Hvor ofte vasker du egentlig sengetøyet?

Her er det mange som ikke følger med i timen.

Sengetøy bør vaskes annenhver uke eller oftere ved behov.  Foto: Colourbox.com
Sengetøy bør vaskes annenhver uke eller oftere ved behov. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du dusjer sikkert minst en gang om dagen, vasker håret noen ganger i uken
- om ikke daglig, pusser tennene morgen og kveld, og legger (forhåpentligvis!) undertøy, sokker og topper/t-trøyer i skittentøyskurven hver kveld.

Men hvor ofte vasker du annet utstyr i hjemmet ditt? Du trenger selvfølgelig ikke være hysterisk og vaske sengetøy, dyner og puter i samme takt som deg selv og klærne dine, men la oss håpe at du ikke gjør som en halv million briter, som vasker sengetøyet sitt bare tre ganger i året, ifølge Telegraph.

Her kan du se de generelle rådene som gjelder for vask av sengetøy.

Les også: Er det urenslig med sengetøy i silke?

Avgir døde hudceller og hår i senga

Først litt om de ekle krypene som trives så godt i senga vår.

Les mer: Se hvem du deler seng med

Husstøvmidden finnes blant annet i madrasser, sengebunn og sengetøy med flass fra mennesker og dyr. De lever av døde hudceller som vi feller hver dag, og den trives steder der det er passende mengder mat, passe temperatur (cirka 25 grader) og litt høy luftfuktighet.

- Alle mennesker legger fra seg så mye småflass fra huden i sengen at det kan fore opp tusenvis av midd i flere generasjoner. Derfor er det flest midd i soverom og aller mest i sengetøy, madrasser og sengebunn, ifølge nettsidene til Norges Astma- og Allergiforbund.

Noen kan reagere på dette og blant annet få tett og rennende nese om natten.

Enten du reagerer på midd eller ikke, er det fornuftig å ha gode vaskerutiner av sengetøy.

Vasker sjeldnere enn annenhver måned

I en uhøytidelig undersøkelse på KK.no svarer heldigvis bare tre prosent at de vasker sengetøyet sjeldnere enn annenhver måned. Mens 47 prosent av totalt 1655 lesere sier de vasker sengetøy annenhver uke. Det er i tråd med ekspertenes anbefalinger.

Å skifte på senga hver fjortende dag er dermed en god vane, eller oftere ved behov for det. Vask sengetøy ved minst 60 grader for å drepe støvmidden.

Andre tiltak for å bli kvitt midden er å la være å re opp sengen om morgenen. Legg dynen til side slik at fuktigheten slipper ut. Ved skifting av sengetøy kan du også gi dyner og puter et godt rist utendørs. Bruk en klesbanker og slå løs.

Om vinteren kan du gjerne henge puter og dyner ut til en skikkelig nedkjøling, eventuelt legge dem i fryseren.

Husk at kosebamsen også må vaskes