<strong><b>INNSIDEN TELLER:</strong></b> De ser relativt like ut, men spørsmålene du må stille forhandler er følgende: Hvor stor er den, hvor godt holder den på varmen, og hvor raskt varmer den opp vannet. Foto: PRODUSENTENE / DINSIDE
INNSIDEN TELLER: De ser relativt like ut, men spørsmålene du må stille forhandler er følgende: Hvor stor er den, hvor godt holder den på varmen, og hvor raskt varmer den opp vannet. Foto: PRODUSENTENE / DINSIDE Vis mer

Hvor stor varmtvannsbereder trenger du?

Går du ofte - eller aldri - tom for varmtvann?

Publisert
Sist oppdatert

Det er unødvendig å ha for stor, men fryktelig irriterende å ha for liten. Så hvor stor varmtvannsbereder er helt passe?

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå bruker hver nordmann i dag nesten 200 liter vann i døgnet.

- Til en dusj går det vanligvis rundt 20 til 50 liter vann. Til et bad rundt 160 til 200 liter.
Berederstørrelsen vokser i takt med vannforbruket, sier rørleggermester Espen Johansson i rørleggerkjeden Varme & Bad i en pressemelding.

For å beregne hvor mye vann du trenger er det ikke bare å legge sammen antall dusjer og bad og legge på et dusin håndvasker og en gulvvask i ny og ne?

Hvor mye betaler du for varmtvannet ditt? Finn ut med vår varmtvannskalkulator

Blandevann

Burde du bytte tanken?

En varmtvannsbereder i kobber og stål har anbefalt brukstid på 10-20 år, mens en som er i rustfritt stål har anbefalt brukstid på 20 år. Skriv årstallet med sprittusj på tanken, så husker du hvor gammel den er.

Så lenge bør hvitevarene vare


Mens det før var vanlig med 100- til 150-liters beredere, ønsker de fleste familier nå 250- eller 300-liters beredere. Det er imidlertid kun nødvendig om hele familien skal kunne bade og dusje etter hverandre, ifølge Johansson.

Når vi får ut varmtvann av springen eller dusjen er det stort sett blandet godt ut med kaldt vann. Varmtvannet i tanken bør være på godt over 70 grader for at man skal være sikker på å unngå oppblomstring av bakterier som kan gi deg legionella og pontiacfeber, men dusjvannet ligger på rundt 40 grader.

Du får altså langt mer varmtvann ut av en bereder enn en kanskje skulle tro. En 300-liters bereder med varmt vann vil gi omtrent 640 liter vann som holder 40 grader, ifølge Varme & Bad.

LES MER: Så varmt skal varmtvannet være

Heller for stor enn for liten

Sigurd Braathen, direktør i varmtvannsberederprodusenten OSO Hotwater, vil anbefale at du heller kjøper en som er litt for stor enn litt for liten.

- Vi har en tommelfingerregel når du skal velge størrelse. 120 liter for husholdninger med én til tre personer, 200 liter til tre-fire personer, 250 liter til fire-fem personer og 300 liter til familier på fem eller flere. Men dette er selvsagt individuelt, sier Braathen.

Forbrukerjournalisten i oss steiler litt - skal produsent skal fortelle deg hvor stor (og dyr) bereder du trenger? ;en ifølge Enovas svartjeneste trenger vi ikke være så skeptiske.

- Dette [overdrivelser for å selge dyrere produkter] kjenner jeg meg ikke igjen i. Produsenter som Oso og Høiax har fine veiledere når du skal kjøpe ny varmtvannstank, forteller svartjenesten.

Ønsker du å ta miljøhensyn er det isoleringen, eller varmetapet, du bør være opptatt av.

Hvilken tank bør du velge? Svenske Energimyndighetene har testet 16 varmtvannsberedere

Rask oppvarming

NYE ALTERNATIVER


Har du ikke plass til tank? Se til båt- og campingfolket som bruker gjennomstrømmingsvarme. Varmt vann uten tank kan kutte oppvarmingsutgiftene med opp til 60 prosent


Et annet aspekt som er verdt å ta med seg er hvor raskt den kan varme opp vannet. I de aller fleste familier er det sjelden alle skal ta halvtimesdusjer og bade samtidig, men hvor lang tid tar det å varme opp tanken?

De fleste produsenter har nyere modeller med hurtigoppvarming, som kan være praktisk i perioder med stort varmtvannsforbruk, der man bruker mye varmtvann gjennom hele dagen, for eksempel med aktive tenåringer i hus.

Går du ofte tom for varmtvann, men har ikke plass eller anledning til å gå noe særlig opp i volum når du skal bytte tank, kan en bereder med to kammer være smart.

Disse fungerer slik at vannet varmes opp vekselvis, og blir mye raskere varmt enn i en vanlig varmtvannsbereder.

Kjøpe ny varmtvannsbereder? Nå er det påbudt med lekkasjesikring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer