<b>IKKE HELT FERDIG:</b> Kapp, støv og andre rester - det må bort, men hvordan? Foto: BRYNJULF BLIX
IKKE HELT FERDIG: Kapp, støv og andre rester - det må bort, men hvordan? Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Hvordan gjør du rent etter oppussing?

Med litt flid får man alltid et bedre resultat.

Publisert
Sist oppdatert

Når reisverk, isolasjon og veggplater er på plass er gulvet og kriker og kroker fylt opp av støv. Og har man for eksempel jobbet med gipsplater på et betonggulv ligger det et fint støv over alt, mer eller mindre gnidd inn i betongen.

Støv er ikke noe stas når man skal male, men hvordan fjerner man alt av spon, flis og støv på beste måte?

Brutalt eller nennsomt?

Man kan ta feiekosten og måke alt nær utgangsdøra, så spa opp alt i søppelsekker som man lurer ned i de nærmeste søppelkassene i nattens mulm og mørke.

Men da sitter man likefullt igjen med fint støv over alt, også der det ikke var støv tidligere. Så er man ikke en gang like langt.

For å unngå å virvle opp mer støv enn nødvendig er det smartere å gå fram trinnvis.

Les vår serie om lydisiolering.

Første trinn

Det man gjør først er å ta runden og plukke alt av kapp og større biter og legge det i søppelsekker.

Kapp, brudd og rester av gipsplater bæres ut hele. Skal noe deles opp videre for å lettere kunne transporteres til gjenvinning gjør du det utendørs.

Les også: Ny type gipsplater

Andre trinn

Når alt som er biter er plukket opp og det bare er sagflis og støv igjen etter kapping, saging og høvling er mange fristet til å hente støvsugeren.

Det er ikke så lurt.

Vanlige husholdningsstøvsugere er ikke dimensjonert for å ta opp slike mengder, og verken posene eller filteret er laget for å håndtere finstøv. Det har en tendens til å pakke seg og posen blir fort full.

En bedre metode er å ta fram kost, feiebrett og søppelsekk, legge seg på kne og sørge for at minst mulig støv virvles opp når du samler alt løst og får det inn i sekken.

Hvordan gjør du rent etter oppussing?


Når alt som kan feies opp er tatt hånd om, først da kan du ta fram støvsugeren.

<strong><b>SPESIALIST:</strong></b> En robust støvsuger er kjekk å ha til de grovere oppgavene. Foto: BRYNJULF BLIX
SPESIALIST: En robust støvsuger er kjekk å ha til de grovere oppgavene. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Det er en fordel å ha en mer robust støvsuger til sagflis og lignende. Mange elektriske verktøy har tilkobling for støvsugerslange, dette gjør opprydding vesentlig enklere.


Det går også an å leie kraftige maskiner som suger både vått og tørt. Kjekt når det er litt større mengder det er snakk om.

Til slutt støvsuges veggene og man går over med en mikrofiberklut for å ta det siste før man maler.

Les også: Kunsten å fuge

Tredje trinn

Selv etter støvsuging blir det støv igjen og det sitter gjerne fast i gulvet. Om man vil fjerne det trengs det en runde med vask, siden finstøvet gjerne har kaket seg og sitter i porene i betongen.

Støv fra gipsplater og sparkel fjernes med sure vaskemidler, ikke alkaliske. Det er på grunn av kalken, som løses opp av syre.

Noen påstår at man bare kan bruke vann, andre at man kan bruke kalkløsende spray som man bruker til dusjen. Men det finnes også kraftigere saker, som du får i faghandelen.
Byggrent R-111 er en variant, men ikke lett å få over disk. Jernia hadde heller ikke noe egnet middel, men vi fant kalkfjerneren Fluren 33 hos Flügger.

Vi prøvde vann, dusjmiddel og Fluren 33 og det var ikke tvil om hvilket middel som fungerte best.

<strong><b>GIPSSTØV:</strong></b> Rent betonggulv nærmest, der platene var stablet. Med gipsstøv gnidd inn øverst i bildet. Foto: BRYNJULF BLIX
GIPSSTØV: Rent betonggulv nærmest, der platene var stablet. Med gipsstøv gnidd inn øverst i bildet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


<strong><b>TRE MÅTER:</strong></b> Til venstre vasket vi bare med vann, i midten med dusjrens og til høyre med kraftig kalkløsemiddel. Det siste fungerte klart best. Foto: BRYNJULF BLIX
TRE MÅTER: Til venstre vasket vi bare med vann, i midten med dusjrens og til høyre med kraftig kalkløsemiddel. Det siste fungerte klart best. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Hvis man skal legge gulvbelegg er det ikke påkrevet å vaske gulvet, men hvis man skal male eller behandle det på annen måte uten å dekke det til er det en fordel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer