Hvordan tenner du?

Her snakker vi om grillen, det finnes mange alternative måter å få fyr på. Vi har testet to av dem.

Vi har testet to av kullgrillhjelperne som er på markedet.  Foto: Brynjulf Blix
Vi har testet to av kullgrillhjelperne som er på markedet. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å grille har utviklet seg fra å være en ganske primitiv øvelse til å preges av mange tekniske løsninger. Det diskuteres hele tiden hva som skal sørge for varmen - gass eller brennende kull - og innen hver leir er det også flere diskusjoner, som tradisjonell kull eller briketter.

Vi skal la gassgrillen hvile i denne omgang, og fordyper oss i kullverdenen. Og da skal vi konsentrere seg om de innledende øvelser, hvordan man fyrer opp grillen.

Det finnes nemlig flere alternativer.

Trinn for trinn:
Slik bygget vi en kjempegrill for småpenger

Er det egentlig vanskelig?

Mange vil nok mene at dette er ikke noe å mase om, man pøser på med tennveske, hiver på en fyrstikk, og når de verste flammene har gitt seg hiver man på flintsteikene og pølsene og lar det stå til.

Men det er jo helt feil.

Poenget med en grill er som alle egentlig vet at kullene skal være hvite og glødende før man legger på noe som helst. Finnes det en smartere og raskere, og kanskje mindre brutal og grisete måte å få til dette på?

Vi har sjekket ut to alternativer, en kjemisk og en elektrisk.

På tide å kutte ut engangsgrillen? Her er ti gode alternativer

Brennende poser

Produktet har fått det optimistiske navnet Burner, og består av en hvit, fast substans i en liten, klar plastpose.

Produktet er basert på ren olje, og både selve posene og innholdet er brennbart. De er svært enkle å håndtere, er giftfrie og lukter ikke i det hele tatt. De går heller ikke i stykker, og innholdet renner heller ikke ut, om det likevel skulle skje at en pose revnet ved et uhell.

Posene er også trygge i bruk og lagring, de har et høyt antenningspunkt på over 65 grader. Derfor er de ikke en gang merket som brannfarlige.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Bruken er enkel, du legger kullene utover og lager en grop, legger noen poser oppi og tenner på. Når de har fått full fyr i løpet av ca et halvt minutt raker du kullene sammen rundt flammene, men dekker dem ikke helt.

Etter ca 20-30 minutter (avhengig av grillen og mengden kull) har varmen spredt seg, kullene er hvitglødende og grillen er klar til bruk.

Elektrisk Looftlighter

Nå er vi over i den elektriske verden, produktet er svensk og du trenger verken fyrstikker eller noen form for kjemi. Men du trenger skjøteledning og en strømkurs som har 2000 watt å by på.

Prinsippet er enkelt, det dreier seg om et varmeelement med vifte og et håndtak med en bryter. Både hårtørrer og varmluftpistol er nære slektninger av Looftlighteren.

Forskjellen er fasongen og effekten, her snakker vi om ganske intens varme.

Du holder den på skrå ned mot nedsiden av grillkullene, som skal legges i en pyramideform. Så trykker du inn knappen (den må holdes inne) og holder den helt inntil kullene. Når kullene tar fyr flytter du den litt tilbake mens du fremdeles holder knappen nede. Etter ca et halvt minutt er en del av kullene blitt glødende og du slipper knappen og fjerner Looftlighteren.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Etter 20-30 minutter vil varmen ha spredt seg, og kullene er hvitglødende; grillen er klar.

Er det en stor grill og mye kull, er det lurt å fyre opp flere steder rundt kullhaugen. Det kan du også gjøre dersom du har dårlig tid. Da må du holde knappen inne og fyre opp rundt om kring, mens du hele tiden holder knappen nede. Etter få minutter er hele kullhaugen glødende og klar.

Flere hjelpemidler til fyr: Har du prøvd grillrør?

Hvordan fungerte det i praksis?

Vi tok fram vår selvbygde tønnegrill fra vinteropplaget og laget to kullhauger på hver sin side av grillen. Hvar haug tilsvarte mengden man bruker i en liten kulegrill.

Vi fulgte bruksanvisningen og fikk raskt fyr på området vi rettet Looftlighter mot. Det kom litt gnister og flammer mens den kjørte, men det var mye mer glød enn flammer.


Vi syntes at det virket som om det var litt lite av kullene i haugen som glødet, så vi fyrte opp tre steder rundt i kullhaugen. Det så straks bedre ut og varmen viste ingen tegn til å gi seg, den spredte seg langsomt gjennom haugen.

Så gikk vi over til den andre haugen og la inn 3 poser Burner i mellom kullene. Vi tente på med en fyrstikk, og posene tok fyr med det samme. Det flammet ikke dramatisk opp, men etter kort tid brant posene med solide flammer.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Da rakte vi kullene over, men ikke så tett og høyt at flammene ble kvalt.


Ilden spredte seg, og etter en knapp halvtime var begge kullhaugene hvitglødende og det var klart til grilling.

Vi ga Burner-haugen litt ekstra tid siden den ble fyrt opp sist, men da hadde ikke glødingen spredt seg helt ut til den ene siden. Der hvor det glødet var det likevel absolutt grillklart, og i løpet av en pølseladnings tid var også den siste delen av Burner-haugen hvit og het.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Med litt mer trening på plassering av posene, og ikke minst bedre tak på sammenraking rundt de brennende posene, så hadde nok varmen spredt seg bedre i Burner-haugen.

Dommen

Looftlighteren var effektiv og enkel i bruk, men den krever altså at du står og holder den og styrer hele opptenningsprosessen. Du må også ha tilgang til strøm. (En oppladbar variant er også under utvikling, og dersom alt går etter planen, er denne på markedet i god tid før neste grillsesong.)

Burner fungerte som en roligere variant av tennvæske, den krever litt håndtering underveis for et optimalt resultat.

Det store spørsmålet er om disse metodene er bedre enn tennvæske. Fordelen med tennvæske er at det er så enkelt. Man spruter på en god dose jevnt over kullene, gjør noe annet mens det trekker inn. Så hiver man på en fyrstikk og gjør noe annet mens grillen gjør seg selv klar.

Alternativene vi testet krever at man steller mer aktivt med kullene og prosessen.

Men fordelen er at man ikke risikerer smak av tennvæske, at det er mindre giftig og brannfarlig, lukter mindre, muligens er det også mer miljøvennlig, det kommer jo an på så mangt, selv om metodene i seg selv under opptenningen er rene og fine.

Ny grill? Skal du velge kull, gass eller elektrisk?Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer