Hvordan avslører du kopiene?

Her er noen triks som kan hjelpe deg til å se om møbelet er ekte eller ikke.

Fake eller fakta?

  1. Hvordan avslører du kopiene?


Sjekk forhandleren

Kjøper du gjennom en lisensiert forhandler, skal det mye til for at du ikke får ekte vare, om du kjøper nytt. Da kan du også be om å få se dokumentasjon på at møbelet er ekte. Kjøper du brukte møbler, er det litt vanskeligere å be om. Da er det viktig at du har med en troverdig selger å gjøre.

Når det gjelder nettsalg, handler en gjerne tryggest om du kjøper fra en nettbutikk. Sjansen er større for å bli lurt om du handler fra en privatperson, det er for eksempel også mulig at den du kjøper av har blitt lurt da han i sin tid kjøpte varen.

Ifølge Handeland er det ikke mye kopier blant de brukte retro-møblene. - Vi kjøper stort sett inn eldre møbler, som er mellom 30 og 50 år gamle. Det ble ikke laget så mye kopier på den tiden.

- Når det gjelder nye møbler, er det derimot en helt annen historie.

Sjekk produsenten

Er produsenten lisensiert til å produsere dette møbelet? Stokke har for eksempel tatt over lisensen for å produsere Planet-stolen (fra hvem kan vi ikke røpe her, det er et spørsmål i testen!); den italienske produsenten Cassina har lisens på Corbusier, det tyske firmaet Tecta på en rekke bauhausmøbler.

Litt god gammeldags research på hvem som har lisensen kan altså være det som kan redde deg fra å betale 55.000 kroner for en kopi- eller et ulisensiert møbel. En kan jo si at om du er villig til å betale så mye for en stol, så er den verdt det, problemet kommer imdlertid den dagen du eventuelt skal selge.

Sjekk navn eller nummer

Noen ganger kan det være så enkelt som at du sjekker navn og nummer. Ta for eksempel de populære PH-lampene, designet av Poul Henningsen som produseres og distribueres av Louis Poulsen. Når det gjelder modell-nummer, kan du sjekke med produsenten hvilke som er i produksjon i dag - og hvilke som har vært i produksjon tidligere.

- Vi ser det er ganske vanlig at kopier som selges som nye lamper enten har et utgått nummer, eller en annen bokstavkombinasjon, for eksempel PL eller LP, Christina Krogstad, hos Louis Poulsen lighting i Norge.

Alle nye produkter fra Louis Poulsen er nå stemplet med sertifikat på lampen, og er du i bruktmarkedet, kan du sjekke om det er stemplet et produksjonsnummer på lyskilden. Det er det nemlig ikke på kopiene.

Ifølge Handeland er det vanlig at møbelprodusenter stempler, støper eller risser inn et produksjonsnummer eller en logo. Du kan altså ta kontakt med fabrikken eller lisensierte forhandlere for å høre om nummeret du finner er riktig.