Hjemmelaget slim

Hvor skal du egentlig kaste slimet?

Hjemmelaget slim har herjet landet i månedsvis. Men hvor bør du kaste restene etter miksingen og slimet når du ikke vil ha det lenger?

HVOR SKAL DU KASTE DET? Hjemmelaget slim er populært - men hvor skal du egentlig kaste restene etter mikseeventyret? Og hvor skal du kaste slimklumpen når du blir lei? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HVOR SKAL DU KASTE DET? Hjemmelaget slim er populært - men hvor skal du egentlig kaste restene etter mikseeventyret? Og hvor skal du kaste slimklumpen når du blir lei? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjemmelaget slim av lim, barberskum, linsevæske, mel, tannkrem og andre ingredienser fra boden eller kjøkkenskapet har skapt mye barnlig glede og kreativitet i norske hjem de siste månedene.

Én ting er å vite hva det er ok å blande og hva du ikke bør mikse, med tanke på uforutsette kjemiske reaksjoner.

En annen ting er å vite hva du bør og ikke bør gjøre med restproduktene etter slimproduksjonen hjemme på kjøkkenbenken.

Og ikke minst: Hvordan bør du helst kvitte deg med slimet når moroa er over?

– Kan gjøre stor skade

Du kjenner deg kanskje igjen:

De unge håpefulle kan sende mye kreativt ned i avløpet i vasken – og hvorfor ikke sende ned en dose hjemmelaget slim?

NEI: Ikke skyll hjemmelaget slim ned i vasken eller i do. Og heller ikke rester fra mikse-seansen. Det kan bli dyrt ... Foto: Kristin Sørdal
NEI: Ikke skyll hjemmelaget slim ned i vasken eller i do. Og heller ikke rester fra mikse-seansen. Det kan bli dyrt ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer

– Så langt har vi ikke registrert skader som kan spores tilbake til slim i vasken, men vi kan se at dette er en problemstilling som er høyst reell, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If til Dinside.

Det er mange grunner til at man ikke bør sende hjemmelaget slim eller rester fra slimproduksjonen ned i vasken.

Det største problemet er kanskje forbundet med at lim er et av stoffene som brukes til å lage hjemmelaget slim. Og du vil ikke ha slim i avløpssystemet ditt.

– Hvis limproduktene får ligge i avløpsrøret så lenge at de blir harde og kanskje etser seg fast i veggen på røret har man lagd et stort problem, sier Are Skaar Nielsen, fagsjef for sanitærteknikk i Rørentreprenørene Norge.

Ifølge Nielsen kan det i verste fall føre til at man må skifte deler eller hele rør.

– Mange av avløpsrørene er ikke lett tilgjengelig, de kan være innkasset bak fliser eller støpt fast under gulv. Man kan selv tenke seg at dette kan bli kostbare reparasjoner! uttaler Nielsen.

HVA SKJER ETTERPÅ? Det er greit å ha et øye på hva som skjer med slimet i etterkant av miksingen ... og snakk med barna om hvor det i alle fall ikke skal, råder Clementz i If. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HVA SKJER ETTERPÅ? Det er greit å ha et øye på hva som skjer med slimet i etterkant av miksingen ... og snakk med barna om hvor det i alle fall ikke skal, råder Clementz i If. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

– Følg med på hva som skjer med slimet i etterkant

Clementz i If uttaler til Dinside at det selvsagt er bra at voksne og barn gjør noe gøy sammen – men at det nok er lurt at voksne har litt tilsyn med hva som skjer med slimet i etterkant av miksingen.

– Men så lenge man forteller barn i skolealder hva som kan skje dersom man heller slim i vasken, har vi stor tiltro til barna, sier Clementz til Dinside.

Skader på rørsystemet forårsaket av slim i rørene vil ikke være dekket av forsikringen, ettersom dette ikke er en plutselig oppstått skade.

– Her vil man kunne oppdage tegn på tilstopping relativt tidlig. Man vi se at det går tregt å skylle ned, sier Clementz – og legger til at det heller ikke er akutt fare for store vannskader ettersom problemet vil være at vannet ikke går fort nok gjennom – og det er snakk om små vannmengder.

– Men lim i rørene er ikke å anbefale selv om det ikke vil forårsake en plutselig skade, sier han.

POPULÆR AKTIVITET: Det er populært å blande eget slim, og oppskriftene inneholder gjerne lim. Men lim sorterer ofte under farlig avfall ... Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
POPULÆR AKTIVITET: Det er populært å blande eget slim, og oppskriftene inneholder gjerne lim. Men lim sorterer ofte under farlig avfall ... Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Krise! Hva gjør du hvis poden (eller du) har skylt slimet ned i vasken?

Nielsen i Rørentreprenørene Norge sier til Dinside at de ikke har fått noen tilbakemeldinger fra rørleggerbedrifter om at dette er et stort problem der ute i norske hjem – men han sier samtidig at dette ikke er noe som vil rapporteres inn spesielt.

– Tipper også at mange småbarnsforeldre prøver å fikse slikt selv før de ringer rørlegger, sier han til Dinside.

Her er Nielsens tips til løsning om du skulle få slim i rørene dine:

– Skulle uhellet være ute at din håpefulle har sendt av gårde store mengder limprodukter eller slim i vasken, er det beste rådet å åpne vannlås og fjerne så mye som mulig av gørra der. Er det slik at limet har gått forbi vannlåsen bør man skylle etter med MASSE varmt vann og håpe at man får det ut av eget avløpsanlegg. Man kan også benytte seg av avløpsåpnere av ymse slag, tipser Nielsen.

– Men generelt skal ikke avløpssystemene belastes med noe annet enn det som kommer ut av kroppen i tillegg til toalettpapir! sier Nielsen til Dinside – og understreker at disse rådene for så vidt også gjelder i den tiden vi går inn i nå, hvor mange spiser mye fet mat.

– Fettet fra pinnekjøttet eller ribba til jul skal ikke skylles ned i avløpsrøret, samle det i en melkekartong og kast det i matavfall eller restavfall.

LEVER DET HER: Norsk Gjenvinning sier du enn så lenge kan kaste restene i spøla, men om du vil være flink kan du også levere det som farlig avfall, sammen med maling, lim og lakk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LEVER DET HER: Norsk Gjenvinning sier du enn så lenge kan kaste restene i spøla, men om du vil være flink kan du også levere det som farlig avfall, sammen med maling, lim og lakk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Hvilken søppelpose skal du kaste det i?

Du skal altså holde slim og slimrester langt unna avløpssystemet – så da gjenstår søppelbøtta.

Men her er det jo snakk om en god kjemisk miks av veldig mange produkter. Og en del lim skal vanligvis sorteres som farlig avfall på gjenvinningsstasjonen. Så hvor bør egentlig hjemmelaget slim og slim-rester kastes?

– Det er som du nevner her innhold av lim som jo selvfølgelig er farlig avfall. Men så er det jo spørsmål om mengder og konsentrasjon og om det eventuelt er herdet, sier Renate Heder, fagleder for farlig avfall i Norsk Gjenvinning AS.

Hun poengterer at det her er snakk om privatpersoner og at hun ikke er sikker på om de skal legge føringer på hvordan folk skal håndtere det de «mikser» i hjemmet sitt.

– Jeg ser for meg at dette er ok i restavfall per dags dato, eventuelt om de vil være «flinke» og levere det som 7051 maling, lim og lakk, sier Heder til Dinside.

Med andre ord: Du kan levere det på samme sted som du leverer farlig avfall som maling, lim og lakk.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer