<strong><B>SMART STYRING:</strong></B> MModerne varmepumper har mye automatikk og en rekke innstillinger for viftehastighet og blåseretning. Foto: TORE NESET
SMART STYRING: MModerne varmepumper har mye automatikk og en rekke innstillinger for viftehastighet og blåseretning. Foto: TORE NESET Vis mer

Hvordan stille inn varmepumpa?

Slik får du optimal utnyttelse om du bruker varmepumpe som oppvarming.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn kjøper varmepumper. Ifølge Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) er det så langt solgt 850.000 her i landet - i all hovedsak luft til luft-modeller.

NOVAP regner med at vi passerer 900.000 i år.

Det betyr at en stor del av Norges eneboliger og rekkehus har en slik varmekilde installert innen 2020, året bruk av fossilt brensel som parafin og fyringsolje er foreslått å bli forbudt.

Det har skjedd en rivende teknologisk utvikling siden de første varmepumpene ble introdusert på det norske markedet.

Mens de aller første bare var en statisk varmekilde med av/på-bryter, har dagens varmepumper et vell av automatikk og innstillinger som kan styres fra PC, smarttelefon eller TV-en.

LES OGSÅ: Styr varmepumpa fra TV-en

Bør jeg sette den på hel-automatikk?

Det aller første du bør tenke på, er automatikken som bestemmer om varmepumpa skal kjøle eller varme opp huset ditt.

<strong><B>MANGE VALG:</strong></B> Det er fristende å trykke på den grønne knappen, slik at varmepumpa styrer seg selv. Foto: TORE NESET
MANGE VALG: Det er fristende å trykke på den grønne knappen, slik at varmepumpa styrer seg selv. Foto: TORE NESET Vis mer


Det kan høres fint ut at varmepumpa selv skal få lov å bestemme dette selv, avhengig av temperaturen utendørs og i huset.

Men så enkelt er det ikke. I et norsk klima som på våren og høsten skifter mellom kuldegrader og varmegrader kan den rett og slett blir forvirret. Samtidig kan sollyset som kommer inn i huset på en klar vinterdag bli et problem.

I Forbrukerrådets store varmepumpeguide heter det:

Varmepumpen bør absolutt ikke innstilles på auto. I stedet bør den stilles inn på oppvarming. Hvis den står innstilt på auto, vil pumpen bruke energi på å kjøle ned boligen din når den registrerer at det blir varmere enn den innstilte temperaturen, for eksempel når solen varmer opp boligen din.

Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i NOVAP er enig i dette.

- Å la varmepumpe selv velge om den skal varme opp eller kjøle ned er ikke smart. Men automatikken som regulerer vifta kan du godt bruke, sier han til Dinside.

LES OGSÅ: Dette koster varmepumpa når du bruker den til kjøling

Bør jeg senke temperaturen?

Norske eksperter og lekfolk blir aldri ferdige med å diskutere hvorvidt det lønner seg å senke temperaturen om natta og mens man er på jobb på dagtid.

<strong><b>AUTO:</strong></B>  Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening anbefaler å senke temperaturen ved lengre fravær. Foto: NOVAP
AUTO: Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening anbefaler å senke temperaturen ved lengre fravær. Foto: NOVAP Vis mer


I artikkelen Lønner det seg å senke temperaturen? på Dinside i november i fjor slår fagfolk så vel som vanlige lesere hverandre i hodet med undersøkelser som i hvert fall tilsynelatende konkluderer totalt forskjellig.

Forbrukerrådet anbefaler også her å la knappen være:

Nattsenking er ikke å anbefale. Dette fordi en varmepumpe vil levere best årsvarmefaktor og levetid når den får jobbe jevnt ved moderat belastning. Hvis temperaturen senkes om natten, vil varmepumpen måtte jobbe hardt om morgenen.

- Å senke temperaturen om natta eller i løpet av arbeidsdagen kan føre til høyere effektbruk når temperaturen skal økes igjen. Spesielt dersom temperaturen synker kraftig i løpet av senkeperioden. Det vil imidlertid variere fra bolig til bolig om du bør senke temperaturen eller ikke. Men er du lenge borte, er det smart å skru ned temperaturen, sier Mytting Hagemoen.

Noen varmepumper, som for eksempel enkelte av modellene fra Panasonic (se video under), har systemer som automatisk forstår om det er noen hjemme, og som styrer varmen/kulda dit folk befinner seg i rommet.

Denne videoen viser hvordan slik smartstyring av varmepumpe virker:

Varmepumpe og økonomi: Du sparer mindre enn selgeren sier

Når bør jeg skru av pumpa?

Også her er meningene delte. Mens noen hevder at du bør skru av pumpa på de aller kaldeste dagene fordi den da blir nødt til å jobbe for hardt, mener andre at belastningen ved å starte den opp igjen blir for stor.

<strong><B>IKKE SMART:</strong></B> De fleste anbefaler å la pumpa stå på dersom du om kort tid har behov for varme igjen. Foto: TORE NESET
IKKE SMART: De fleste anbefaler å la pumpa stå på dersom du om kort tid har behov for varme igjen. Foto: TORE NESET Vis mer


Sjekk bruksanvisningen eller hør med importøren for å få vite hva som er anbefalt med akkurat din modell. Generelt er det slik at varmepumper som oppgis å være effektive til minus 25 grader eller kaldere burde tåle godt å stå på også når temperaturen kryper under minus 15. Men snakker vi om Finnmark eller Røros-traktene midtvinters, kan situasjonen være en annen.

I likhet med debatten om nattsenking, er det også my uenighet om man bør bruke varmepumpa til avkjøling om sommeren.

Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) mener at den økonomiske fordelen ved å bruke varmepumpe til oppvarming fort blir borte, med strømutgifter på sommeren du ellers ikke ville hatt.

En praksistest som Dinside utførte i 2014, tyder imidlertid på at dette ikke nødvendigvis er tilfelle.

Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening støtter seg til målinger fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) når han slår fast at det er helt greit å bruke varmepumpe også til avkjøling.

- I Norge er det snakk om bare noen få timer og dager i året der det vil være aktuelt å bruke varmepumpen til kjøling. Dette energiforbruket er ganske lavt. Det er også en myte at de fleste tar det du sparer tas ut igjen i økt komfort. Ifølge SSB har folk med varmepumpe bare 0,4 grader høyere temperatur hjemme enn i hjem som varmes opp av panelovner.

Hvor varmt bør det være?

De fleste moderne varmepumper har individuelle innstillinger for temperatur, viftehastighet og vifteretning.

Her har du muligheten til å finne akkurat den innstillingen som passer for deg og ditt hus.

<strong><B>INNSTILLINGER:</strong></B> Både temperatur, viftehastighet og vifteretning kan stilles inn. Foto: TORE NESET
INNSTILLINGER: Både temperatur, viftehastighet og vifteretning kan stilles inn. Foto: TORE NESET Vis mer


For å ta temperaturen først: Kvinner vil som oftest ha det varmere enn menn, så her gjelder det å finne et kompromiss. Heldigvis kan temperaturen med en varmepumpe stilles inn mer nøyaktig enn med panelovner, peiser og parafinbrennere.

Likevel er ikke termostaten perfekt. Mens temperaturen like ved varmepumpa kan være 21, kan den godt være 19 på den andre siden av rommet. Vanligvis er 21 eller 22 grader på det punktet man oppholder seg mest greit nok for de fleste.

Svensk test: Disse varmepumpene kom best ut

Bli kvitt den plagsomme susen

Selv om varmepumpene har blitt stillere med åra, er det fortsatt de som plages av den jevne susen.

<strong><B>FJERNSTYRING:</strong></B> Flere varmepumper kan styres via app. Her kan du blant annet velge stillemodus. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FJERNSTYRING: Flere varmepumper kan styres via app. Her kan du blant annet velge stillemodus. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Varmepumpen gir mindre varme om den står i stillemodus, men ofte kan den gi nok når den står i stillemodus. Når det er veldig kaldt må ofte viften settes på høyere hastighet. Om den settes i auto vil dette reguleres av seg selv, opplyser Mytting Hagemoen.

Mange modeller har også innstillinger for retningen «vinden» skal ta. Det betyr at du kan rette varmen rett mot der du sitter. Eller for den saks skyld vekk fra deg, om pumpa er montert rett over sofaen og du ikke trives spesielt godt i trekk.

Vanligvis kan du stille inn opp/ned og høyre/venstre i flere trinn. Det samme gjelder hastigheten. Mens vifta i stillemodus nesten ikke går i det hele tatt, kan du trinnregulere forholdet mellom støy og effekt.

- Stillemodus kan være bra dersom man for eksempel ser på TV og forstyrres av støyen. Så kan du heller la vifta blåse ut igjen når du ikke trenger å ha det så stille. Derimot er det ikke smart å la vifta stå på full effekt konstant. Selv om du kan regulere akkurat som du vil, er som oftest er «auto» det enkleste her, avslutter Rolf Iver Mytting Hagemoen.

Her finner du flere svar på spørsmål om varmepumpebruk:
Forbrukerrådets store varmepumpeguide
Varmepumpeinfo.no
Toshiba varmepumper
Daikin varmepumper
Panasonic varmepumper
Fujitsu varmepumper
LG varmepumper
Mitsubishi varmepumper
Samsung varmepumper

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer