Hvordan er boligen malt?

Spørsmålet alle glemmer å stille på visning. Det kan bli dyrt.

Et nymalt hus er vakkert, men hvordan ser det ut under malingen? Og hvordan er jobben utført? Foto: Ifi.no
Et nymalt hus er vakkert, men hvordan ser det ut under malingen? Og hvordan er jobben utført? Foto: Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk dom i Oslo Tingrett slår nemlig fast at boligkjøper må regne med at maling/beising kan bli nødvendig etter kort tid.

Skader for 250.000 kroner

De angret nok på at de ikke hadde sjekket ordentlig, paret som kjøpte en villa i Oslo i fjor sommer. De nymalte ytterveggene på boligen til 15,5 millioner blæret seg og sprakk.

Malermester/takstmann som kom på befaring, fant at malingen lett skallet av helt inn til treverket, og anslo kostnadene ved oppretting til cirka 250.000 kroner.

De saksøkte boligselgerne for 300.000 kroner, til oppretting og saksomkostninger, men tapte på alle punkter.

Det kan de blant annet takke seg selv for

Les også: Dette vil de ikke fortelle i boligannonsen

Sakens kjerne, er i korte trekk slik: De som solgte boligen, hadde selv aldri bodd der. De kjøpte opprinnelig boligen i februar 2008, med overtakelse ett år senere. Paret gikk imidlertid fra hverandre i mellomtiden, og besluttet at boligen skulle selges.

Selve eiendommen er spesiell, og står på byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger, noe som også gjenspeiles i prisen på 15,5 millioner. Markedet for denne typen boliger er begrenset, og eier oppnådde ikke ønsket pris etter en runde visninger. De bestemte seg da for å male fasaden av estetiske grunner. Huset ble malt på dugnad av eier med venner, med maling av typen Drygolin. Dette ble blant annet anbefalt av malerforretningen. Problemet med blæring oppsto fordi boligen opprinnelig var malt med linoljemaling.

Saksøker hevder at selger burde forstå at de ville ha forventet å få vite at hele bygningen ble malt på en ufagmessig måte, og dersom de hadde fått denne opplysningen forut for kjøpet, ville det ha påvirket kjøpesummen.

Det hjalp imidlertid ikke. Retten fant at saksøker hadde ikke undersøkt godt nok forut for kjøpet.

Les også: Bruker lenger tid på å kjøpe kanalpakke enn bolig.

I dommen heter det blant annet:

    «Det er på det rene at [saksøker] ikke stilte noen spørsmål om utførelsen av malejobben til tross for at han fikk opplyst at huset var nymalt, og at det i prospektet fremgikk at lettere arbeid - blant annet malingsarbeider - var utført av ufaglærte.»
Det vises også til en tidligere dom fra Agder lagmannsrett, der retten legger til grunn at en boligkjøper må
    «ta i betraktning at grunnarbeid og også selve beisingen ikke alltid er utført tilfredsstillende. Den som kjøper hus må alltid regne med at maling/beising kan bli nødvendig etter forholdsvis kort tid - dette er en del av vedlikeholdet av huset».
Retten tok også i betraktning at selv om kostnadene til utbedring ble noe høyere enn man ville regne med, er de så lave i forhold til kjøpesummen at det ikke anses som et vesentlig forhold.

Det kan være flere årsaker til at malingen flasser eller blærer på boligen din. Les mer

- Hvorfor tok man ikke kontakt med tidligere eier?

- Hvorfor tar man ikke kontakt med tidligere eier, dersom man vet at den man kjøper av ikke har bodd i boligen? sier Terje Buraas, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) til DinSide. - Dette er noe jeg synes folk undervurderer.

Han peker på at både i tilfeller der selger kun har bodd i boligen i kort tid, eller aldri selv har bodd i boligen, som situasjoner der kjøper bør prøve å få kontakt med tidligere eier, eller leieboer.

- Generelt sett synes jeg at man ofte bør ringe tidligere eier, for å få vite om ulike ting ved eiendommen. Du kan også be megler om å gjøre dette, for spørsmålene vil kanskje være aktuelle for flere kjøpere. Vi som meglere snakker ofte med tidligere eier, sier Buraas.

Han peker også på at megler kan være flinkere til å foreslå dette for potensielle kjøpere.

Gjør det selv-tabber

Mer konkret, når det gjelder arbeid som er utført på eiendommen, mener han vi bør bli flinkere til å sjekke hva som er gjort, og av hvem.

- Vi nordmenn skal gjøre det selv, vi vet best selv. Men det er mange som pusser opp selv som ikke har noen kunnskap om hva de har brukt. Kjøpere bør kanskje kan være litt mer nysgjerrig på hva som har blitt gjort. Det er smart.

Han vil råde alle som kjøper bolig å sjekke ut hvilket arbeid som har blitt gjort på boligen.

- Det aller viktigste er de store tingene; drenering, bad, kjøkken eller elektrisk arbeid. Få dokumentasjon på hvem som har gjort det, og hva som er gjort.

I tillegg bør kjøpere være flinkere til å spørre hvorfor.

- For eksempel om noen svarer at de har byttet pipehatt. Spør hvorfor. For det er ingen som skifter pipehatt for moro skyld! Kanskje har det vært lekkasje. Da må man også få klarhet i hva som har blitt gjort med det.

Les også: Dette bør du overlate til fagfolk

Gjør ordentlig forarbeid

Buraas peker også på at folk lett lar seg rive med i budrunder, og ikke tar seg god nok tid til å gjøre ordentlig research.

- Man bruker gjerne tre uker på å kjøpe en bil, har den på lån og kjører rundt. Men boligen kjøper man alt for fort, etter kun en halvtime på visning. Man blir litt for opptatt av muligheten og drømmen. Men glemmer å se på fakta. Om det passer.

Selv informasjon som er tilgjengelig går boligkjøpere hus forbi.

- Jeg hadde en sak selv en gang der det sto tydelig i salgsoppgaven at det ijkke var gitt tillatelse til å bygge garasje på eiendommen. Etter to år søkte kjøper om å få bygge garasje, han fikk avslag, og gikk da på selger fordi han mente han var blitt lurt.

Det er ikke bare tekniske spørsmål som teller, du bør også tenke på bokvalitet: Her er spørsmålene du heller ikke må glemme å stille på visning

Kilde: Oslo Tingrett