Det er ikke bare trekket som må vaskes. Puten trenger også en vask et par ganger i året. Foto: colourbox.com
Det er ikke bare trekket som må vaskes. Puten trenger også en vask et par ganger i året. Foto: colourbox.com Vis mer

Hvor ofte bør du vaske hodeputen?

Den huser mer enn du har lyst til å tenke på ...

Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss er relativt flinke til å vaske sengetøyet regelmessig. Om du går for en gang i uken, hver fjortende dag, eller annen hver måned (!) får være opp til deg.

Det mange imidlertid glemmer er at selv om rent sengetøy fanger opp det meste, er det også viktig å vaske eller rense dyner, puter og madrasser. Men hvor ofte er ofte nok?

Lei av å vaske sengetøy? – Hver åttende uke holder, sier hygiene-lektor.

To ganger i året

Ifølge Kristin Haug Merkesdal i Jysk bør du vaske puten minst fire ganger i året om du er allergisk.  Foto: Jysk
Ifølge Kristin Haug Merkesdal i Jysk bør du vaske puten minst fire ganger i året om du er allergisk. Foto: Jysk Vis mer

Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice anbefaler at man vasker hodeputen sin omtrent hvert halvår.

– Du bør minimum vaske den to ganger per år, bekrefter Kristin Haug Merkesdal, salgs- og markedssjef i Jysk Norge til DinSide. Men er du allergisk, bør du vaske den fire ganger i året.

Grunnen er at blant annet at det samler seg støv og midd i puten. Opptil ti prosent av en gammel putes vekt er støv og støvmidd etter fem års bruk. I tillegg kan hodeputen inneholde opptil en million soppsporer, opptil 16 ulike soppsorter.

Hvilken hodepute bør du velge? Se resultatene av fersk svensk test

Ikke glem å se på den

Ifølge Kai Gustavsen i NAAF bør du ikke begrense vask av hodeputen til to ganger i året, om den ser ut som om den trenger det oftere. Foto: Kai Gustavsen
Ifølge Kai Gustavsen i NAAF bør du ikke begrense vask av hodeputen til to ganger i året, om den ser ut som om den trenger det oftere. Foto: Kai Gustavsen Vis mer

Ifølge Kai Gustavsen, seniorrådgiver inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) vil det være veldig individuelt hvor ofte man trenger å vaske puten. Han anbefaler at du ser godt på den for å se an om en trenger en vask.

– Noen sikler litt kanskje, andre ikke. Man ser jo tydelig når en pute er moden for en vask, sier Gustavsen til DinSide.

I motsetning til de andre anbefaler han ikke at man passer på å gjøre det et visst antall ganger i året, men at man øker hyppighet etter behovet.

Gustavsen peker også på faktorer som gjør at du kan begrense middfesten som kan oppstå i sengetøyet:

– Har du en fornuftig romtemperatur og lufter på rommet ditt, skal ikke midd være et problem.

Du bør også sørge for god ventilasjon, og har du ikke det, bør du vurdere å sove med døren på gløtt.

Er det fortsatt kaldt der du bor? La vinteren drepe midden.

Slik gjør du

Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice anbefaler at du bruker enzymfritt vaskemiddel for å unngå å skade dun og fjær i puten. Foto: Lilleborg
Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice anbefaler at du bruker enzymfritt vaskemiddel for å unngå å skade dun og fjær i puten. Foto: Lilleborg Vis mer

Hvordan du vasker puten, er avhengig av de ulike typene. Vi anbefaler å velge puter som kan vaskes på 60 grader, men det er viktig at du følger vaskeanvisningen. Dette bekreftes også av både vaskeeksperter og forhandlere. Er puten fylt med dun eller fjær, bør du velge vaskemidler uten enzymer.

Det som er viktig, er at du har tilgang på tørketrommel for å tørke puten. Har du ikke det, bør du vurdere å levere den inn på et vaskeri.

– Hvis man luft-tørker puten kan man risikere at den blir veldig flat og kompakt. I tillegg kan innholdet klumpe seg, bruke for lang tid på å tørke og dermed begynne å lukte litt surt, sier Skaar i Lilleborg.

Et annet smart tips er å bruke tennisballer.

– Man bør legge 2-3 tennisballer sammen med dunputen i tørketrommelen etter vask for å ”slå” dunene tilbake på plass i puten, sier Merkesdal i Jysk.

Kjøpe ny pute? Se hvilken som anbefales i fersk svensk test

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer