Hvor vanskelig er det å skru sammen Ikea-TV-en Uppleva?

Vi satte to gjennomsnittlige Ikea-montører på saken. Se video over!

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikeas Uppleva har nettopp blitt lansert i Norge. Konseptet er TV, lydanlegg og møbel i ett, levert som én pakke hvor alt skal smelte sammen. Resultatet skal være en penere løsning med mindre kabelrot, som lettere glir inn i de tusen stuer.

Les mer her: Bør du kjøpe Ikeas nye Uppleva-TV?

Som alt annet fra Ikea leveres dette flatpakket. Og som alt annet fra Ikea, krever det dermed en ekstra innsats fra kjøper. Nøyaktig hvor mye innsats har vi nå funnet ut, gjennom å bygge den selv.

Hvordan det gikk for seg, ser du i videoen over!

FANCYPANTS: Ikea-TV-en Uppleva finnes i langt mer fancy utgaver enn den vi skrudde sammen.  Foto: Per Ervland
FANCYPANTS: Ikea-TV-en Uppleva finnes i langt mer fancy utgaver enn den vi skrudde sammen. Foto: Per Ervland Vis mer


Ting tar tid

Vi monterte et standardoppsett, med Bestå TV-benk uten skuffer, et statisk feste mellom TV og benk samt Upplevas 46-tommer og lydanlegg. Dette koster omlag 10.000 kroner totalt.

Til å gjøre dette brukte vi to journalister, Berit B. Njarga og undertegnede, som har helt gjennomsnittlig erfaring med Ikea-montering. En elektrisk skrutrekker fikk også være med.

Og slik ble resultatet:

  • 00:00 – alle eskene lå klare til bruk.
  • 00:45 – TV-benken ferdig montert.
  • 1:45 – TV og lydanlegg ferdig montert.
  • 2:00 – alt ferdig koblet, første Blu-ray snurrer i spilleren.
Det tok oss altså totalt to timer fra pappeskene lå uåpnet, til en komplett TV- og lydløsning var ferdig til bruk. Vi stoppet aldri stoppeklokken, så i effektiv skruing blir selvsagt tiden langt mindre. Det tar for eksempel ikke én time å montere TV og lydanlegg til benken. Men mye av prosessen er som kjent å klø seg litt i hodet, snurre rundt på bruksanvisningene og finne den ene skruen som skulle inn i det ene hullet.

Ikea-TV-en skulle egentlig kommet til Norge i fjor, men så skjedde det noe...

Enkelt å koble

Kan du skru sammen et Ikea-møbel, kan du skru sammen Uppleva. TV-benken er helt standard, og dermed er det bare å skru den sammen med TV-en og gli lydanlegget inn som skuffer. Alt dette gikk uten spesielle problemer, kun med klassiske Ikea-utfordringer som "Hva i alle dager mener bruksanvisningen med den stiplede, usynlige skruen!?".

En ting vi glemte i videoen over, var listene rundt selve TV-en. Det var et overraskende stort knot å få montert i etterkant, men klassisk nok hadde det gått enklere om vi bare hadde fulgt bruksanvisningen mer slavisk.

Alt dette gikk uten spesielle problemer, kun med klassiske Ikea-utfordringer som "Hva i alle dager mener bruksanvisningen med den stiplede, usynlige skruen!?"


Kan du koble TV-er og lyd, er det å koble sammen det tekniske utstyret lett som en plett. Men dette er langt fra noe krav. Det eneste som trengs i første omgang er tre strømkabler til subwoofer, TV og anlegg, én HDMI-kabel mellom TV og anlegg samt én kabel mellom høyre høyttaler og resten av lydanlegget. Også dette var enkelt, og for å gjøre kabelrotet minst mulig får du et egnet sted å legge kabelkveiler, som skjules av et medfølgende lokk. Subwooferen er dessuten trådløs, og koblet seg automatisk til anlegget.

Det største problemet med hele prosessen – spesifikt til dette produktet – er at hver bestanddel leveres med sin bruksanvisning. Disse skal i tillegg ta hensyn til blant annet ulike skjermstørrelser, så resultatet blir litt sjonglering med manualer og tyding av piler som ikke alltid er like innlysende.

Resultatet blir uansett en komplett TV- og lydløsning som gjør minimalt ut av seg: Ingen kabler på bakken, et møbel som sluker utstyret og én universell fjernkontroll (selv om det merkelig nok fulgte med to – én med TV, én med anlegg).

Hvor bra dette er rent teknisk, kommer vi tilbake til i vår fulle test. Men i redaksjonen var i alle fall førsteinntrykket ganske ensidig: Ikea Uppleva ser bra ut.

På jakt etter ny TV? Her finner du alle DinSides TV-tester!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer