Hvordan skal du egentlig åpne brunosten?

Hvordan er det egentlig du skal åpne brunosten? Her er ekspertmetoden!

<b>HVORDAN ER DET MENINGEN AT MAN SKAL ÅPNE BRUNOSTEN?</b> Se videoen nedenfor for ekspertmetoden! Foto: KRISTIN SØRDAL
HVORDAN ER DET MENINGEN AT MAN SKAL ÅPNE BRUNOSTEN? Se videoen nedenfor for ekspertmetoden! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brunosten er obligatorisk inventar i mange norske kjøleskap. Men hvordan åpner du brunosten? Det er ikke nødvendigvis åpenbart hvordan dette skal gjøres.

I motsetning til veldig mye annen emballasje i matbutikken, er det ingen åpningsanvisning på forpakningen. Så hvordan er det egentlig meningen at den skal angripes?

Vi har fått hjelp av merkevaresjef Tone Blandhoel hos Tine til å vise hvordan det egentlig er meningen at brunosten skal åpnes. Du kan også se noen varianter av hvordan det kanskje ikke bør gjøres:

Slik skal brunosten åpnes:

Hvilken metode mener du er best? Les saken her: http://www.dinside.no/935366/hvordan-skal-du-egentlig-aapne-brunosten

Posted by DinSide.no on 27. november 2015

LES OGSÅ: Ti ting (minst) du kan bruke brunosten til

Posepakket fordi det er best

Opprinnelig ble avkjølt brunostmasse forma og pressa inn i treformer - ofte med dekor - før den ble duppet i voks for forsegling. Deretter ble den pakka inn i papiremballasje.

Tonje Blandhoel, merkevaresjef hos Tine SA. Foto: KRISTIN SØRDAL
Tonje Blandhoel, merkevaresjef hos Tine SA. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

I 1956 ble den for første gang pakket i plastpose, og med unntak av en periode hvor osten også ble pakket inn i aluminiumsfolie, har poseemballasjen bestått.

Og grunnen til dette er enkel:

- Det er dette som er den beste løsningen for å bevare osten i den optimale kvaliteten over tid, forteller Blandhoel.

Du bevarer osten best og lengst dersom du beholder plasten på osten, åpner den som vist på videoen ovenfor og ved å benytte et brunostlokk til å beskytte toppen etter åpning.

HVA ER DETTE TIL? Eksperten sier hun bruker disse hullene aktivt. Se hvordan i videoen. Foto: KRISTIN SØRDAL
HVA ER DETTE TIL? Eksperten sier hun bruker disse hullene aktivt. Se hvordan i videoen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Det du ikke ønsker, er at det skal komme luft til osten - da er det stor fare for tørre kanter og muggdannelse. Holder du imidlertid osten lufttett, er det gode muligheter for at du kan ha glede av brunosten lenge.

LES OGSÅ: Nå blir brunosten ROSA!

Det er lang holdbarhet på brunost

Akkurat hvor lenge brunosten din holder, vil selvsagt avhenge av oppbevaring. Men i teorien har brunost en holdbarhet på ett år etter produksjonsdato.

Dette henger sammen med emballasjen:

Blandhoel forklarer at brunost tappes i poser ved 80 grader og forsegles umiddelbart med sveising - og at det derfor er et svært stabilt produkt.

BRUK LOKK! Etter åpning: Bruk lokk for å bevare brunosten best mulig. Det må være mest mulig lufttett. Foto: KRISTIN SØRDAL
BRUK LOKK! Etter åpning: Bruk lokk for å bevare brunosten best mulig. Det må være mest mulig lufttett. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

- Brunost har også lite vanninnhold - knapt 20 prosent - og dette vannet er mettet med melkesukker. Dermed blir vannaktiviteten veldig lav og uegnet som vekstmedium for bakterier. Så lenge plastposen og sveisen er luft-tett vil heller ikke mugg kunne vokse. Derfor holder brunosten seg stabil i minst ett år med dagens emballasjeløsning, forteller Blandhoel til Dinside.

I motsetning til i hvitosten, hvor et aktivt modningsenzym gjør at smaken og konsistensen utvikler seg i løpet av lagringa, er modningsenzymene i brunosten inaktivert på grunn av den høye temperaturen over lang tid under bruninga - og osten får derfor ingen videre «modning» etter pakking.

- Etterhvert kan fettet bli oksidert og smakskvaliteten svekkes, men det tar over ett år før det merkes, hevder Blandhoel.