Hvordan snører man en sko?

Det finnes to billioner måter - vi viser deg tre av dem.

<b>SNØRING:</B> En skolisse er ikke bare en skolisse. Den kan også være et uttrykk for din personlighet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SNØRING: En skolisse er ikke bare en skolisse. Den kan også være et uttrykk for din personlighet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å knyte og snøre skoene sine er noe av det første barn lærer. Siden utvikler kanskje de fleste av oss en favorittsnøring. Enten fordi den er enkel, eller fordi den er «kul».

Skosnøring er nemlig ikke bare en praktisk, triviell hverdagsoppgave. Vi snakker også om et motefenomen.

Nettet er fullt av kreative forslag til hvordan du knyter skolissene dine på nye og originale måter.

LES OGSÅ: Glem lisser som går opp

Nettsted bare om lissesnøring

Selve sjefen er Ian's Shoelace Site, der det finnes 43 måter å snøre på.

Dette er bare en ørliten del av alle mulighetene som finnes. Ifølge skolisseguru Ian Fieggen er de matematiske mulighetene hele to billioner.

Ta man vekk alle variantene som bare er speilvendte utgaver av andre snøringer, sitter man igjen med én billion. Og tar man vekk alle de omvendte versjonene, sitter du ifølge Fieggens beregninger fortsatt igjen med 500 milliarder variasjoner.

Vi prøvde tre av dem. I videoen under kan du se resultatet.

Visste du at det fantes hele 2 billioner måter å snøre sko på? Her er tre av dem!

Posted by DinSide.no on 23. februar 2016

LES OGSÅ: Hvordan vaske Converse-skoene?

Ble brukt til hemmelige signaler

Du trenger vel igrunnen bare én. Eller kanskje to-tre, for å variere litt og overraske vennene dine?

En personlig favoritt på Ian Fieggens nettside er CIA-snøringen. Denne skal i forskjellige variasjoner ha blitt brukt av offiserer i den amerikanske etterretningstjenesten CIA til å overbringe hemmelige beskjeder til medagenter under den kalde krigen.

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen, for én av snøringene kan jo kanskje bety «russerne har trykket på atomknappen»...

Ellers er det mange som irriterer seg over knuten. Den er i veien, og den ødelegger likson litt for helhetsinntrykket dersom du har gjort deg flid med en av de mange kreative snøremetodene.

SKJULT: Om du ikke vil at knuten på skoene skal synes, kan du knytte på denne måten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SKJULT: Om du ikke vil at knuten på skoene skal synes, kan du knytte på denne måten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Men hjelpen er nær: Du kan nemlig snøre skoene dine med skjult knute. Det vil si at du kan legge endene under pløsen til slutt.

LES OGSÅ: Her er de beste terrengløpskoene

Knyter du riktig?

Én ting er å kunne snøre skoene sine riktig. Men å knyte lissene er også en utfordring.

I 2005 holdt Terry Moore, daværende leder for tenketanken Radius Foundation, et foredrag på TED (Technology, Entertainment and Design)-konferansen i Monterey, California.

I videoen, som i ettertid har blitt sett av nesten fem og en halv million, forklarer den høyt utdannede Moore hvordan han først nå - i en alder av godt over femti - har skjønt hvordan han knyter skolissene sine riktig: