Hvordan bli kvitt snegler i hagen?

Pinnsvin kan være én av flere løsninger på problemet.

SPISER SNEGLEEGG: Ikke bare er de søte å se på, de er også nyttige i bekjempelsen av brunskogsnegler. Foto: PINNSVINHJELPEN
SPISER SNEGLEEGG: Ikke bare er de søte å se på, de er også nyttige i bekjempelsen av brunskogsnegler. Foto: PINNSVINHJELPEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke bare er pinnsvin hyggelige dyr som søte å se på, de har også en funksjon hageeiere flest antakelig ikke har tenkt på; de spiser de forhatte brunsneglene.

- Pinnsvin spiser egg og unger av alle typer snegler, også brunskogsneglen. De spiser ikke de store, men i og med at den tar alle egg og unger blir det sakte men sikkert lite snegler igjen, forteller Ingrid Fosse, leder for Pinnsvinhelpen.

LES OGSÅ: Hva syns du om denne snegleslukeren?

Her setter Pinnsvinhjelpen ut pinnsvin

Hvert år setter Pinnsvinhjelpen ut pinnsvin, men hva skal til om man eksempelvis er plaget av brunskogsnegler og har et ønske om å få satt ut pinnsvin i sitt nærområde?

Ingrid Fosse forteller til Dinside at de først prøver å sette dyrene tilbake der hvor de kom fra, men ofte lar ikke dette seg gjøre. Da må de finne andre løsninger.

Samtidig er det i fylkene, Hedemark, Akershus, Oslo, Rogaland, Hordaland,
Sogn&Fjordane, Sunnmøre, samt noen områder av Buskerud, Vestfold, Agder-fylkene, Trøndelag og Bodø at det fins pinnsvin.

- Om det skal være aktuelt å sette ut pinnsvin. må det være et naturlig livsgrunnlag for pinnsvinene, forteller Fosse videre.

Dette vil si rikelig tilgang på mat de kan finne selv, vann, godt bomiljø for pinnsvin, svært lite grevling, minimalt med løse hunder, løvskog, og ro, samtidig som de liker å leve i nærheten av mennesker.

LES OGSÅ: Lei av ugress? Prøv eddik

Dette må du sørge for

Dette bør du vite om pinnsvin

 • Pinnsvin er utrydningstruet og fredet i Norge
 • Å skade eller drepe pinnsvin er straffbart.
 • Pass på at det ikke er fotballnett, tennisnett eller liknende på bakkenivå.
 • Hagen må være giftfri.
 • Katter er ikke et problem for pinnsvin, derimot kan grevling være problematisk.
 • Tåler svært forsiktig bruk av kantklipper og gressklipper.
 • Info: Pinnsvinhjelpen og dyrebeskyttelsen.no


  Du må også regne med å stille opp for å hjelpe pinnsvinene.

  - Vi vil kreve at den som skal være ansvarlig for dette prosjektet på gitt sted må kunne hjelpe pinnsvinene minimum et år, nærmere bestemt sørge for at det er tilgang på bomaterialer som komposthaug, gjerne en stor hage, naturlige steder å bo (hekker, busker og så videre) og at det settes ut mat i minimum ett år, forteller Fosse.

  Hun forteller videre at de også prater med viltforvalteren i kommunen for å forhøre seg om annet vilt, og hvordan de forholder seg til pinnsvin i gitt kommune.

  Pinnsvinhjelpen setter ut minimum 4 pinnsvin, eller minimum 12 dyr om det er snakk om å lage en ny stamme.

  LES OGSÅ: Har du også gått i «hagefella»?

  Hvor godt fungerer pinnsvin mot snegler?

  SNEGLER I HAGEN: Flere tiltak kan hjelpe for å begrense antallet brunskogsnegler. Foto: KAROLINE BRUBÆK
  SNEGLER I HAGEN: Flere tiltak kan hjelpe for å begrense antallet brunskogsnegler. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer

  Om pinnsvin tar fullstendig knekken på snegleproblemet, har ikke Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) tro på.

  - Jeg vet at pinnsvin har bløtdyr på menyen. Men du blir antakelig ikke kvitt problemet helt likevel. Selv har jeg både pinnsvin og brunskogsnegler i hagen, sier Fløistad til Dinside.


  Han sier videre at det er mange tiltak som virker mot snegler, men det fins ikke ett tiltak som tar alt av snegler. Derimot er det kombinasjonen av flere tiltak som fungerer best.

  - Og man blir aldri kvitt sneglene helt. Har du snegler i hagen, bør du lære deg å leve med dem, sier han.

  LES OGSÅ: Ja, du bør legge bleier i blomsterpottene!

  Slik begrenser du omfanget av snegler

  KAFFEGRUT: Erling Fløistad anbefaler kaffegrut for å beskytte planter, som kjøkkenhagen, ved å legge 1-2 centimeter kaffegrut rundt plantene. Foto: PER ERVLAND
  KAFFEGRUT: Erling Fløistad anbefaler kaffegrut for å beskytte planter, som kjøkkenhagen, ved å legge 1-2 centimeter kaffegrut rundt plantene. Foto: PER ERVLAND Vis mer

  Likevel - det er en del ting du kan gjøre for å begrense omfanget. Syns du det å få satt ut et pinnsvin virker noe ambisiøst, er det mye du kan gjøre i hagen om våren.

  Erling Fløistad forteller at snegleaktiviteten er temperaturavhengig, og at det er lite aktivitet før de blir 10-12 grader på dagtid, og en del fuktighet. Da er det bare å gå i gang med ryddingen.

  - Det viktigste er å fjerne skjulestedene til sneglene. Her er fuktighet nøkkelordet: Snegler er avhengig av fuktige skjulesteder for å overleve, sier han.

  Det lønner seg også å luke, fjerne ugress og rydde bort løv og kvister.

  Vet du at du har snegler i hagen, er det bare å gå på jakt etter egg, og små snegler.


  - Man finner gjerne flere små snegler sammen, som er klekt fra klaser med 20-50 egg i fjor høst. Nå er disse er lysebrune og stripete, de blir mørkebrune når de blir større, forteller Fløistad.

  Små snegler kan du samle i ei bøtte og drepe med kokende vann, eller fryse ned, for å bli kvitt. Og selv om mange ulike kjerringråd kan fungere, som kaffegrut for å beskytte for eksempel kjøkkenhagen, anbefaler han ikke å bruke salt for å bekjempe sneglene.

  - Ikke er det bra for hagen, samtidig som det er seigpining av sneglene, sier Fløistad.

  Hva er ditt beste tips mot snegler i hagen? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer