Hvordan koker man pasta?

Du kommer langt om du kan ti-gangeren.

<b>KOKE PASTA:</b> Uten nok vann eller salt kommer ikke pastaen til sin rett. Heldigvis er det enkelt å få forholdene på plass. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
KOKE PASTA: Uten nok vann eller salt kommer ikke pastaen til sin rett. Heldigvis er det enkelt å få forholdene på plass. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIXVis mer

Det er ikke vanskelig å koke pasta. Men du må være raus, som innbyggerne i pastaens hjemland, med både salt og vann.

Hvilket salt har du i kokevannet? Sjekk vår saltguide

- Det spiller ingen rolle hvor god pasta du kjøper, om du ikke koker den riktig, har Mariangela Di Fiore tidligere sagt til Dinside.

Pastaen skal kokes i rikelig med godt saltet vann, til den er al dente, gir tyggemotstand for tennene, ifølge den norsk-italienske kokebokforfatteren.

Synes du det er vanskelig å forholde deg til størrelser som «rikelig» og «godt», har vi en huskeregel: Bruk tigangeren.

Les også hvilken fersk pasta som gjorde det best i vår test

10 - 100 - 1000

RAUS: Vær raus med både salt og vann, er rådet fra Mariangela di Fiore. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RAUS: Vær raus med både salt og vann, er rådet fra Mariangela di Fiore. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Tar du utgangspunkt i mengde pasta du skal koke, er det bare å dele på ti for å finne saltmengde, og gange med ti for å finne ut hvor mye vann du trenger.

Til en lett sulten person trenger du:

10 gram salt - 100 gram pasta - 1000 gram (1 l) vann.

Til to skrubbsultne personer kan du du bruke:

25 gram salt - 250 gram pasta - 2,5 liter vann.

Kok etter anvisning på pakken, stort sett 8-10 minutter for tørket pasta, 3-4 for fersk.

Du trenger bare to ingredienser: Slik lager du pastaen selv

Smør eller olje?


Det er heller ikke likegyldig hva du gjør med pastaen etter at du har kokt den. For det første må den ut av kokevannet fort, og du bør tilsette saus eller fett for å unngå at den stivner i en eneste stor spaghettifloke.

Et måte å forhindre at pastaen klumper seg sammen når den er ferdigkokt er å røre inn litt fett før du setter den på bordet.

De som har spist pasta siden 70- eller 80-tallet, er kanskje vant til at en klatt smør blir rørt inn i pastaen. På 90-tallet gjorde olivenoljen for alvor sitt inntog i det norske kostholdet, og erstattet smøret også i spaghettien. Og da vi passerte totusentallet kom de virkelig gode olivenoljene på markedet, og vi fikk smaksatt pastaen med god og fruktig olivenolje.

Forskjellen ligger i smaken, og hverken det ene eller det andre er feil.

UNNTAKET: som bekrefter regelen, den eneste gangen du ikke bør følge de anbefalte forholdstallene er om du koker pasta og saus i samme gryte.  Foto: ELISABETH DALSEG
UNNTAKET: som bekrefter regelen, den eneste gangen du ikke bør følge de anbefalte forholdstallene er om du koker pasta og saus i samme gryte. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Enkelte oppskrifter ber om nettopp det ene eller det andre. Da er gjerne en eller annen smak blandet i.

Serveringsforslag:

Nykokt pasta med en god, italiensk olivenolje med hint av pepper eller grønt gress, og litt nyrevet parmesan er et lite festmåltid i seg selv.

Har du en riktig god olje, trenger du ikke mer. Men noen ganger er det greit å sette litt mer smak på pastaen.

Prøv for eksempel å ha litt sitron og en eggeplomme i oljen, en av de friskeste pastasausene vi vet om, som passer perfekt til fisk eller grillet kylling.

Eller ha i masse ferskkvernet pepper i oljen, og rør inn masse revet parmesanost.

Føler du deg litt fin, kan du prøve å røre høvlet trøffel inn i romtemperert smør, (eller gå for juksevarianten og bruk trøffelsalt eller trøffelolje.)

LES OGSÅ: Slik blir pastaen best

Jobb med timingen

SPAR PÅ KOKEVANNET: Heller du av i et dørslag, ta til side litt av kokevannet i en kopp, slik at du har til å spe sausen med. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
SPAR PÅ KOKEVANNET: Heller du av i et dørslag, ta til side litt av kokevannet i en kopp, slik at du har til å spe sausen med. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


Har du planer om å ha annen saus på pastaen, vil vi anbefale at du hopper over å røre inn fett, men heller rører sausen i pastaen, på ekte italiensk vis.

Det blir ikke bare sunnere, du kan lettere kontrollere hvor mye saus som kommer på pastaen.

Men da må du passe på tiden.

En av de vanskeligste tingene når man lager mat, er timing. Å få de ulike delene av middagen til å være ferdig samtidig. De fleste har lært seg koketid på grønnsaker, slik at de ikke er overkokte eller kalde, når kjøttet er ferdig. Eller kaldt kjøtt når potetene er klare.

Det samme gjelder for pasta og saus.

Det gjelder å ha pastaen i kokevannet slik at den er ferdig samtidig med sausen.

Når du har slått av pastavannet, har du pastaen tilbake i gryten eller i en serveringsskål, og rører inn sausen med én gang. På denne måten forhindrer du at pastaen klebrer seg sammen, uten å måtte tilsette undvendig ekstra fett.

TIPS: Spar alltid på litt av pastavannet, slik at du kan spe ut sausen, tilfelle den ikke er tykk nok, eller det skulle være litt knapt.