Knakk skruen? Ikke fortvil: vi har løsningene. Foto: Brynjulf Blix
Knakk skruen? Ikke fortvil: vi har løsningene. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Hvordan få ut ødelagte skruer?

Noen ganger blir skruehodet ødelagt, hva gjør du da?

Skruen er en genial oppfinnelse, som har røtter tilbake til flere hundre år før Kristus. Men fart i sakene ble det ikke før det ble mulig å produsere skruer industrielt, selv om allerede Leonardo da Vinci hadde tegninger for en dreiebenk til framstilling av skruer.

Med den indistrielle revolusjon i England ble en lignende maskin realisert, og den første vellykkede maskinen for framstilling skruer ble laget i 1775 av Jesse Ramsden. Virkelig sving på sakene ble det imidlertid først i 1800 da Henry Maudsley laget en dreiebenk som også dagens maskiner fremdeles er nær beslektet med.

Siden den gang har det skjedd mye både med skruene og verktøyet vi bruker for å skru dem inn og ut.

Men hva gjør du når skruen går i stykker og du ikke får skrudd den verken ut eller inn?

Les også vår guide til små og store skruer

Ingen skrue er fortapt

Skruer kan ødelegges på mange måter. Som regel er det sporet som blir ødelagt eller hodet som brekker av helt eller delvis. En sjelden gang kan også selve stammen på skruen brekke.

Hva kan du så gjøre med dette?

Det er mange muligheter, og alle dreier seg om forskjellige verktøy som lar deg få nytt grep på skruen for å kunne skru den ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tang

Hvis hodet på skruen ryker, eller sporet er ødelagt, og selve skuren stikker mer enn 3-4 millimeter opp fra overflaten er det enkelt. Da kan du få grep om den med en tang, og rett og slett skru den ut.

Men ikke alle tenger er like godt egnet. Problemet består i å få godt nok grep, samtidig som du skrur.

Den beste typen tang er en låsetang, kjente typer er Vise-Grip og Mole. På disse kan du stille inn hvor stor åpningen på kjeften skal være, og når du så klemmer over en viss terskel vil kjeften låse med et kraftig grep. For å løsne grepet er det en liten utløserspak under det ene håndtaket på tanga.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Har du ikke en slik tang kan du bruke en liten rørtang, en universaltang eller til nød en flattang.

File spor

En annen mulighet hvis selve den avbrukne skruen sitter litt over overflaten er å file eller sage et spor i skruen. Da kan du bruke en vanlig flat skrutrekker til å skru ut skruen.

Det beste er å bruke en Dremel med en kappeskive, men en baufil kan også fungere, hvis du kommer til.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Det er viktig å ikke file for dypt, av og til er en millimeter nok. Ellers kan en del av skruen brekke av på nytt.

Skal du henge noe opp på veggen? Her er guiden

Bore hull til skrueuttrekker

 Foto: Biltema
Foto: Biltema Vis mer
 Foto: Biltema
Foto: Biltema Vis mer
 Foto: Biltema
Foto: Biltema Vis mer


Hvis skruen sitter så langt inne at du verken får tak i den med tang eller det er plass til å file spor finnes det et par løsninger som krever spesialverktøy.

I begge tilfeller må du bore et hull i selve skruen. For å få til det må du først sette et merke i bruddflaten, så boret får tak. Det er også gunstig å støtte drillen på en eller annen måte, hvis det er mulig. Er det en mindre gjenstand og det er mulig å spenne fast enne og bruke en søyleboremaskin er det aller best.

Hvis det er snakk om en skrue med stjernespor hvor sporet er ødelagt og du ikke får tak uansett hva slags bit du prøver, bruker du også samme metode: du borer hull i skruen, og på stjerneskruer er det enkelt, da har jo boret allerede et hull som du borer videre i.

Når du har boret et lite hull i midten av skruen skrur du inn en gjenget skrueuttrekker, ofte omtalt som grisepikk. Den er spiss og har gjenger som går motsatt vei av skruen. Når den kommer ned i hullet fester den seg og skruebevegelsen som fester uttrekkeren dypere og bedre er den samme som får den ødelagte skruen opp og ut.

Det finnes mange størrelser av disse uttrekkerne, de kommer gjerne i et lite sett som inneholder størrelser som dekker alt utenom helt spesielle behov.

De har firkantet klinge og du kan bruke samme type holdere som brukes til gjengetapper, eller i verste fall rett og slett en liten skiftnøkkel.

En lignende løsning er boruttrekkere som ikke har egentlige gjenger, men er kone og har et sprialmønster som gir godt grep når den presses ned i et hull i skruen.

Disse har enten sekskantfeste eller hylse for 3/8" firkantfeste.

Har du flere tips

Har du andre metoder, del dem gjerne med oss og andre lesere i debatten under!