Hvor stort kan du bygge?

Har du planer om garasje, tilbygg eller påbygg, men vet ikke hvor mye du har lov til å bygge på tomta di? Ny nettløsning skal gjøre det enklere å få svar.

NEI, DET BLIR FOR MYE: Ny nettjeneste skal gjøre det enklere for deg å sjekke hvor mye du kan bygge på tomta di. Foto: FOTOLIA/NTB SCANPIX/KRISTIN SØRDAL
NEI, DET BLIR FOR MYE: Ny nettjeneste skal gjøre det enklere for deg å sjekke hvor mye du kan bygge på tomta di. Foto: FOTOLIA/NTB SCANPIX/KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke enkelt å finne frem i jungelen av byggeforskrifter, reguleringsplaner, kommunedelplaner og andre forskrifter. For hvor mye kan du egentlig bygge på tomta di? Og hvilke regler er det egentlig som gjelder?

Dette vil nå Direktoratet for byggkvalitet gjøre noe med, og har utviklet en nettjeneste som skal gi deg svar.

LES OGSÅ: Her kan du sjekke om du kan bygge uten å søke

Men du må likevel innhente informasjon

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er nasjonalt kompetansesenter på bygningsområdet. I vår kom de med en nettjeneste hvor du kan gå inn og sjekke hvorvidt ditt prosjekt vil falle innenfor de nye og forenklede byggereglene.

Nå er de ute med enda en nettjeneste, som skal hjelpe deg og meg til å finne ut av hvor mye du kan bygge på tomta.

Du finner tjenesten her.

Du slipper imidlertid ikke unna at du selv må samle inn forskjellig informasjon som reguleringsplan og liknende. Dette må du nemlig selv fylle inn i den nettbaserte veilederen, for at den skal kunne gi deg riktig svar på hvor mye du kan bygge ut på tomta di.

- Vi vet at dette med å beregne grad av utnytting oppleves som svært komplisert av mange, sier senioringeniør i DiBK, Anna Schultz, i en pressemelding.

Dette må du vite

De forenklede byggereglene som trådte i kraft 1. juli i år, skulle gjøre det enklere å bygge på egen eiendeom. Mange prosjekter ble fritatt fra søknad - men du må likevel ha kontroll på byggeregler og reguleringsplaner.

For selv om tilbygget eller garasjen er innenfor fritaket for byggesøknad, må du likevel holde deg innenfor reglene for hvor mye av tomta du kan bygge på.

I tillegg til kommunedelplaner og reguleringsplaner, vil også krav til parkerings-oppstillingsplasser spille inn på hvor mye du kan bygge.

Schultz i DiBK sier at de ønsker at komunene gjør den nye nettjenesten tilgjengelig fra sine kommunesider, sammen med lenker til gjeldende kommuneplaner, parkeringsnormer, og linker til kartportal med reguleringsplaner - som er informasjon som innbyggerne strever med å finne.

Dette må du ha av informasjon: Reguleringsplan for eiendommen din, kommuneplanens arealdel, kommunedelplan, kommunens parkeringsnorm og matrikkelbrev (finnes også på seeiendom.no).

Noen kommuner, som for eksempel Oslo, gir deg muligheten til å søke etter reguleringsplaner på adresse.

LES OGSÅ:
Oppussingen som gir mest igjen for pengene
Hvordan gjøre rent etter oppussing?
Dette bør du vite når du skal reparere kledning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer