bedre er dyna. Dun har en helt spesiell egenskap til å holde på luft - i tillegg til at den puster. Fjær gjør lite for å holde deg varm og brukes som fyllmasse i dyna. Jo større duna er, jo bedre.

Bæreevne: Blir brukt for å definere dynas isolasjonsevne. Det vil si hvor mye luft dunblandingen holder på. Er bæreevnen god er derfor også dyna veldig lett. Er den merket med tallet 2 har dyna dårlig isolasjonsevne, 14 er ekstremt bra. Jo høyere bæreevne, jo lenger levetid vil dyna også ha.

Renhet: Handler om kvaliteten på duna i dyna. Jo renere den er, jo bedre er den.

Gjennomstakket: Dyna har sømmer som er sydd helt gjennom trekket. Det gjør at dyna mister luft og holder dårligere på varmen. Sømmene skaper kuldebroer som igjen gir en kjøligere dyne.

Termodyne: Består av to dyner som er sydd sammen.

<strong><b> TO DYNER:</strong> </b> Fryser du ofte om natta kan en termodyne som består av to dyner passe godt for deg. Foto: HANNA SIKKELAND
TO DYNER: Fryser du ofte om natta kan en termodyne som består av to dyner passe godt for deg. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


Helårsdyne: Består kun av en dyne. Som gitt fra navnet er dette en varm helårsdyne som bør brukes av folk som bor i boliger hvor temperaturen varierer (spesielt ved dårlig isolasjon). Bor du i en bolig med jevn temperatur vil du ikke ha like stort behov for en ekstra varm dyne.

Uavhengig testing: Velg dyne fra en leverandør som gjennomfører uavhengig duntesting. Dun fra Europa er som oftest større enn dun fra andre verdensdeler - og har derfor bedre bærevne. Det er også lettere å etterprøve at dyrene ikke ble ribbet mens de fortsatt var i live.

<strong><b> KVALITET:</strong> </b> Er duna kvalitetstestet vil dyna vare mye lenger. Foto: HANNA SIKKELAND
KVALITET: Er duna kvalitetstestet vil dyna vare mye lenger. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


Lengde: Dyna di bør være minst 20-30 centimeter lenger enn deg. Hvis ikke kan du ende opp med glipper som slipper inn kald luft, som igjen kan gå utover søvnen din.

NB! Det lønner seg å sjekke at dyna kan vaskes på 60 grader. Midd dør nemlig når temperaturen når 58 grader. Hvis ikke blir du nødt til å fryse ned dyna for å kvitte deg med edderkoppdyrene.

LES OGSÅ: Slik vasker du dyner og puter

Hvordan velge pute?

- Puter er mye vanskeligere enn dyner. Hva slags pute som passer for hver enkelt er mye er individuelt enn en dyne, sier Falkenberg.

Hun har en klar oppfordring til deg som skal ut på putejakt.

- Legg deg i en utstillingsseng. Prøv puta på en skikkelig måte! Det holder virkelig ikke å holde puta mens du legger hodet mot den. Den skal kunne holde vekten av hele hodet ditt, og det finner du bare ut om den kan hvis du legger deg ned, understreker hun.

Har puta høy dunprosent vil den være veldig myk, foretrekker du en hardere og mer kompakt pute er det bedre å gå for en lav dunprosent.

LES OGSÅ: Ikke pakk dynen inn i plast

<strong><b> PRØVELIGG:</strong> </b> Ta en skikkelig test av om puta passer for deg før du kjøper den. Foto: HANNA SIKKELAND
PRØVELIGG: Ta en skikkelig test av om puta passer for deg før du kjøper den. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer