Slik lager du god, gammeldags grøt enklest mulig: Pakk den inn i avispapir, sett den i ovnen på 30 grader - og vent! Foto: Kristin Sørdal
Slik lager du god, gammeldags grøt enklest mulig: Pakk den inn i avispapir, sett den i ovnen på 30 grader - og vent! Foto: Kristin SørdalVis mer

Hvordan koke grøt

Slik lager du den beste grøten, enklest mulig. Alt du trenger er litt avispapir.

Skal du koke grøt, men har egentlig ikke tid? Eller synes du rett og slett det er kjedelig å røre i grøten?

LES OGSÅ:

Det finnes selvsagt snarkokt og ferdiggrøt, som DinSide testet før jul i fjor. Men du trenger slettes ikke ty til ferdigløsninger.

Bruker du denne metoden, får du perfekt, god, gammeldags grøt nesten helt uten jobb, og helt uten fare for svidd bismak. Alt du trenger, er grøt - og litt avispapir.

Les også: De beste ferdiggrøtene

Dette er løsningen

Ettersom ferdiggrøt er uaktuelt for vår gane, er langkokt - eller i alle fall ikke noe som er kokt mindre enn en halv time - det eneste som duger. Det er imidlertid ikke alltid tiden strekker til, og faren for svidd grøt er overhengende stor dersom man ikke jevnlig rører i grøtgryta.

Løsningen kan være mye enklere enn dette. Det krever bare at du er litt forutseende.

Du trenger grøtris, vann, melk, avispapir - og tilgang på stekeovn og koketopp.

Les også: Test av automatisk visp

Slik gjør du

Vi har testet dette med Geisha grøtris. Det vites ikke hvorvidt dette kan fungere på andre typer grøtris, som Toro Risengrøt. Har du erfaringer med dette? Skriv det gjerne inn i debatten nedenfor.

Vi tar grøtris og vann etter porsjonsanvisningene på pakken. Dette koker vi opp, og lar det småkoke til nesten alt vannet er kokt inn. Dette tar cirka 10 minutter. Så sper vi den mengden melk som er anvist på pakken, og gir det hele et lett oppkok.

Det er alt vi trenger å gjøre av koking denne gang.

Vi koker først vann og ris til vannet er nesten kokt helt inn, så sper vi med melk og lar det koke opp. Så setter vi på lokk ... Foto: Kristin Sørdal
... og pakker det inn i avispapir. Foto: Kristin Sørdal
Så setter vi den innpakkede grøten inn i stekeovnen, på 30-35 grader og lar den stå i 3-4 timer. Foto: Kristin Sørdal
Etter tre timer er grøten perfekt. Og ikke det minste svidd. Foto: Kristin Sørdal
Dynegrøt - som beskrevet på pakken med grøtris. Vi har benyttet avispapir i stedet. Foto: Kristin Sørdal

Pakk det inn og la stå!

Deretter legger vi lokk på grøtkjelen og pakker det hele inn i avispapir. Vi bruker to-tre tilbudsaviser, som vi dekker kjelen med. Vi benytter teip for å få avisene til å henge på rundt kjelen, men her er det sikkert mange muligheter, kanskje er hyssing like enkelt.

Vi setter den innpakkede kjelen med grøt inn i stekeovnen, på 30-35 grader. Og lar den stå.

Se den smarte komfyrvakten: IQcook skal passe på så ikke grøten svir seg

Etter tre timer er grøten perfekt. Og ikke det minste svidd. Foto: Kristin Sørdal
Etter tre timer er grøten perfekt. Og ikke det minste svidd. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Resultatet: Tre timer etter

Etter tre timer tar vi avisgrøten ut av stekeovnen. Resultatet er fullkomment: Helt av seg selv og uten innblanding fra oss, har grøten blitt perfekt, akkurat passe tykk og nydelig på smak og konsistens. Og helt uten fastbrent melk i bunnen av kjelen.

I tillegg har vi spart mye tid som vi har kunnet bruke på noe annet: Stå på skøyter, handle, vaske hus og en ørliten sofablund.

Da er det bare å ønske godt måltid! Grøten er varm og klar til å servere når du tar den ut av ovnen.

Dersom grøten blir for tykk, kan du spe den litt med melk eller vann.

Seint ute med ribba? Slik lager du ribbe på en halvtime

Du kan også bruke dyna

Metoden vi følger, er også forklart på Geishas pakke. De kaller det "dynegrøt", og foreslår at du skal pakkke grøten inn i en dyne. Vi har valgt avispapir, mye på grunn av personlige preferanser og av hygieniske årsaker. Vi understreker at vi ikke kan uttale oss om hvorvidt innpakking i dyne eller avispapir kan påvirke bakterieinnholdet i grøten. Men vi har selvsagt lagt lokk på kjelen før vi pakket den inn. Det bør du også gjøre.